Budapesta „sabotează“ aderarea României la OCDE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Scandal diplomatic între României și Ungaria pe tema liceului din Târgu Mureș

Budapesta „sabotează“ aderarea României la OCDE

Politică 07 Septembrie 2017 / 15:44 874 accesări

Relațiile dintre România și Ungaria continuă să se degradeze, declarațiile și reacțiile dure venite de la Budapesta în ultima vreme riscând să declanșeze un adevărat război diplomatic între cele două țări, ambele membre ale Uniunii Europene. După ce, anul trecut, le-a interzis propriilor diplomați să participe la serbările prilejuite de Ziua Națională a României, Guvernul ungar a luat joi o decizie extrem de dură, suspendând pe o perioadă nelimitată sprijinul acordat țării noastre pentru aderarea la diferite organizaţii internaţionale, cum ar fi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), unde România şi-a depus candidatura oficială încă din data de 28 aprilie2004. Motivul îl reprezintă anularea actului de înființare a Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș, în urma unui hotărâri judecătorești definitive, luate ca urmare a neregulilor constatate de Direcția Națională Anticorupție în procesul de înființare. Astfel, în luna noiembrie 2016, procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva fostului șef al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Mureș, Ștefan Someșan, și a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș, Zsolt-Jozsef Tamasi. În mod inexplicabil, reprezentanții liceului și-au continuat activitatea, iar săptămâna trecută au înscris 112 copii la clasa pregătitoare, în clasa a V-a și trei clase de liceu. Actualul șef al ISJ Mureș, Ioan Macarie, a explicat că liceul nu mai există din punct de vedere juridic ca urmare a documentelor emise de instanțele de judecată, iar Hotărârea Consiliului Local Târgu Mureș de organizare a rețelei școlare, în care figura și acest liceu, a fost adoptată după 6 luni de la expirarea termenului final. Situația creată a dus la un protest al comunității maghiare, peste 2.500 de persoane participând miercuri seara la un miting în Târgu Mureș.

ATAC FĂRĂ PRECEDENT DE LA BUDAPESTA

Ministerul de Afaceri Externe din Ungaria a avertizat riscă guvernul de la Bugapesta ar putea să blocheze aderarea României la OCDE și a lansat acuze extrem de dure la adresa autorităților de la București în cazul liceului din Târgu Mureș. "Votul privind aderarea României la OCDE va avea loc la 8 septembrie, iar votul fiecărui stat membru este necesar pentru a obţine calitatea de membru. Ungaria consideră acest lucru un atac împotriva Bisericii Catolice, a minorităţii maghiare, a copiilor, a familiilor ungare şi a procesului de restituire din România. Aceasta este o măsură extrem de neprietenoasă din partea românilor", a transmis secretarul de stat al ministerului ungar de Externe, Levente Magyar, care a cerut României să rezolve problema în cel mai scurt timp posibil.

Ministerul român al Afacerilor Externe a replicat rapid, considerând măsura drept inadecvată şi contraproductivă. În plus, a precizat că nu poate interveni în deciziile luate de instanţele româneşti şi că subiectul funcţionării liceului este abordat în Ungaria din perspectivă electorală. "În ceea ce priveşte conexarea situaţiei Liceului Romano-Catolic de la Târgu-Mureş de alte subiecte, precum sprijinul acordat aderării României la OCDE, aceasta este complet inadecvată, inamicală şi contraproductivă. România îndeplineşte criteriile pentru aderarea la această organizaţie, fapt recunoscut de parteneri, inclusiv de Ungaria, care a exprimat recent intenţia de a susţine candidatura României. În acelaşi timp, România respinge orice fel de abordare condiţională în relaţia bilaterală. Autorităţile române regretă transformarea acestui subiect, care nu afectează în nici un fel asigurarea dreptului la educaţie pentru minoritatea maghiară din România sau pentru persoanele de confesiune romano-catolică din România, în subiect de campanie electorală în Ungaria şi sacrificarea, în numele unor interese politice, a dreptului elevilor la un învăţământ de calitate, omologat conform normelor relevante aplicabile", se arată în comunicat MAE.

REACȚIE CALMĂ DE LA BUCUREȘTI

În ciuda durității acuzelor venite de la Budapesta, partea română încearcă să răspundă cu calm. Premierul Mihai Tudose a declarat că autorităţile române vor explica părţii maghiare faptul că este o problemă în Justiţie și de eroare administrativă. Nu este vorba despre un război, că avem ceva cu o minoritate etnică, religioasă. Mai mult, România este exemplu în lume în ceea ce priveşte toleranţa şi religioasă, şi etnică şi de orice natură. Această inflamare s-a produs acum, că începe anul şcolar şi copiii nu ştiu dacă se înscriu sau nu la acel liceu. Eu nu cred că statul ungar va juca la asemenea nivel", a spus premierul. "Eu cred că şi Guvernul, şi ministerul Educaţiei ar trebuie să se aplece cu mai multă atenţie şi cu mai mult curaj asupra situaţiei de la Târgu-Mureş, asupra liceului respectiv. Nu ştiu dacă acţiunea instituţiilor de forţă din România e benefică pentru România şi pentru liniştea pe care ne-o dorim cu toţii, mai ales în 2018. Nu ştiu de ce ar trebui să sufere copii de acolo. Cine are interesul ca acolo să se agite spiritele atât de mult şi să creeze o stare de nemulţumire în creştere? Reacţia Ungariei poate fi considerată exagerată", a adăugat Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Liviu Dragnea. Răspunsul ministrului Educației, Liviu Pop, a fost însă unul neașteptat: "Avem o situație specială la Târgu-Mureș. Nu este atributul Ministerului Educației Naționale, este o problemă locală". Cele două țări continuă întâlnirile la nivel diplomatic, căutându-se soluții pentru detensionarea situației.

Taguri articol


12