Compania British Petroleum transportă aproape trei milioane de barili din țițeiul Statelor Unite către clienți din Asia, punând bazele unei operațiuni complexe care ar putea deveni mai populară după anunțul de reducere a producției făcut de Organizația Statelor Exportatoare de Petrol, săptămâna trecută, potrivit Reuters. Eforturile BP, care includ una dintre cele mai lungi căi maritime mondiale, șapte tancuri petroliere și o serie de transferuri de la navă la navă, evidențiază dorința comercianților de petrol de a dezvolta noi rute pentru vânzarea rezervelor suplimentare de șist bituminos american ieftin către Asia, cel mai mare consumator din regiune. Interdicția exporturilor de petrol impusă SUA a fost ridicată acum un an, după 40 de ani de funcționare. Folosindu-se de rețeaua globală de transport și comerț, BP a putut să facă față limitărilor portuare ale Statelor Unite și nevoii de a transfera petrol între nave până în Malaezia, pentru ca marfa să ajungă la clienții din Asia, potrivit surselor comerciale și datelor din Thomson Reuters Eikon, citate de Reuters. BP a refuzat să comenteze.
Deși operațiunile BP sunt, în prezent, cele mai complexe, alte companii au început, de asemenea, să dezvolte comerțul între Statele Unite și Asia. Compania Unipec din China, ramura comercială a celei mai mari rafinării a Asiei, Sinopec, a transportat aproape două milioane de barili de petrol West Texas Intermediate (WTI), luna aceasta, în timp ce casa de comerț Trafigura exportă, de asemenea, aproape două milioane de barili de petrol american în Asia. Operațiunea de a trimite petrol, în valoare de 150 de milioane de dolari, către cumpărătorii din Asia-Pacific a durat patru luni și a implicat comercianții BP din Statele Unite și Singapore, în timp ce divizia din Londra a fost responsabilă de asigurarea navelor, conform surselor și informațiilor citate de agenția de presă.
AU PUS OCHII PE PETROLUL AMERINDIENILOR
Un grup de consilieri ai lui Donald Trump propune privatizarea rezervațiilor amerindienilor, care acoperă doar 2% din teritoriul american, dar ar putea conține aproximativ o cincime din rezerva de petrol, cărbune și gaze naturale a țării, informează Reuters. Grupul de consilieri ai președintelui ales al SUA propune eliberarea resurselor de ceea ce ei numesc o birocrație federală sufocantă, care deține titlul de proprietate a peste 22.662.395 de milioane de hectare de pământ aparținând triburilor amerindiene. Grupul a propus privatizarea acestor terenuri, o idee politică controversată, care ar putea desființa politica de a conserva triburile indiene din rezervațiile deținute de SUA, care sunt guvernate de lideri tribali ca națiuni independente. Triburile au dreptul de a exploata terenurile, dar nu dețin drepturi asupra acestora. Pot obține profituri de pe urma lor, dar numai sub incidența anumitor legi care sunt mult mai împovărătoare decât cele care se aplică proprietăților private. ”Ar trebui să preluăm terenurile triburilor de sub incidența sistemului public”, a declarat Markwayne Mullin, un reprezentant al Partidului Republican al statului Oklahoma și membru al tribului Cherokee, unul dintre liderii Coaliției pentru Afaceri Native Americane a lui Donald Trump. ”Atâta timp cât putem face asta fără a suferi consecințe neintenționate, cred că vom avea susținerea membrilor triburilor”, a adăugat acesta. Echipa de tranziție a lui Donald Trump nu a putut fi contactată pentru a comenta aceste declaraţii.