Bucureştiul, tranzitat de trupele SUA care se întorc din Afganistan?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Bucureştiul, tranzitat de trupele SUA care se întorc din Afganistan?

Externe 15 Iunie 2010 / 00:00 308 accesări

Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, s-a declarat, ieri, foarte îngrijorată de ciocnirile interetnice din Kîrgîzstan şi a decis să trimită un emisar în această fostă republică sovietică. Ieri dimineaţă şi secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, şi-a anunţat intenţia de a trimite un emisar în Kîrgîzstan. Sâmbătă, ciocnirile au luat amploare în localităţile Oş şi Jalal-Abad. Toate magazinele şi pieţele au fost închise, iar transporturile au fost suspendate. Pompierii, escortaţi de unităţi speciale de poliţie, au fost chemaţi să stingă numeroasele incendii care au izbucnit în oraş. Potrivit presei locale, un nepot al fostului preşedinte kîrgîz Kurmanbek Bakiev a fost văzut împărţind arme mulţimii strânse pe stradă. Familia Bakiev se bucură de o susţinere puternică în regiunile din sudul ţării. În cursul serii de duminică, mai multe grupuri înarmate au acţionat în oraş. Un martor a declarat că în Oş au circulat mai multe maşini de teren negre, din care au fost împuşcaţi atât uzbeci, cât şi kîrgîzi. De asemenea, au fost văzute maşini cu difuzoare, care îndeamnă la jihad. Guvernul interimar kîrgîz a decretat stare de urgenţă în Oş şi în regiunile învecinate, locuite în general de etnici uzbeci. Sâmbătă seara, autorităţile le-au permis militarilor să deschidă ”foc de voie” pentru a ţine sub control violenţele.

Bilanţul violenţelor interetnice din sudul Kîrgîzstanului a crescut la 124 de morţi şi peste 1.600 de răniţi, a anunţat, ieri, Ministerul Sănătăţii de la Bişkek, după patru zile de confruntări. De asemenea, 1.685 de persoane au fost rănite, dintre care 824 au fost spitalizate. Autorităţile interimare din Kîrgîzstan, care au venit la putere la începutul lunii aprilie, în urma revoltelor sângeroase soldate cu 87 de morţi ce au dus la înlăturarea preşedintelui Kurmanbek Bakiev de la putere, s-au confruntat cu mai multe valuri de violenţe.

SUA, care au o bază în Kîrgîzstan, sunt nevoite acum, din cauza violenţelor din această ţară, să folosească Bucureştiul ca punct de tranzit pentru trupele care se întorc din Afganistan, relatează ”The Guardian”. În condiţiile în care zeci de mii de kîrgîzi se refugiază în Uzbekistan, celelalte state din Asia Centrală se tem că violenţele s-ar putea extinde. Şi SUA sunt foarte îngrijorate. Ele operează o bază lângă Bişkek, pe unde sunt trimise trupele în Afganistan. Într-un raport în aprilie, International Crisis Group a avertizat că prăbuşirea regimului Bakiev este un studiu de caz privitor la riscurile cu care se confruntă autoritarismul în Asia Centrală, unde Kazahstan, Tadjikistan, Turkmenikstan, Uzbekistan şi Kîrgîzstan au fost guvernate cu o mână de fier, după modelul sovietic.



12