Reprezentanţii Asociaţiei pentru Educaţie şi Cercetare EduCer atrag atenţia asupra faptului că, în multe dintre instituţiile de la nivel central, a luat amploare „fenomenul cumulărilor ilegale şi imorale de venituri bugetare”. Potrivit preşedintelui Comitetului director al EduCer, Ştefan Vlaston, numai la Instituţia Prezidenţială sunt aproximativ 20 de persoane care cumulează salarii bugetare din surse diferite. Legislaţia în vigoare prevede că timpul de muncă în România este limitat la 48 de ore. Contractele colective de muncă prevăd acelaşi lucru: un salariat este plătit pentru 40 de ore pe săptămână, cu posibilitatea unui cumul de maximum opt ore/săptămână. „Când obţii două sau mai multe salarii bugetare la cumul, înseamnă că lipseşti o zi sau mai multe de la serviciul de bază, pentru a presta alte servicii. Dar angajatorul (în acest caz fiind vorba de Statul Român) te pontează chiar dacă lipseşti şi-ţi dă salariul întreg. Ce capacităţi extraordinare au unii bugetari, pe care nu şi le exercită în privat, pentru a primi două sau mai multe salarii bugetare?”, se întreabă, retoric, Ştefan Vlaston. Printre exemplele de „super-angajaţi” se numără şi consilierul premierului, Andreea Paul Vass, care cumulează trei salarii de la instituţii bugetare diferite: Guvern, Academia de Studii Economice şi Institutul de Economie Naţională al Academiei Române. Un alt caz grăitor este cel al preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică din cadrul Ministerului Educaţiei, Adrian Curaj, care, potrivit declaraţiei de avere pe anul 2008, a avut un venit salarial mediu lunar de peste 3.700 Euro prin cumulări multiple de salarii bugetare de la Guvernul Român, Universitatea Politehnică Bucureşti, Academia de Studii Economice, CNCSIS etc.
„CUM POATE CERE GUVERNUL ROMÂN „SOLIDARITATE”? CUM NE PUTEM SOLIDARIZA CU UN GUVERN CARE PERMITE CLIENTELEI BUGETARE EXTREM DE NUMEROASE SĂ CUMULEZE VENITURI SALARIALE ILEGALE ŞI IMORALE DE LA STATUL ROMÂN?”, A DECLARAT ŞTEFAN VLASTON.
El a adăugat că Statul Român oferă unui liftier de la Spitalul de Urgenţă Floreasca un salariu mai mare decât al unui medic rezident de la acelaşi spital, iar unui şofer de la Ministerul de Finanţe un salariu de 42 de milioane de lei vechi pe lună, de peste patru ori mai mare decât al unui cadru didactic sau al unui medic debutant şi de 2,5 ori mai mare decât salariul unui conferenţiar universitar.