CARNE, PIZZA ŞI CIORBE ACRE Bucureştenii mănâncă la fast-food, în timp ce românii din celelalte oraşe preferă restaurantul, potrivit studiului ”Out of Home Consumption Habits”, realizat de Unilever Food Solutions, conţinând informaţii referitoare la profilul românilor care iau cel mai des masa în oraş, ce anume preferă să comande, cât plătesc de obicei pentru o masă şi care sunt orele la care preferă să mănânce. Astfel, locuitorii din oraşele mari (cu peste 200.000 locuitori) cheltuiesc cel mai mult pentru o masă, respectiv 40 de lei, în timp ce bucureştenii cheltuiesc 15-20 de lei, primii preferând restaurantele mixte, iar ceilalţi cantinele, fast-food-urile şi shaormeriile. Trendurile la nivel naţional în materie de servire a mesei în oraş arată că 50% dintre românii care iau masa în oraş, cel puţin o dată la 2-3 luni, preferă să mănânce în oraş seara, iar 40% au declarat că în ultimele trei ieşiri în oraş au luat masa în fast-food-uri şi pizzerii, unde au comandat preparate din carne (36% dintre ei), pizza (32%) şi ciorbe acre (13%). Studiul arată că 28% dintre persoanele din mediul urban cu vârste între 18 şi 64 de ani iau masa în oraş cel puţin o dată la 2-3 luni. În ceea ce priveşte frecvenţa cu care românii mănâncă în oraş, 24% o fac de 2-3 ori pe săptămână, 42% o dată la 2-3 săptămâni şi 34% cel mult o dată pe lună.
FEMEILE, MAI ECONOAME Bărbaţii din România ies mai des în oraş decât femeile (66% faţă de 34% din categoria celor care iau masa în oraş de cel puţin 2-3 ori pe săptămână). Cel mai adesea, ei mănâncă la shaormerii şi cantine şi preferă ciorbele acre şi carnea de porc, pe când femeile preferă paste, salată bulgărească, brioşe, prăjituri şi salată de fructe. Mâncărurile preferate diferă în funcţie de regiunea ţării. Astfel, în sudul României, Muntenia, Banat şi Transilvania, preferate sunt pizza, fripturile, sandvişurile, shaorma. În Dobrogea este preferată mâncarea chinezească, în Moldova, ciorbele acre şi în Oltenia şi Maramureş, mâncărurile mixte. Când mănâncă în oraş, românii comandă diferit, în funcţie de categoria de vârstă din care fac parte. Cei între 18 şi 24 de ani aleg mai ales mâncare fast-food, cei între 25 şi 34 de ani vor snacksuri şi garnituri cu cartofi, iar românii peste 35 de ani preferă mâncarea tradiţională şi deserturile.
INGREDIENTELE, IMPORTANTE Conform acestuia, consumatorii din Europa Centrală şi de Est sunt foarte interesaţi să afle ce conţine mâncarea pe care o comandă, atunci când mănâncă în oraş. 55% din respondenţii din Germania şi peste 90% dintre respondenţii din Rusia şi Turcia. Ei consideră că responsabili pentru informarea lor despre felurile pe care le comandă sunt restaurantele, cantinele şi furnizorii din sectorul gastronomic. Raportul Global a fost realizat pe 3.500 de persoane care iau masa în oraş cel puţin o dată pe săptămână, 87% dintre ei declarând că ar alege preparate mai sănătoase atunci când mănâncă în oraş, dacă ar cunoaşte valorile nutriţionale ale acestora, 49% dintre germani, 72% dintre respondenţii ruşi, 77% dintre respondenţii turci.