„Briza mării“, o continuă sursă de inspiraţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Provocări pe şevalet

„Briza mării“, o continuă sursă de inspiraţie

Cultură 10 Septembrie 2013 / 00:00 626 accesări

Lucrările primei ediţii a taberei de pictură „Briza mării” de la Mamaia se află în plină desfăşurare, iar cei peste 20 de artişti participanţi nu duc lipsă de inspiraţie, deoarece mirificul peisaj dobrogean este o nesecată sursă de frumos, de lumini, culori şi forme. După ce, în weekend, s-au documentat pe teren, străbătând Dobrogea de la sud la nord, traversând litoralul românesc, artiştii s-au întors în campingul GPM Holiday’s din staţiunea Mamaia cu tolba plină de „schiţe”. Începând de ieri şi până la sfârşitul săptămânii, creatorii cu un talent de necontestat, consacraţi, dar şi câţiva studenţi din Cluj, Bucureşti, Iaşi şi Constanţa, trebuie să se aşeze în faţa şevaletelor pentru a crea.

„Pe parcursul celor trei zile, am urmărit mai multe direcţii de documentare. Am avut o tendinţă figurativă, axată pe istorie şi arheologie, o temă referitoare la simbolurile paleocreştine, tema peisajului ca relief şi tema mării”, a spus coordonatorul artistic al Taberei „Briza mării”, conf. univ. dr. Daniela Ţurcanu-Caruţiu.

Marea, cu briza sa răcoroasă la început de septembrie, relieful aparte al Dobrogei, vestigiile sale antice şi mănăstirile reprezintă surse inepuizabile de inspiraţie pentru orice artist.

UN SPAŢIU UNIC „Am privit cu mai mult interes obiective pe care le văzusem deja. Am realizat, încă o dată, că Dobrogea este un loc unic, datorită faptului că este înconjurată de atâtea ape. Aceste lucruri vreau să le înglobez şi în lucrările mele”, a spus tânărul Andrei Orban, student în anul I la Facultatea de Arte a Universităţii „Ovidius”.

Dacă, cu prilejul excursiilor prin nordul şi sudul Dobrogei, dar şi pe litoral, plasticienii constănţeni au avut posibilitatea de a-şi împrospăta impresiile de călătorie, nu acelaşi lucru se poate spune despre invitaţii din alte zone ale ţării, care au privit cu aviditate frumuseţile spaţiului dobrogean. „M-a impresionat istoricul fiecărui loc. Am aflat lucruri interesante pe care nu le-aş fi aflat de pe internet. Contează mult trăirea personală, la faţa locului. M-a impresionat Peştera Sfântului Andrei. De altfel, pentru mine a fost o onoare să calc în acest loc. Apreciez organizarea taberei, îmi place şi locul unde suntem cazaţi, la fel şi mâncarea cu specific pescăresc”, a spus Mihaela Mihalache, studentă în anul al III-lea la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti.

O LUMINĂ SPECIALĂ „Îmi place foarte mult peisajul din zonă, pentru că are o lumină specială. Mulţi artişti au lucrat aici şi s-au lăsat inspiraţi de această lumină”, a spus conf. univ. dr. Zamfira Bîrzu, de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi.

SPIRITUALITATE Fascinat de peisajul aparte al tărâmului dintre Dunăre şi Mare, de spiritualitatea locului a fost şi clujeanul Andrei Ciordărescu. „Mi-au plăcut cetăţile, m-au impresionat Dunărea, peisajul superb, bisericile, toate aceste locuri cu încărcătură spirituală specială. Noi, la Cluj, avem un peisaj cu totul diferit, un alt stil de viaţă. Spaţiul dobrogean este distinct, este foarte ofertant pentru un artist, încărcat cu istorie, cultură, spiritualitate”, a spus Ciordărescu, doctorand la Universitatea de Arte şi Design din Cluj-Napoca.

Tabăra de pictură „Briza mării”, organizată de Asociaţia Pontul Euxin, se desfăşoară în perioada 5-19 septembrie.



12