„Bucurii pentru copii\"

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proiect cultural dedicat micuţilor din satele constănţene

„Bucurii pentru copii\"

Cultură 15 Septembrie 2010 / 00:00 504 accesări

Fundaţia Fantasio şi Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) au demarat, ieri, un nou proiect în beneficiul copiilor care locuiesc în zonele cele mai îndepărtate şi defavorizate ale judeţului, proiect intitulat sugestiv „Bucurii pentru copii\". De acest program vor beneficia 1400 de şcolari şi preşcolari din Mircea Vodă, Deleni, Topalu, Tortomanu, Saraiu, Siliştea şi Independenţa. Micuţii vor putea urmări spectacolul de teatru de păpuşi intitulat sugestiv „Bucurii pentru copii” şi vor avea ocazia să participe la un atelier de creaţie de unde vor deprinde noţiuni primare de mânuire a păpuşilor.

Evenimentul a fost marcat, ieri, printr-o conferinţă susţinută la sediul CJC din strada Petru Rareş nr. 4, de Mihaela Burlacu - consultant de specialitate al CJC, Oana Dănilă - asistent manager proiect (Fundaţia Fantasio) şi Vasile Gherghilescu, manager al Teatrului pentru Copii şi Tineret.

Caravana bucuriei va ajunge, pe 21 septembrie, la ora 10.00, la Siliştea, iar la 14.00, la Topalu. Pe 22 septembrie, va saluta, de la ora 10.00, copiii din Mircea Vodă, iar de la ora 14.00, pe cei din Tortomanu. Pe 5 octombrie, la ora 10.00, caravana va fi la Deleni şi, de la ora 14.00, la Independenţa. Ultimul spectacol din această serie se va desfăşura pe 6 octombrie, de la ora 11.00, la Saraiu.

Copiii români săraci doresc, pot şi au dreptul la educaţie. „Nu este o noutate, noi am mai fost şi cu muzeele, cu Teatrul de Păpuşi, dar şi cu Opera Constanţa în zonele defavorizate din judeţ. Acest proiect s-a născut din necesitatea continuării programului social-cultural la sate, pe care Consiliul Judeţean l-a început în urmă cu doi ani”, a declarat Mihaela Burlacu, cea care a conceput proiectul amintit. Acţiunea este finanţată, în procent de 85%, reprezentând 26.453 lei, de Administratia Fondului Cultural Naţional (AFCN), diferenţa de 15% fiind suportată de Fundaţia Fantasio Constanţa. Efortul tuturor celor implicaţi în acest proiect s-a bucurat de sprijinul artiştilor, care, folosindu-se de experienţa acumulată în numeroasele deplasări în zonele rurale, şi-au adaptat spectacolul la condiţiile precare sau chiar la … inexistenţa scenelor din teritoriu. „Vrem nu doar să-i încurajăm pe copii în acest spectacol interactiv, ci să-i implicăm şi în cadrul unui atelier de creaţie. Îi vom apropia de mirajul teatrului, vom coborî în mijlocul lor, îi vom aduce pe scenă, le vom prezenta păpuşile şi îi vom învăţa să le construiască şi să le mânuiască”, a menţionat Vasile Gherghilescu. Cei mai activi 10 copii din fiecare dintre cele şapte localităţi vor fi premiaţi cu măşti.

Spectacol interactiv. Spectacolul, care se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 3 şi 13 ani, va dura aproximativ o oră, iar accesul va fi gratuit. Spectacolul este interactiv şi are ca scop dezinhibarea copiilor neobişnuiţi să se manifeste lejer în diferite situaţii. Pe lângă obiectivul de divertisment, se urmăreşte şi cel educaţional, ştiindu-se că instruirea elevilor prin mijloace teatrale este una dintre cele mai moderne şi mai accesibile metode de culturalizare a tinerei generaţii.

Păpuşile vor fi mânuite şi interpretate de actorii Teatrului de Copii si Tineret: Daniel Minciună, Tiberiu Roşu, Rovena Paraschivoi, Claudia Paraschivoi, Daniela Manolache, Ion Ciolan şi Adrian Bădilă. Echipa proiectului este formată din: Mihaela Burlacu - consultant specialitate al CJC, Oana Dănilă - asistent manager proiect (Fundaţia Fantasio), Virgil Iosif - manager proiect (Fundaţia Fantasio) şi Luminiţa Olteanu - specialist economic (Fundaţia Fantasio).



12