Un articol publicat de ”Financial Times” arată că britanicii se îndreaptă din ce în ce mai mult spre religie, din cauza crizei financiare, nu numai pentru consolare spirituală, ci şi pentru sfaturi legate de credite şi de finanţe. Astfel, cererea din ce în ce mai mare de consultanţă financiară şi legală din partea lăcaşelor de cult determină multe dintre acestea să lanseze noi tipuri de servicii.
La moscheea din Regent Park, Londra, unul dintre cele mai mari centre culturale musulmane din Marea Britanie, cererea de consultanţă legală gratuită a crescut de trei ori pe parcursul agravării crizei, susţine Adnan Mahmood, avocat ce, pînă recent, şi-a oferit gratuit serviciile. Abdullah Abdou, librarul centrului, a spus că numărul celor care au aplicat pentru programul de ajutor zakat a crescut semnificativ. Zakat este principiul islamic conform căruia un anumit procent din veniturile unei persoane trebuie dat săracilor. Biserica Anglicană şi sinagogile au reacţionat la criză prin lansarea de proiecte pentru ajutarea enoriaşilor cu datorii. Printre proiecte este şi ”reţeaua de criză a creditelor”, formată din experţi precum avocaţi şi specialişti în recrutări, înfiinţată de Yitzchak Schochet, rabin la sinagoga Mill Hill din Londra, cu scopul de a ajuta membrii comunităţii evreieşti. Centrele creştine de consultanţă, printre care şi Christians Against Poverty, s-au reunit cu clerul anglican, luna trecută, în cadrul unui workshop, pentru susţinerea persoanelor ce se confruntă cu sărăcia. Se pare că organizaţia Christians Against Poverty primeşte 3.500 de noi cereri în fiecare zi, a declarat Jack Maple, consultant în cadrul Diocezei din Londra. Centrele oferă trainig pentru parohii şi pot oferi sfaturi şi ajutor practic, precum negocieri cu creditorii. Un alt proiect anglican lansat recent este Money Advice Centre, un serviciu de consultanţă non-profit în cadrul bisericii St Paul din Londra. Din luna octombrie, opt voluntari au fost pregătiţi pentru a acorda consultanţă financiară.
Economia Marii Britanii s-a comprimat cu 1,5% în primul trimestru din 2009, în timp ce recesiunea care a cuprins Regatul începe să semene din ce în ce mai mult cu cea din 1979, arată datele publicate în martie, de Institutul Naţional pentru Cercetare Economică şi Socială (Niesr). În ultimele trei luni din 2008, Produsul Intern Brut (PIB) scăzuse cu 1,6%, potrivit datelor aceluiaşi institut, printre clienţii căruia se numără şi Departamentul Trezoreriei. Rata şomajului creşte cu cel mai rapid ritm din ultimele trei decenii, ceea ce exercită presiuni asupra premierului Gordon Brown să dubleze din nou eforturile pentru revenirea creşterii economice, înaintea alegerilor următoare. Fondul Monetar Internaţional a avertizat în martie că economia Marii Britanii s-ar putea comprima în continuare şi anul viitor, chiar şi după ce economiile majorităţii sau tuturor competitorilor Regatului vor reîncepe să crească. Astfel, FMI-ul se aşteaptă ca Produsul Intern Brut (PIB) să scadă cu 3,8% anul acesta, peste estimările din ianuarie privind o scădere a PIB-ului cu 2,8%.