Bugetarii, prea speriaţi să participe la grevă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Bugetarii, prea speriaţi să participe la grevă!

Social 31 Mai 2010 / 00:00 696 accesări

Liderii sindicali au anunţat iniţial grevă generală şi de solidaritate în 31 mai în aproape toate sectoarele de activitate, ulterior unele federaţii s-au sustras de la protest, iar în prezent nici cei care au rămas fermi pe poziţie nu pot spune exact câţi angajaţi vor opri efectiv lucrul. Pentru astăzi, sunt anunţaţi că vor intra în grevă generală pe termen nelimitat 360.000 de angajaţi din educaţie şi 80.000 de funcţionari publici din administraţie. Acestora ar trebui să li se mai adauge, într-o grevă de solidaritate, peste 100.000 de angajaţi din administraţie, 120.000 de salariaţi din sănătate, dar şi aproximativ zeci de mii de poliţişti, angajaţi din penitenciare. În realitatea însă, cei care vor opri cu adevărat lucrul vor fi mult mai puţini. Şi aceasta pentru că angajaţilor le este frică să semneze pentru grevă, întrucât sunt ameninţaţi că vor fi daţi afară, lucru recunoscut chiar şi de liderii sindicali.

GENERALĂ SAU DE SOLIDARITATE? Paşii legali pentru declanşarea grevei generale i-au înfăptuit toate cele patru federaţii din învăţământ şi două din cele din administraţie. Celelalte promit solidarizarea şi ameninţă că vor parcurge şi ele toate procedurile legale şi vor declanşa greva generală pe termen nelimitat. Ieri însă, promisiunile se aflau tot la nivel declarativ. O altă categorie de bugetari sunt cei din regiile autonome sau societăţile comerciale cu capital de stat nu ştiu sigur dacă sunt sau nu vizaţi de aceste diminuări. Ceferiştii sunt încă indecişi, liderii spunând că momentan \"îi consultă\" pe angajaţi şi că vor anunţa dacă se solidarizează sau nu. Acest lucru i-a revoltat vineri pe câţiva dintre membrii de sindicat de la metrou aflaţi la o conferinţă comună a celor de la metrou, RATB şi CFR, ei cerându-le feroviarilor \"unitate\". Autobuzele, ca şi trenurile, vor circula normal marţi, în ziua grevei de solidaritate a unora dintre transportatori. Indiferent la declaraţii, polemici şi indignări, Guvernul a aprobat măsurile de austeritate.

CONSTANŢA. Astăzi, pensionarii vor picheta sediul Prefecturii, foarte puţini profesori nu vor ajunge la ore, iar medicii ies în stradă. La greva de solidaritate au aderat şi 300 de angajaţi ai Consiliului Judeţean Constanţa. Serviciul Public de Impozite, Taxe şi alte Venituri ale Bugetului Local Constanţa anunţă că, începând de astăzi, ghişeele agenţiilor fiscale şi serviciilor din cadrul instituţiei vor fi închise pe o perioadă nelimitată, ca urmare a declanşării grevei generale. „În tot acest timp, funcţionarii publici vor fi prezenţi la serviciu, dar nu vor desfăşura nicio activitate cu publicul“, a declarat directorul executiv al Serviciului, Virginia Ştefănică. Angajaţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă Constanţa vor protesta în curtea unităţii, între orele 10.00 şi 12.00. Salvările vor merge la solicitări, dar numai la urgenţe, iar angajaţii serviciului nu vor elibera certificate de deces. De asemenea, miercuri, sindicaliştii de la Ambulanţă se vor afla şi ei în faţa Prefecturii. RATC se va solidariza cu transportatorii din ţară, iar autobuzele constănţene vor circula miercuri cu farurile aprinse, iar din două în două ore şoferii vor claxona prin oraş. Sindicaliştii din transportul constănţean vor participa la miting, miercuri între 12.00 şi 14.00, în faţa Prefecturii Constanţa. Chiar şi muzeografii s-au alăturat mişcării de protest, sindicatul Ovidius al Lucrătorilor din Muzee Constanţa, membru al CNS „Cartel ALFA“, intrând astăzi în grevă de solidaritate.



12