Bugetarii au intrat în al șaptelea an de țeapă guvernamentală

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Legea salarizării unitare, aplicată din 2018

Bugetarii au intrat în al șaptelea an de țeapă guvernamentală

Administrație 06 Aprilie 2016 / 18:31 1634 accesări
Salariile a mai mult de jumătate dintre bugetari vor fi majorate, în medie, cu 5% de la 1 august, se arată într-o Ordonanță de Urgență a Guvernului

Salariile a mai mult de jumătate dintre bugetari vor fi majorate, în medie, cu 5% de la 1 august, se arată într-o Ordonanță de Urgență a Guvernului

Am rezolvat-o și p-asta! Legea salarizării unitare, așteptată de 1,2 milioane de bugetari, nu va mai fi aplicată de anul acesta, ci din 2018. Anunțul a fost făcut miercuri de premierul Dacian Cioloș, în ședință de Guvern. El a spus că, până atunci, va fi realizat un proiect de act normativ care să vină cu o abordare multianuală, în ideea de a evolua spre o salarizare unitară, care să fie corelată cu reforma administrației publice. Cu alte cuvinte, Cioloș și tehnocrații săi s-au spălat pe mâini, la fel ca alte guverne, indiferent că au fost „vopsite în portocaliu, galben sau roșu”, care au tot amânat aplicarea legii salarizării unitare. Inițiat în 2010 de fostul Guvern Boc, ca o măsură compensatorie pentru veniturile tăiate, proiectul salarizării unitare a fost discutat și întors pe toate fețele. Însă niciun Executiv nu l-a aprobat și aplicat. Subiectul a fost reluat inclusiv de tehnocrații lui Cioloș, care, la un moment dat, păreau că sunt determinați să aplice acest proiect, care ar fi adus acel echilibru salarial mult așteptat de bugetari. Numai că, la fel ca și politicienii, specialiștii lui Cioloș le-au dat țeapă românilor și au aruncat pisica pe spinarea viitorului Guvern care se va forma după alegerile parlamentare din toamnă.

MĂRIRE SALARIALĂ CU PIPETA Totuși, pentru a le scoate ochii bugetarilor, Guvernul a pregătit o Ordonanță de Urgență, prin care vor fi mărite salariile bugetarilor de la 1 august. La prima vedere, pare o veste bună, numai că, în realitate, actul normativ este o spoială, pentru că majorarea nu va fi semnificativă pentru toată lumea. Spre exemplu, mai mult de jumătate dintre bugetari, care sunt plătiți cu salariul minim pe economie, vor beneficia de o mărire de doar 5%. Calculat la un venit de 1.250 de lei, cât va fi salariul minim de la 1 mai, rezultă că fiecare va beneficia de o majorare de doar 62,5 lei. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a arătat că cea mai mare creștere va fi în cazul asistenților sociali - 20%, în timp ce în alte cazuri majorarea va fi modică. Ordonanța de Urgență prin care se vor reglementa aceste modificări va fi adoptată în ședința de Guvern de săptămâna viitoare. Actul normativ va intra în dezbatere publică la începutul săptămânii, după consultări ale ministrului Muncii, Anca Costea, cu sindicatele. Suciu a explicat că, pentru acest an, impactul va fi undeva la 500 de milioane de lei, iar pentru 2017 va fi de 2,3 miliarde de lei brut, adică 1,5 miliarde de lei net. Ordonanța se aplică de la 1 august, iar prima plată se va face pe 1 septembrie.

SALARII ÎNGHEȚATE DIN 2017? Pentru că tot am amintit de țepele pe care le dă Guvernul, potrivit unor surse, în 2017 nu va mai fi făcută nicio modificare în privinţa salariilor. Asta deoarece Executivul ia în calcul îngheţarea veniturilor pentru toţi cei care lucrează la stat. Cu alte cuvinte, românii trebuie să se mulțumească cu majorarea de 5%, pentru că nu vor mai vedea alți bani.



12