Bugetul Constanței, supus din nou dezbaterii publice. Spune-ți părerea!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proiectele de investiții, aceleași ca în 2017

Bugetul Constanței, supus din nou dezbaterii publice. Spune-ți părerea!

Administrație 08 Februarie 2018 / 18:19 2189 accesări

Primăria Constanța a lansat, în consultare publică, proiectul de buget al municiupiului, pentru anul 2018. Acesta a fost publicat la secțiunea „Informare și consultare publică” de pe site-ul www.primaria-constanta.ro, la punctul 65. Printre cele mai importante proiecte se află cel de continuare a reabilitarii Pasajului Cumpenei (adică Podul de la Butelii), cel de co-finanțare a construcției Sălii Polivalente și cel de finalizare a reabilitării Parcului Arheologic. Alte investiții sunt prevăzute și în reabilitarea creșelor, unităților de învățământ și a cantinelor sociale. Cele mai multe au fost incluse și în bugetul pentru 2017, dar autoritățile nu le-au dus la bun sfârșit sau, în unele cazuri, nici nu le-au început. Practic, planurile de investiții pe anul viitor sunt aproape identice cu cele din 2017, ca și cum, în anul care se încheie, administrația locală nu a făcut nimic. Să sperăm că, în 2018, Primăria se va dovedi mai eficientă în derularea proiectelor și cheltuirea banului public.

CU CE SUME DEFILĂM?

Conform proiectului, anul acesta, veniturile proprii ale municipiului sunt în cuantum de 488.239.000 de lei, iar cheltuielile preconizate sunt în valoare de 758.549.000 de lei. Diferența va fi acoperită din excedentul bugetar existent la sfârșitul lui decembrie 2017, de 270.310.000 de lei. În ceea ce privește fondurile externe nerambursabile, acestea sunt în cuantum de 325.000 de lei și vor fi cheltuite integral pe proiecte aflate în derulare sau care vor fi puse în practică. De asemenea, valoarea creditelor externe este de 100 de milioane de lei.

ÎMPĂRȚIREA BANILOR MUNICIPALITĂȚII, PE CAPITOLE

Pentru susținerea învățământului preuniversitar de stat a fost aprobată suma de aproape 17,5 milioane de lei. Pentru întreținerea creșelor a fost alocată suma de 874.000 de lei, pentru sprijnirea persoanelor cu handicap va fi alocată suma de aproape 55 de milioane de lei, iar pentru acordarea ajutoarelor la încălzire s-au alocat 109.000 de lei. Pentru ordinea și siguranța publică se va aproba suma de 35.646.000 de lei, pentru învățământ se pune la dispoziție suma de aproape 60 de milioane de lei. Pentru Sănătate s-a alocat suma de aproape 20 de milioane de lei, în timp ce pentru cheltuielile legate de Cultură, recreere și religie au fost prevăzute la aproape 62 de milioane de lei. La capitolul de cheltuieli pentru asigurări și asistență socială a fost prevăzută suma de peste 130 de milioane de lei, iar pentru locințe, servicii și dezvoltare publică a fost pusă la dispoziție suma de 142,6 milioane de lei, pentru protecția mediului au fost puși la dispoziție aproape 77,3 milioane de lei, iar pentru transporturi au fost alocați peste 35 de milioane de lei.

ACELEAȘI „INVESTIȚII” CA-N 2017? SĂ SPERĂM CĂ NU!

Ca investiții majore prevăzute pe lista investițiilor pentru anul 2018 sunt prevăzute mai multe proiecte ce s-au regăsit și pe lista de investiții a anului trecut. De exemplu, se are în vedere achiziționarea de autobuze Euro 6 pentru viitoarea companie de transport care va lua locul RATC, pentru care municipalitatea a contractat deja un împrumut. Un alt proiect început în 2017 ce va fi continuat anul acesta este cel legat de finalizarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a Pasajului Cumpenei, cum este denumit în actele oficiale Podul de la Butelii. Deși au început în mai 2017, lucrările au stagnat aproape jumătate de an. Autoritățile au motivat întârzierea ca fiind cauzată de unele neconcordanțe dintre proiectul tehnic și situația din teren, dar tot e greu de explicat de ce a durat atât de mult până la reluarea lucrărilor. Tot din rândul proiectelor care au fost incluse pe lista de investiții pentru 2017, dar care nu au mai fost realizate, este cel privind construirea Sălii Polivalente de 5.000 de locuri din zona Badea Cârțan. Cheltuielile vor fi suportate de către Compania Națională de Investiții, însă Primăria Constanța trebuie să asigure o co-finanțare de aproape 13 milioane de lei. Printre proiectele începute în trecut ce vor fi continuate în 2017 se numără cel privind finalizarea reabilitării parcului Arheologic, investiție pentru care s-au alocat anul acesta peste 5 milioane de lei.

