„Briza mării“, vernisată la Mamaia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Tabără de creaţie la sfârşit de ediţie

„Briza mării“, vernisată la Mamaia

Cultură 19 Septembrie 2013 / 00:00 529 accesări

Tabăra de pictură „Briza mării”, care a debutat pe 5 septembrie, la campingul GPM Holiday’s din Mamaia, a ajuns, ieri după-amiază, la momentul culminant: vernisajul expoziţiei cu lucrările artiştilor participanţi, găzduită de hotelul Central din Mamaia. Evenimentul, aflat la prima ediţie, a fost organizat de omul de afaceri constănţean Florin Cârstocea, care a promis că va crea o tradiţie din această tabără, păstrând formula celor 22 de artişti din Constanţa, Cluj, Bucureşti şi Iaşi, pe care, însă, o va şi extinde. La vernisaj au participat artişti, oameni de afaceri, iubitori ai artei şi profesori universitari, dar şi viceprimarul oraşului Constanţa, Decebal Făgădău. „Salut iniţiativa unui om de afaceri constănţean, care a înţeles că atunci când societatea îţi oferă prilejul de a te ridica peste nivelul mediu, ca bunăstare, este normal să întorci câte ceva către aceasta. Mă bucur că a fost o participare numeroasă, care a rodit 121 de tablouri, fiecare fiind demn de a fi expus nu doar într-un vernisaj atipic, ci în orice muzeu“, a declarat viceprimarul Decebal Făgădău.

PEISAJUL DOBROGEAN Tablourile expuse în foaierul hotelului sunt, în majoritate, lucrări în ulei pe pânză inspirate din peisajul dobrogean, după cum au putut vedea „pe viu” cei prezenţi la vernisaj şi după cum a declarat coordonatorul artistic al taberei de creaţie „Briza mării”, conf. univ. dr. Daniela Ţurcanu-Caruţiu. „Îi mulţumim domnului Florin Cârstocea, fără de care acest eveniment nu ar fi putut avea loc. De la marile centre universitare au venit mai mulţi artişti la invitaţia sa şi au pictat într-un spaţiu mirific, între arborii de pe plajă, în căbănuţe de lemn, în faţa mării unei toamne superbe, şi dimineaţă, şi la prânz, dar şi noaptea. Astfel, Dobrogea îşi lărgeşte sensurile şi întinderea. Artiştii au beneficiat de trei excursii de documentare chiar la începutul taberei, au văzut nordul Dobrogei, sudul ei, litoralul, lacul Corbu, Razim, vestigii arheologice, muzee, relieful deosebit şi au simţit partea spirituală a Dobrogei. Chiar unul dintre artişti mi-a mărturisit că stilul lor a devenit altul“, a declarat conf. univ. dr. Daniela Ţurcanu-Caruţiu.

Alături de aceasta, de viceprimar şi de organizatorul taberei, a fost prezent la vernisaj şi istoricul de artă Pavel Şuşară, care şi-a expus impresiile. „În calitatea de critic de artă care inspectează rezultatul taberei, vă mărturisesc că pot fi spuse lucruri care să încurajeze orice tentativă de organizare a unor astfel de proiecte. A fost reprezentat în mod spectaculos un spaţiu care pare pustiu toamna. Am văzut câtă vitalitate poate avea organizarea unei întâlniri a artiştilor, unii consacraţi, alţii studenţi, iar alţii profesori. Sunt lucrări care spun multe despre potenţialul artiştilor“, a declarat istoricul de artă Pavel Şuşară.

RECUNOŞTINŢĂ ŞI „RECIDIVĂ“ La finalul vernisajului, organizatorul taberei, Florin Cârstocea, a înmânat diplome de participare tuturor participanţilor, precum şi premii în bani, dar a primit şi el însuşi, alături de ceilalţi organizatori, o diplomă de onoare şi un premiu nonconformist, de la un artist ieşean, Adrian Crâşmaru. Cel din urmă i-a oferit omului de afaceri un obiect artizanal - jumătate penel şi jumătate plută de pescuit.

„S-a împlinit o minune şi mă simt extraordinar. Aveam ceva emoţii, dar acum îi mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a venit această idee. Tablourile sunt foarte frumoase, unele au fost şi evaluate. Le oferim diplomele cu un pliculeţ cu nişte bănuţi, astfel încât, la sugestia criticilor, am decis să nu departajăm premiile pe un podium, pentru că toţi au muncit în aceleaşi condiţii“, a declarat organizatorul Florin Cârstocea. El a mai explicat ce se va întâmpla cu tablourile expoziţiei.

„Fiecare pictor trebuie să cedeze, conform contractului iniţial, câte două piese pe care organizatorul şi le alege. Încă nu am ales, dar, având intenţia să organizez şi alte ediţii, s-ar putea să le cumpăr pe toate şi să le ţinem la Constanţa. Ele vor fi duse, oricum, în cele patru centre universitare din Cluj, Iaşi, Bucureşti şi Constanţa, pentru a fi expuse şi acolo. O să le arhivăm, cel mai probabil, la Constanţa, pentru a avea un termen de comparaţie la viitoarele ediţii“, a mai adăugat Florin Cârstocea. Pe lângă organizatori, au mai primit diplome de onoare academicianul Răzvan Theodorescu - cel care, deşi nu a fost prezent la vernisaj, a susţinut o conferinţă la deschiderea expoziţiei -, conf. univ. dr. Daniela Ţurcanu-Caruţiu, în calitate de coordonator, dar şi plasticianul Gheorghe Caruţiu, care s-a implicat inclusiv în realizarea de lucrări în cadrul taberei. Diplome de onoare au primit şi coordonatorii universitari ai studenţilor din Bucureşti, Iaşi şi Cluj.

Taguri articol


12