În sfârșit, Primăria Constanța a publicat proiectul de buget pe anul 2019. După cum era de așteptat, acesta conține cam aceleași proiecte prevăzute și în anul 2017, și în anul 2018, care nu au fost duse la bun sfârșit. Mai exact, printre cele mai importante proiecte se află cel de continuare a reabilitării Pasajului Cumpenei (adică Podul de la Butelii), lucrări ce durează de ani buni și care, după câte se vede, nici nu se apropie de finalizare.
Alte proiecte promise anul acesta de Primărie sunt legate de finalizarea obiectivului „Reabilitarea și modernizarea Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru””, reamenajarea locurilor de joacă, reabilitarea și modernizarea a trei creșe din municipiu (Creșele 1, 2 și 5), cofinanțare proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria de operare a S.C. RAJA S.A. De remarcat este că, anul acesta, pe lista investițiilor promise se află multe proiecte legate de mobilitate urbană, în condițiile în care traficul în Constanța se desfășoară haotic, iar modificările din ultima vreme nu s-au dovedit a fi prea eficiente. Așa se face că, pe lista proiectelor din 2019 se numără etapa a doua a reamenajării pietonale în centrul istoric, un proiect de acces și mobilitate pietonală în zona centrală, dar și reabilitarea și resistematizarea carosabilului și a trotuarelor de pe bulevardele 1 Decembrie, Alexandru Lăpușneanu, 1 Mai, Șoseaua Mangaliei. De asemenea, este prevăzut și un proiect de îmbunătățire a mediului urban în zonele Tomis Nord - H. Coandă, Coiciu - Casa de Cultură.
CE ALTE PLANURI ARE PRIMĂRIA
În afară de aceste investiții, Primăria intenționează să continue programele multianuale, aşa cum sunt reabilitarea tramei stradale, modernizarea infrastructurii, un amplu program de plantări arbori şi material dendrologic, asigurarea serviciului de dezinsecţie şi deratizare, achiziţia şi montarea de mobilier urban - coşuri de gunoi şi bănci de odihnă, asigurarea funcţionalităţii serviciului de salvamar. „Programele şi acţiunile cu caracter social ocupă o pondere semnificativă în cadrul bugetului local. Se continuă cunoscutele acţiuni de asistenţă socială prin acordarea de tichete valorice cu ocazia celor mai importante sărbători religioase, pensionarilor care se încadrează în limitele plafonului de pensie, persoanelor fără venituri si persoanelor cu handicap - programul RESPECT, premiile în bani oferite persoanelor care împlinesc varsta de 80 de ani şi familiilor care aniversează 50 de ani de la căsătorie, persoanelor care împlinesc vârsta de 90 de ani şi 100 de ani, rechizite pentru copii şi cadouri pentru copii cu ocazia Crăciunului, ajutoarele pentru încălzirea locuinţei cu combustibili solizi şi energie electrică, ajutoare de urgenţă. Se continuă şi anul acesta programele de gratuităţi pe mijloacele de transport în comun pentru persoanele cu handicap, veterani şi revoluţionari, pensionari, beneficiari de ajutor social, elevi şi studenţi, personal didactic şi nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar, şomeri indemnizaţi şi neindemnizaţi”, se mai arată în proiectul de buget. De asemenea, Primăria are planuri și în ceea ce privește activitățile artistice, nu că s-ar ri remarcat până acum din acest punct de vedere. „În anul 2019 dorim să finanţăm acţiuni artistice, culturale, sportive şi de tineret cum ar fi: spectacole estivale culturale, Festivalul Iernii, Revelion 2020, Ziua Copilului - 1 Iunie, Zilele Municipiului Constanţa, Ziua Pensionarului, Festivalul Etniilor Dobrogene - Ziua Dobrogei, Ziua Romilor, finanţarea sportului de performanţă. In vederea dezvoltării activităţilor de tineret şi sport, municipiul Constanţa a preluat Stadionul Gheorghe Hagi iar începând cu anul 2019 începe curăţenia acestuia, reabilitarea lui pentru a deveni funcţional şi a-l pune la dispoziţia sportivilor constănţeni indiferent de sport”, se mai arată în nota de fundamentare. Proiectul de buget al Constanței este disponibil online, accesând link-ul: http://www.primaria-constanta.ro/transparenta/transparenta-decizionala-legea-52-2003/informare-consultare.