REABILITAREA CREȘELOR ȘI DOTAREA CABINETELOR DE MEDICINĂ ȘCOLARĂ

La fel ca în 2017, municipalitatea intenționează în 2018 să demareze lucrările de amenajare și reamenajare a locurilor de joacă din oraș, cu atât mai mult cu cât, astă-vară, toate aceste locuri au fost desființate în urma unui scandal de proporții. Totul a pornit de la o serie de controale și avertismente ale OPC și de la plângerile mai multor părinți nemulțumiți. De asemenea, planurile de achiziționare de aparatură medicală pentru cabinetele de medicină școlară, reabilitarea fațadelor și acoperișurilor la clădirile proprietate publică sau privată a municipiului Constanța, în special în zonele centrale și Piața Ovidiu și amenajarea spațiului public din zona Teatrului de Operă și a Universității Maritime sunt alte proiecte care au fost incluse și în bugetul pe 2017, dar nu au fost puse în practică sau nu au fost finalizate. De asemenea, în 2018, ca și anul trecut, există planuri pentru demararea studiilor premergătoare amenajării unei piste de biciclete în jurul Lacului Tăbăcărie. Nu în ultimul rând, administrația mai intenționează să investească în mansardarea creșelor 1, 2 și 5, precum și racordarea tuturor creșelor la rețeaua de gaze naturale, proiect ce a fost inclus și în bugetul pe 2017.

CE PROGRAME VECHI VOR CONTINUA ANUL ACESTA

Pe lângă noile investiții, în 2017 vor continua programele multianuale, cum sunt reabilitarea tramei stradale, modernizarea infrastructurii, un amplu program de plantări de arbori și material dendrologic, asigurarea serviciului de dezinsecție și deratizare și achiziția și montarea de mobilier urban (coșuri de gunoi, bănci de odihnă, asigurarea funcționării serviciului de salvamar). Se va investi, cu precădere, în reabilitarea și resistematizarea carosabilului și trotuarelor de pe bulevardele 1 Decembrie, Alexandru Lăpușneanu, 1 Mai și Aurel Vlaicu, Șoseaua Mangaliei și străzile Soveja și Dezrobirii. Totodată, continuă acțiunile de sprijinire a vârstnicilor și a nevoiașilor, prin acordarea de tichete valorice, premierea vârstnicilor de 80, 90 și 100 de ani, precum și familiilor de 50 de ani, și acordarea de gratuități în mijloacele de transport în comun. De asemenea, Primăria promite investiții serioase și în educație. „În domeniul învățământului se vor face lucrări de reabilitare și modernizare la unele unități de învățământ, treptat și la altele, Vom acorda în continuare burse de performanță, sociale, de merit și de studiu elevilor constănțeni. Din bugetul local vor fi suportate și cheltuielile cu organizarea și desfășurarea competițiilor școlare, extrașcolare și extracurricuraleți, de asemenea, vor fi stimulați financiar elevii care au obținut distincții”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de buget.

ÎNCĂ MAI POT FI SCHIMBATE DATELE PROIECTULUI

Constănțenii care nu sunt mulțumiți de proiectul bgetului sau au idei pentru completarea și îmbunătățirea lui își pot spune deschis opiniile în cadrul unei dezbateri publice. Aceasta va avea loc marți, 13 februarie, la ora 16.00, în sala de ședințe „Remus Opreanu” a Palatului Administrativ, situat în bd. Tomis nr. 51.



12