Agenţia Spaţială Europeană a avertizat că noi bucăţi masive de gheaţă se desprind dintr-o banchiză aflată în partea de vest a Peninsulei Antarctice, o arie de gheaţă de peste 3.370 de kilometri pătraţi, mai mare decît statul american Rhode Island, urmînd să se prăbuşească în mare în cursul săptămînilor viitoare. Banchiza Wilkins a fost stabilă de-a lungul secolului XX, însă a început să se retragă odată cu anii \'90. Oamenii de ştiinţă sînt de părere că această banchiză ar fi fost consolidată de un pod de gheaţă care leagă insula Charcot de continentul Antarctica. Însă, acest pod de gheaţă de 330 de kilometri pătraţi a început să se sfărîme în cursul anului trecut, fiind complet fărîmiţat la 5 aprilie. “Ca o consecinţă a acestei prăbuşiri, crăpăturile care existau deja de-a lungul zonei sale nordice s-au lăţit şi au dus la apariţia altor crăpături în întreaga masă de gheaţă”, conform unui comunicat al Agenţiei Spaţială Europeană, conform imaginilor primite din satelit.
Primele aisberguri s-au desprins vinerea trecută, iar de atunci aproximativ 700 de kilometri pătraţi de gheaţă au ajuns în ocean. Topirea banchizelor nu duce la creşterea nivelului mării pentru că acestea plutesc deja pe mare, însă aceste banchize se află de obicei în calea unor gheţari iar în lipsa lor aceşti gheţari alunecă mai rapid spre ocean, iar topirea lor va duce la creşterea nivelului mării.
Banchiza Wilkins, care are dimensiunile insulei Jamaica, a pierdut 14% din masa sa în cursul anului trecut în condiţiile în care temperaturile medii din Antarctica au crescut cu 2,5 grade Celsius în ultimii 50 de ani, creştere mai accelerată decât cea globală. În următoarele cîteva săptămîni banchiza Wilkins va pierde o suprafaţă de peste 3.370 de kilometri pătraţi de gheaţă, suprafaţă mai mare decît Rhode Island şi echivalentă cu două treimi din Luxemburg.