Buget naţional, interese meschine

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
România săracă

Buget naţional, interese meschine

Eveniment 06 Decembrie 2011 / 00:00 396 accesări

RESPINGEREA AMENDAMENTELOR Proiectul legii bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale de stat pe anul 2012 au intrat ieri în dezbaterea comisiilor de specialitate, urmând să fie discutate în plenul Parlamentului începând cu 12 decembrie. Aşa cum era de aşteptat, bugetele ministerelor au fost aprobate în forma dorită de putere, cu doar câteva excepţii. Cele peste 8.000 de amendamente ale USL au fost respinse în cea mai mare parte. Printre amendamentele depuse se numără scăderea CAS, reducerea TVA şi blocarea Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI). Acum vorbim însă despre avizarea bugetului în comisiile de specialitate, pentru că există posibilitatea ca în plenul reunit al celor două Camere, o parte din amendamentele USL să fie acceptate, în urma unor înţelegeri între parlamentari. Mai exact, vorbim aici despre susţinerea reciprocă a amendamentelor în plen, acolo unde votul parlamentarilor va hotărî forma bugetului în 2012. Revenind la avizarea bugetului în comisiile de specialitate, trebuie menţionat că aproape toate ministerele vor avea un buget mai mic decât în 2011.

BUGET DIMINUAT LA AEP Un exemplu de scădere bugetară este la Autoritatea Electorală Permanentă, care în anul electoral 2012 va avea un buget mai mic cu 20%. Având în vedere tendinţele tot mai evidente de fraudare a alegerilor, se explică de ce tocmai pentru anul 2012, un an cu alegeri atât locale cât şi parlamentare, Guvernul a decis tăierea fondurilor. Secretarul de stat Tiberiu Covaci a declarat ieri că bugetul redus cu 20% nu conţine şi banii pentru alegerile din 2012, ceea ce înseamnă că Guvernul va trebui să aloce alte fonduri pentru scrutinul electoral. Agenţia Naţională de Integritate nu a avut succes la comisiile parlamentare, acolo unde bugetul său a fost respins cu votul parlamentarilor Opoziţiei, cărora li s-a alăturat şi deputatul UDMR Mate Andras Levente. Bugetul Sănătăţii a fost şi el avizat de comisiile parlamentare, cu respingerea celor 82 de amendamente, unul dintre acestea prevăzând alocarea a 5% din PIB pentru acest domeniu. Nu acelaşi lucru se poate spune despre bugetul Ministerului Apărării Naţionale (MApN), care a fost aprobat de comisiile de apărare, armata urmând să primească cu 60 de milioane de euro mai mult decât în 2011. Având în vedere că PDL nu poate respira fără UNPR şi UDMR, este de înţeles de ce Gabriel Oprea este favorizat de către Guvern: nevoia de susţinere în Parlament, parlamentarii UNPR putând oricând înclina balanţa în favoarea opoziţiei.

BANI DOAR PENTRU SERVICII Un alt buget care a fost majorat pentru 2012 este cel al Serviciului de Protecţie şi Pază, care a fost suplimentat cu 18 milioane de lei, bani necesari pentru finalizarea lucrărilor pentru noul sediu. În condiţiile în care românii sunt condamnaţi la îngheţ prin eliminarea subvenţiei, pensionarii condamnaţi la moarte, bugetarii la sărăcie, Guvernul se pregăteşte să arunce zeci de milioane pentru sediul SPP. De fapt cam acestea au fost măsurile anticriză ale Guvernului Boc: tăieri de salarii şi de pensii, eliminarea de subvenţii, majorarea TVA şi bani cu nemiluita pentru “urecheaşi” şi paznicii oamenilor puterii. Încercarea opoziţiei de a echilibra bugetul anului 2012 pare a fi nereuşită, având în vedere că aproape toate amendamentele au fost respinse. Mai mult decât atât, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu a declarat că adoptarea măsurilor USL va influenţa bugetul şi va conduce la un deficit de 3,8% din PIB. Este interesant că numai amendamentele şi măsurile propuse de USL ar avea o influenţă nefastă asupra bugetului. Până la urmă, dacă ne uităm mai atent, observăm că Guvernul a luat bani cam din toate domeniile pentru a satisface poftele celor care încă îi mai ţin la putere, şi ne referim aici la tot ceea ce înseamnă servicii sau instituţii de opresiune.



12