În urmă cu câteva zile, cotidianul „Telegraf“ scria că aleșii PNL din Consiliul Local (CL) Constanța sunt surprinși de bugetul municipalității ca autoritățile de ninsori. Asta pentru că liberalii s-au trezit abia la ședința CL să dezbată și să comenteze proiectul de buget pentru acest an al Primăriei Constanța. Culmea este că situația s-a repetat într-o mare măsură și în Consiliul Județean Constanța (CJC), unde aleșii aceluiași PNL au descoperit abia în ziua când bugetul județului era supus aprobării că au de analizat modul în care se împart banii. Este inutil să spunem faptul că aleșii liberali din CJC au avut ocazia să întoarcă pe toate părțile bugetul în ședințele comisiilor de specialitate. Atât la debaterea publică privind bugetul, care a avut loc joi dimineață, cât și în ședința ordinară a CJC de joi după-amiază, consilierii județeni ai PNL, profitând că presa este prezentă, au încercat să se remarce cu tot felul de întrebări, care mai de care mai banale, privind veniturile și cheltuielile din acest an ale Consiliului și instituțiilor din subordinea sa. Spre exemplu, pe consilierul PNL George Măndilă l-a apucat curiozitatea în ceea ce privește tariful pe care îl percepe CJC pentru copiile-xerox?! Măndilă a declarat că i se pare un preţ mare 0,5 lei pentru serviciile de copiere a documentelor ce constituie informaţii de interes public gestionate de către CJC. Iar întrebări de acest gen din partea liberalilor au fost cu duiumul în ședința Consiliului. Pentru a justifica lipsa lor de informare, consilierii liberali au spus că cei din conducerea CJC au dat publicității bugetul destul de târziu și nu au avut timp să-l studieze.
DEZBATERI ÎN PREMIERĂ Dincolo de nemulțumirile și neînțelegerile liberalilor, de remarcat este faptul că a fost pentru prima dată când bugetul de venituri și cheltuieli al CJC a fost supus dezbaterii publice înainte de a fi votat. La fel cum s-a întâmplat la Consiliul Local Constanța, și la Consiliul Județean, elevii s-au numărat printre cei care au venit cu amendamente, care erau deja prevăzute deja bugetul de venituri și cheltuieli. Reprezentanții Asociației Elevilor le-au cerut consilierilor județeni reducere de 75% la biletele de la muzee, în condiţiile în care au deja gratuitate! Iar solicitările absurde nu s-au oprit aici. Au mai vrut 200.000 de lei pentru programe destinate tinerilor, în condiţiile în care aveau alocată o sumă de 10 ori mai mare.
BUGET URIAȘ În 2016, vistieria CJC va avea aproape 260 de milioane de lei. Potrivit vicepreședintelui CJC Cristinel Dragomir, este unul dintre cele mai mari bugete din istoria județului. Rămâne de văzut, însă, cât de bine va fi gestionat. În linii mari, bugetul prevede alocări de fonduri mai mari pentru toate unitățile aflate în subordinea CJC. Singura instituție unde au fost alocați prea puțini bani este Direcția Generală de Asistență Socială și de Protecția Copilului (DGASPC) Constanța. „Direcția a primit de la bugetul de stat 40 de milioane de lei, iar de la noi încă 15, cu patru mai mult decât anul trecut. Numai că DGASPC mai are nevoie de încă 18 milioane de lei pentru a putea funcționa fără probleme până la sfârșitul anului. Situația de la DGASPC este din cauza faptului că, în acest an, au fost prevăzute, conform legislației, creșteri salariale”, a spus Dragomir. El a adăugat că o parte importantă din bugetul județului, aproximativ 54 de milioane de lei, va fi alocată continuării proiectelor cu finanțare europeană și care ar trebui finalizate la 1 iunie.