Bugetele SRI şi SIE, îngrăşate în Ajun

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
SPP şi STS scad drastic şi nu prea...

Bugetele SRI şi SIE, îngrăşate în Ajun

Politică 06 Decembrie 2015 / 17:49 4487 accesări

Deşi oricum aveau bugete supradimensionate în comparaţie cu ceilalţi muritori, nu neapărat de rând, din România, acum SRI şi SIE au parte de un cadou nesperat din partea Guvernului de tehnocraţi condus de premierul Cioloş. Aşadar, bugetul SRI creşte în 2016 cu aproximativ 20% faţă de anul în curs, iar cel al SIE cu aproximativ 7%. Potrivit proiectului Legii bugetului publicat de Guvern, SPP şi STS vor primi anul viitor bani mai puţini, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale având o scădere drastică, de 37%. Astfel, cea mai mare creştere se înregistrează la capitolul proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile, unde se vor aloca 36,5 milioane de lei, în condiţiile în care, în 2015, suma alocată contribuţiei interne pentru astfel de proiecte a fost de numai 152.000 de lei. Cheltuielile de personal ale SRI rămân, în mare măsură, aceleaşi ca în 2015, în schimb vor fi reduse fondurile la capitolul cheltuieli de capital, cu 15%, precum şi pentru alte cheltuieli şi programe interne. Pe de altă parte, Serviciul de Informaţii Externe beneficiază de o creştere a alocărilor cu 7% faţă de 2015, bugetul ajungând acum la 272,5 milioane de lei. SIE va avea bugetul majorat cu aproximativ 4% pentru cheltuieli de personal şi tot atâţia bani pentru bunuri şi servicii ca anul trecut. Se înregistrează şi o creştere cu circa 25% pentru cheltuielile de capital, însă proiectul de buget pe 2016 nu specifică şi destinaţia exactă a acestor sume. În schimb, SIE va acorda şi anul viitor burse, Guvernul alocând la acest capitol suma de 10 mii de lei, însemnând o majorare cu 25% a sumei alocate instituţiei pentru anul 2015.

Trebuie să menţionăm faptul că, şi în 2015, atât SRI, cât şi SIE au beneficiat de rectificări bugetare pozitive.

Cât despre SPP, acest serviciu va pierde, în 2016, aproximativ 3% din buget, adică va avea 163,8 milioane de lei, tăieri fiind aplicate la capitolul cheltuieli de personal şi la cel privind cheltuielile de capital. Cu toate acestea, SPP va primi, în 2016, de 8 ori mai mulţi bani pentru reînnoirea parcului auto, adică 8,6 milioane de lei pentru "maşini, echipamente şi mijloace de transport", în condiţiile în care, anul trecut, Serviciul a avut un buget de numai 900.000 de lei la acest capitol.

La prima vedere, şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) suferă, cu bugetul diminuat cel mai drastic, fiind înregistrată o scădere cu aproximativ 37%. Cu toate acestea, la o a doua vedere, bugetul pentru 2016 este comparabil cu cel alocat iniţial în 2015, având în vedere că şi STS a beneficiat, în cursul anului, de rectificări pozitive. Astfel, în 2016, STS va avea un buget de 274 de milioane de lei, fiind reduse fondurile pentru bunuri şi servicii, cu 22%, şi la cheltuielile de capital, cu aproape 60%. Vor fi alocaţi, astfel, mai puţini bani pentru construcţii, chirii şi parcul auto.

Aşa cum arătam şi în alte ediţii ale cotidianului nostru, SRI-ul, unul dintre cele mai complexe aparate secrete care există la vedere din întreaga UE, dispune de un buget imens, crescut serios anul viitor (fondul de salarii al angajaţilor SRI este cât întregul buget anual al serviciului similar german - Bundesamt fur Verfassungsschutz-BfV). Este unul dintre cele mai impresionante sisteme de ascultare, supraveghere şi control din întreaga UE, având conexiuni clare şi „la vedere” la nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cu care, de altminteri, colaborează strâns.



12