Bucuroşi de datorii!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sărbătoare Cotrocenistă. FMI e mulţumit

Bucuroşi de datorii!

Eveniment 09 Mai 2011 / 00:00 1090 accesări

BUNI DE PLATĂ. Cu o atitudine triumfătoare, de parcă noi i-am fi împrumutat pe alţii cu bani şi nu invers, preşedintele ţării, Traian Băsescu, a primit, sâmbătă, delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene (CE) şi Băncii Mondiale (BM), în urma căreia şeful statului a anunţat că prognoza pentru 2011, de atingere a unei creşteri economice de 1,5% din Produsul Intern Brut, se menţine, dar s-a revizuit cea pentru 2012, obiectivul fiind de 3,5%, în loc de 4,5%. La fel ca şi „locotenentul” său, premierul Emil Boc, preşedintele a mai anunţat că, după rezultatele primului trimestru al anului 2011, se poate vorbi despre ieşire din recesiune, dar nu din criză, adică vom mai avea de tras în continuare. „Sunt convins că dacă nu spuneam nimic după întâlnirea cu FMI, probabil că ar fi fost foarte multe speculaţii pornind de la amânarea discuţiile de vineri. Vă pot spune că este în regulă, e prima dată când am văzut delegaţia Fondului mulţumită şi, într-adevăr, punctând pe urmă toate obiectivele pentru trimestrul I am constatat că toate au fost îndeplinite, ceea ce este foarte important”, a spus Băsescu. În ceea ce priveşte deficitul, Băsescu a spus că ţinta a fost atinsă „lejer”, cu un spaţiu de 0,2%, datorat însă nerealizării investiţiilor.

REFORMELE REALE, ÎN AŞTEPTARE. După întâlnirea cu delegaţia FMI, Băsescu a afirmat că obiectivul principal pentru anul 2011 este reformarea companiilor de stat, zonă care reprezintă şi cea mai mare problemă a programului cu FMI, şi i-a acuzat pe managerii acestora că sunt „boierii” şi „baronii” economiei româneşti. El a nominalizat câteva dintre aceste regii cu probleme, vorbind despre complexele energetice de la Turceni şi Rovinari, Compania Naţională a Huilei, „cel mai mare datornic la stat” şi „cel mai mare neplătitor către fondurile de pensii şi sănătate”, Termoelectrica, Oltchim şi Poşta Română. Totodată, Băsescu a spus că liberalizarea completă a preţurilor la energie şi gaze trebuie amânată pentru 2015, dar şi că reducerea contribuţiilor la asigurările sociale nu este posibilă în 2011. De asemenea, el a afirmat că insistă pentru păstrarea obiectivului de aderare la zona euro în 2015, pentru crearea unui „stimulent”, urmând să se vadă în 2014 dacă este fezabil.

FMI, DEPARTE DE REALITATE. Pe de altă parte, vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian a explicat, pe blog, „de ce nu s-a întâlnit PNL cu delegaţia FMI”, în acest sens argumentând că abordarea reprezentanţilor Fondului este „superficială”, iar prognozele acestora în ultimii ani au fost „în permanenţă foarte departe de realitate”. „Noi acordăm respectul cuvenit FMI ca instituţie financiară internaţională, dar ne manifestăm dezacordul faţă de modul în care reprezentanţii FMI, însărcinaţi cu evaluarea felului în care guvernanţii actuali şi-au făcut datoria, abordează realităţile româneşti”, punctează Vosganian. La rândul său, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat: “Din partea Guvernului, care e singurul responsabil - el, nu FMI - eu nu aştept nimic bun şi cred că sunt puţini cei care aşteaptă ceva bun”.

Culmea zgârceniei - să lucrezi la FMI şi să ai pantofii rupţi!

Şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional în România, Jeffrey Franks, a dovedit, la întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu, că este modest... deşi deţine o funcţie atât de importantă şi bine plătită. Franks a fost surprins, sâmbătă, în timpul întâlnirii de la Cotroceni, cu pantofii găuriţi. În imaginile puse la dispoziţie de Preşedinţia României şi publicate pe un blog se poate vedea o gaură în talpa pantofului drept al şefului misiunii FMI în România. Jeffrey Franks l-a întrecut pe fostul preşedinte al Băncii Mondiale, Paul Wolfowitz, surprins, în 2007, în Turcia, în timpul unei vizite de lucru, cu... şosetele rupte! Adevărată culme a zgârceniei!



12