Fostul ministru polonez al Afacerilor Externe, o importantă figură a opoziţiei anti-comuniste poloneze, a decedat duminică, la vîrsta de 76 de ani, într-un accident rutier produs în vestul Poloniei. Din motive inexplicabile, maşina la bordul căreia se afla Bronislav Geremek a intrat brusc pe contrasens şi a lovit o altă maşină care venea din sens opus, a declarat Hanna Wachowiak, purtătoarea de cuvînt a poliţiei din regiunea Poznan. Eminent profesor de istorie medievală şi ministru al Afacerilor Externe în Polonia în perioada 1997-2000, Bronislav Geremek a fost ales europarlamentar în anul 2004, pe listele Partidului Reformator provenind din sindicatul Solidaritatea.
Consilier apropiat al liderului istoric al sindicatului Solidaritatea Lech Walesa, Bronislav Geremek a aparţinut unui nucleu de intelectuali care pledau, încă din anii \'70, pentru o opoziţie non-violentă faţă de regimul totalitar impus Poloniei de Uniunea Sovietică. Născut în martie 1932 la Varşovia, îşi obţine licenţa în istorie la Universitatea de la Varşovia în 1954, înainte de a-şi continua studiile la Paris, la Ecole Pratique des Hautes Etudes. Devine unul dintre cei mai buni specialişti în istorie medievală franceză. Tînăr fiind, se înscrie în Partidul Comunist Polonez, pe care îl părăseşte după invadarea Cehoslovaciei de către trupele Pactului de la Varşovia, în 1968. Trecut în disidenţă, cooperează cu Comitetul de apărare a muncitorilor, fondat în 1976. Asistă, în vara anului 1980, la greva muncitorilor din şantierele navale şi îi ajută să fondeze Solidaritatea, primul sindicat liber din blocul sovietic. După represiunea dusă de generalul Wojciech Jaruzelski împotriva sindicatului condus de Lech Walesa în decembrie 1981, Bronislav Geremek este închis timp de doi ani şi jumătate, împreună cu ceilalţi lideri principali ai mişcării. Cînd regimul comunist cade, la începutul anului 1989, este, alături de Solidaritatea, unul dintre artizanii unei înţelegeri cu fostul regim care deschide calea către un transfer paşnic de putere.
Preşedintele Parlamentului European Hans Gert Poettering a salutat memoria fostului ministru polonez al Afacerilor Externe, apreciind că acesta a fost “unul dintre cei mai buni deputaţi europeni”. Preşedintele grupului liberal din Parlamentul European, britanicul Graham Watson a spus că “deplînge moartea unui prieten şi a unui mare european. Odată cu dispariţia tragică a lui Bronislav Geremek, Polonia îşi pierde unul dintre eroi, artizan fără odihnă a independenţei ţării, dar şi a reconcilierii naţionale. Iar Europa îşi pierde unul dintre cei mai fervenţi partizani, care a contribuit, prin forţa sa de convingere la succesul politic al extinderii. Europa plînge simbolul reunificării sale”. Şi preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso şi-a exprimat “imensa tristeţe”, salutînd “un european de o grandoare excepţională şi un polonez cu convingeri de nezdruncinat”. Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a omagiat “o mare personalitate a construcţiei europene şi a reunificării continentului”. Şeful diplomaţiei germane Frank-Walter Steinmeier şi-a exprimat admiraţia pentru curajul şi verticalitatea lui Bronislaw Geremek.