„Bucovina tradiţională”, pe simeze

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Bucovina tradiţională”, pe simeze

Cultură 24 August 2012 / 00:00 1734 accesări

Bucovina tradiţională aşteaptă să fie (re)descoperită la... malul mării, prin intermediul unei expoziţii temporare, care va fi găzduită, până pe 24 septembrie, de Muzeul de Arheologie „Callatis” din Mangalia. Vernisajul evenimentului, organizat în colaborare cu Muzeul Bucovinei, cu susţinerea primarului Mangaliei, Cristian Radu, şi a Consiliului Judeţean Suceava, este programat astăzi, de la ora 11.00.

Publicul poate admira obiecte de artă populară din patrimoniul Muzeului Bucovinei: ceramică de Rădăuţi, de Marginea şi de tip Kuty, costume populare, cruci de mână, lanţuri pe care se află cruci, mărgele din sticlă şi lemn, paftale, ştergare, sărăriţă, păscăriţă, grindăraş. Lista exponatelor tradiţionale continuă cu butoiaş de ţuică, peretar, lăicer, zgardă, năframă de vătăjel, cupă pentru muls oile, linguroi de stână, doze pentru praf de puşcă, ouă încondeiate şi altele.

„Bucovina este regiunea istorică din nordul României unde au convieţuit, de-a lungul secolelor, români, germani, polonezi, ucraineni şi huţuli. În anul 1775, teritoriul Bucovinei a făcut parte din Principatul Moldovei, în 1849 s-a transformat în Ducatul Bucovinei, iar în 1918 s-a unit cu România. În anul 1940, nordul Bucovinei şi ţinutul Herţa au fost ocupate de URSS. Fiecare etnie a contribuit la formarea credinţelor şi obiceiurilor specifice zonei Bucovinei. Meseriile şi meşteşugurile populare sunt practicate şi în prezent. Integrate în cultura românească, valorile materiale şi spirituale din Bucovina sunt unele de excepţie, motiv pentru care am ţinut neapărat să organizez această expoziţie la Muzeul Callatis”, a spus directorul instituţiei de cultură din Mangalia, cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc.

Expoziţia „Bucovina tradiţională” poate fi vizitată zilnic, între orele 08.30 şi 16.30, până pe 24 septembrie, iar preţul biletelor de intrare este de cinci lei. Elevii, studenţii şi pensionarii vor plăti doar 2,5 lei.



12