Bugetul limitat din Sănătate reduce fondurile dentiştilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Deconturi nesemnificative

Bugetul limitat din Sănătate reduce fondurile dentiştilor

Sănătate 09 Aprilie 2013 / 00:00 436 accesări

Ministerul Sănătăţii (MS), instituţia care face politica sanitară în România, a stabilit reducerea fondurilor pentru asistenţa medicală stomatologică în 2013, fiind vorba despre o decizie politică, pe care ministrul Sănătăţii şi-o asumă, susţine Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). „MS a stabilit reducerea fondurilor la asistenţă medicală stomatologică, cu precizarea că, în 2013, intenţionează să înfiinţeze un program de prevenţie în stomatologie”, se arată într-o informare redactată de CNAS. În 2013, conform Legii bugetului de stat, pentru asistenţa medicală stomatologică au fost alocate 13 milioane de lei, faţă de 57,8 milioane lei în anul precedent, a mai precizat sursa citată. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a confirmat reducerea fondurilor, precizând însă că se va încerca găsirea unei soluţii la rectificarea bugetară. „Bugetul este unul limitat, vom încerca să vedem ce putem face la rectificare”, a declarat demnitarul.

80% DINTRE ROMÂNI AU PROBLEME DENTARE Ultimul studiu dat publicităţii a arătat că 80% dintre români au probleme dentare, cariile fiind cea mai frecventă afecţiune (71%). Patru din 10 persoane prezintă probleme cauzate de placa dentară bacteriană, iar 3 din 10 au respiraţie urât mirositoare şi dinţi sensibili. În ciuda statisticilor, medicii susţin că România este ţara în care alocaţiile de la buget pentru acest sector sunt cele mai scăzute, respectiv 0,4% din bugetul Sănătăţii. Luna trecută, bugetul alocat a scăzut la 30%, pentru ca în această lună să devină zero, potrivit Mediafax. În unele judeţe, plafonul alocat dentiştilor este de 1.000 sau 1.200 de lei, în timp ce alte judeţe primesc 200 de lei. Sumele sunt mult prea mici, recunosc chiar dentiştii. CNAS a sistat, în aprilie, alocarea fondurilor pentru asistenţa medicală stomatologică, astfel că dentiştii nu vor mai putea acorda consultaţii gratuite categoriilor defavorizate şi copiilor, toate serviciile urmând să fie plătite. Potrivit unui anunţ postat pe site-ul Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), întrucât Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu a alocat fonduri în aprilie pentru asistenţa stomatologică, nu vor fi încheiate acte adiţionale pentru această perioadă şi nici pentru restul anului. „Având în vedere faptul că, prin adresa CNAS din 29 martie, nu s-au alocat fonduri aferente lunii aprilie 2013 pentru „Asistenţa medicală stomatologică - activitate curentă”, vă comunicăm imposibilitatea de a încheia acte adiţionale pentru luna aprilie 2013 la acest tip de asistenţă. Totodată, vom suspenda procesul de contractare pentru acest tip de asistenţă pentru anul 2013, până la primirea unor precizări suplimentare din partea CNAS”, se arată în anunţul postat de CASMB. Normele la contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale pentru 2013-2014 prevăd că pachetul de servicii medicale de bază de medicină dentară preventive şi tratamentele de medicină dentară vor fi acordate cu decontarea totală de către CNAS pentru copii cu vârste până în 18 ani şi pentru beneficiarii legilor speciale. Printre serviciile care ar trebui decontate de CNAS sunt: consultaţiile, tratamentul cariei simple, tratamentul afecţiunilor pulpare la dinţi, extracţiile, montarea protezelor acrilice şi revizia acestora. Pentru copii, vârstnici sau persoane cuprinse în legile speciale, statul deconta anumite servicii integral sau 40 - 60%.

NU TOATE CASELE DE SĂNĂTATE AU FOST INFORMATE La Constanţa, potrivit preşedintelui/director executiv al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), jr. Dragoş Poteleanu, nu a fost primită nicio informare în acest sens. „Vom încheia contractele cu furnizorii de servicii stomatologice, potrivit programului anunţat”, a declarat preşedintele/director executiv al CJAS.

O RECUNOAŞTERE A REALITĂŢII Pe de altă parte, sunt şi oficiali în domeniul medicinei dentare care spun că, de fapt, în sfârşit oficialii din Sănătate recunosc realitatea: nu sunt bani. „Omul era practic minţit, dar şi umilit. Deconturile erau mult prea mici. Abia dacă ajungeau pentru o jumătate de proteză sau câteva carii. Era bine ca pacientul să fie ajutat, într-adevăr, dar problemele în întreg sistemul sanitar sunt numeroase. În aceste condiţii, se stabilesc priorităţile, şi este firesc să se întâmple aşa”, a declarat preşedintele Asociaţiei Române de Sănătate Publică Orodentară, totodată profesor emerit al Universităţii „Ovidius” Constanţa, prof. univ. dr. Corneliu Amariei. Preşedintele Asociaţiei a mai precizat că degeaba se scria în lege de gratuităţi, în cazul unor persoane, de deconturi, pentru că omul tot plătea când ajungea la dentist. Erau câteva excepţii însă, din cauza sumelor mult prea mici, suma alocată se termina rapid.

SUNT OAMENI CARE NU MAI APELEAZĂ LA DENTIST La finele anului trecut, directorul executiv la Uniunii Naţionale a Asociaţiilor Stomatologice, dr. Alexandru Brezoescu, anunţa că numărul celor care solicită tratament dentar a scăzut cu 20% faţă de 2011, întrucât plafonul CNAS pentru aceste servicii este foarte redus. „Din păcate, numărul celor care solicită tratament dentar scade de la un an la altul, din cauza crizei. Sunt oameni care nici nu mai vin pentru un tratament complet, ci doar cât să-şi potolească durerea”, declara, la deschiderea Congresului Internaţional de Medicină Dentară, dr. Alexandru Brezoescu. Medicul a spus că, oricum, banii acordaţi de Casă sunt prea puţini, abia dacă ajung pentru „două proteze”. „Din păcate, medicina dentară este cea mai vitregită. Alocaţia pe cap de locuitor este de 70 de bani pe an. CNAS alocă un plafon pentru tratamentele dentare cabinetelor care sunt în contract cu Casa, în valoare de 1.000 de lei”, mai spunea Brezoescu.



12