Bucureştiul şi 21 de localităţi din nouă judeţe, afectate de furtunile din ultimele ore

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Bucureştiul şi 21 de localităţi din nouă judeţe, afectate de furtunile din ultimele ore

Eveniment 24 August 2014 / 15:52 366 accesări

Bucureştiul şi 21 de localităţi din nouă judeţe au fost afectate de furtunile din ultimele ore, printre pagubele înregistrate fiind locuinţe şi pasaje inundate şi acoperişurile unor blocuri smulse de vânt, informează astăzi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Peste 120 de pompieri şi 25 de poliţişti au acţionat, sâmbătă noapte şi duminică dimineaţă, în Bucureşti şi în cele 21 de localităţi din judeţele Caraş-Severin, Buzău, Ilfov, Hunedoara, Olt, Prahova, Teleorman, Vâlcea şi Mureş, unde au fost înregistrate pagube materiale în urma ploilor torenţiale şi a vijeliilor, se arată într-un comunicat de presă al IGSU. În judeţele Buzău, Caraş-Severin, Prahova şi Ilfov, mai multe case şi grădini au fost inundate, echipele de intervenţie ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă acţionând pentru evacuarea apei cu ajutorul motopompelor. Totodată, autorităţile locale fac propriile evaluări la faţa locului. În Bucureşti şi în cele nouă judeţe, vântul puternic a doborât 16 copaci, iar un acoperiş de bloc din Scorniceşti, judeţul Olt şi un altul din Călimăneşti, judeţul Vâlcea, au fost smulse, nicio persoană nefiind rănită, a precizat IGSU. De asemenea, Pasajul Unirii din Capitală şi un pasaj rutier din Râmnicu Vâlcea au fost inundate, apa fiind scoasă cu motopompe.

În urma ploilor şi a viiturilor nu au existat persoane izolate sau dispărute, potrivit sursei citate. Pompierii de la inspectoratele pentru situaţii de urgenţă intervin în continuare în localităţile afectate de furtuni. Întrucât în următoarele ore, conform situaţiei meteorologice şi hidrologice, se pot produce scurgeri importante pe versanţi şi viituri rapide pe mai multe râuri, viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a cerut conducerii IGSU să monitorizeze cu atenţie situaţiile care pot apărea în judeţele unde aceste fenomene se vor manifesta.

Totodată, vicepremierul Gabriel Oprea a cerut pompierilor ca, în caz de nevoie, să apeleze şi la celelalte forţe ale Ministerului Afacerilor Interne care pot sprijini acţiunile de intervenţie. Bucureştiul şi judeţele Buzău şi Prahova au fost, duminică dimineaţă, timp de aproximativ o oră, sub avertizare cod portocaliu de ploi şi vijelii. În aceste zone au fost averse şi descărcări electrice, iar vântul a depăşit la rafală 75-80 de kilometri pe oră, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie. De asemenea, au fost avertizate cu cod galben de ploi şi vijelii judeţele Călăraşi, Braşov, Giurgiu, Ilfov, Dâmboviţa, Prahova, Ialomiţa, Brăila, Bacău, Vrancea, Vaslui, Galaţi, Constanţa, Tulcea, Caraş-Severin şi Mureş. În Bucureşti, în urma ploii torenţiale a fost inundat Pasajul Unirii, acesta fiind închis circulaţiei mai bine de o oră, pentru ca reprezentanţii Apa Nova să scoată apa cu motopompe. În judeţul Caraş-Severin, peste 300 de persoane au rămas blocate, duminică dimineață, mai bine de patru ore, în două trenuri, după ce mai mulți copaci au căzut peste linia ferată și peste cablurile de înaltă tensiune, în urma unei furtuni, printre pasageri aflându-se și un copil dependent de insulină. Circulația a fost reluată către destinațiile finale cu întârzieri de aproximativ 280 minute și, respectiv 120 de minute. De asemenea, 30 de localități din județul Caraș-Severin au rămas fără energie electrică, iar acoperișurile a două case au fost afectate, în urma furtunii. În judeţul Buzău, în urma ploilor torenţiale s-au înregistrat pagube în municipiile Buzău și Râmnicu Sărat, dar și în Vernești, Săpoca, Tisău și Poșta Câlnău. În municipiul Buzău au fost inundate subsolurile Spitalului Județean și al unui bloc, precum și mai multe curți, pentru evacuarea apei acționând mai multe echipe ale Companiei de Apă, dar și echipaje ale ISU, cu motopompe. La Râmnicu Sărat, apa a intrat într-o casă și două curți, iar la Vernești, Săpoca și Tisău au fost inundate mai multe gospodării, în aceste cazuri intervenind angajați ai ISU Buzău și pompieri voluntari. În comuna Berca, satul Valea Nucului, drumul județean 203 L a fost blocat din cauza aluviunilor, muncitori de la primărie intervenind pentru curăţarea șoselei. De asemenea, în comuna Tisău podul care trece peste drumul județean 100 H a fost avariat, după ce pârâul Tisău a ieșit din matcă. În judeţul Olt, acoperişul unui bloc de locuinţe sociale din oraşul Scorniceşti a fost smuls de vânt, apartamentele de la etajele superioare au fost inundate, iar mai multe maşini parcate în apropierea imobilului au fost avariate. În judeţul Prahova, peste 200 de familii din localitea Sicrita nu au energie electrică de duminică dimineaţă, după ce vântul puternic a doborât la pământ mai mulţi arbori, care au căzut pe firele de înaltă tensiune şi au produs avarii la reţeaua de alimentare. Angajaţi ai Electrica intervin pe teren pentru remedierea avariilor.



12