Bugetul militar al Asiei l-ar putea depăşi pe cel al Europei în 2012

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Bugetul militar al Asiei l-ar putea depăşi pe cel al Europei în 2012

Externe 08 Martie 2012 / 00:00 276 accesări

Cheltuielile militare ale Asiei ar urma să le depăşească pe cele ale Europei, pentru prima dată, în 2012, potrivit raportului anual al Institutului Internaţional de Studii Strategice (IISS) privind echilibrul de forţe pe plan mondial. ”De la criza financiară din 2008, a existat o convergenţă între nivelurile de cheltuieli militare din Europa şi din Asia”, a spus directorul general al IISS, John Chipman, într-o conferinţă de presă la Londra, cu ocazia lansării raportului ”Echilibrul militar în 2012”. ”În timp ce nivelul cheltuielilor în raport cu numărul de locuitori din Asia rămâne sensibil mai puţin ridicat decât în Europa, în ritmul actual, cheltuielile militare din Asia le vor depăşi probabil, în 2012, pe cele din Europa, conform estimărilor”, a adăugat directorul.

China, angajată într-un program de modernizare a forţelor sale şi a echipamentelor sale militare finanţat de puternica sa creştere, se situează pe primul loc în rândul ţărilor asiatice în ceea ce priveşte cheltuielile militare. În acelaşi timp, cheltuielile militare din Europa au fost reduse din cauza crizei economice. Marea Britanie, care are cel mai mare buget militar din Europa, a redus bugetul Ministerului Apărării cu aproximativ 8% pe patru ani, în cadrul unui plan de austeritate instituit la sfârşitul lui 2010. ”În Europa, bugetele apărării rămân sub presiune iar reducerile continuă. Între 2008 şi 2010 s-au înregistrat reduceri ale bugetelor apărării în 16 ţări europene din NATO. Într-o bună parte dintre acestea, scăderile estimate au depăşit 10%”, a afirmat John Chipman. Potrivit acestuia, ”efectele reducerilor bugetare s-au făcut simţite cu ocazia intervenţiei din Libia, când au existat găuri în domeniul informaţiilor”.

Armata de apărare a Israelului ar dispune de 200 de ogive nucleare, estimează experţi ai ISS. Aceste ogive pot echipa rachete balistice intercontinentale Jericho I, precum şi rachete cu rază medie de acţiune Jericho II. Potrivit grupului de cercetări IHS Jane\'s, specialist în strângerea de informaţii militare, Tsahal, armata de apărare a Israelului, are între 100 şi 300 de ogive nucleare, ceea ce plasează statul evreu pe aceeaşi poziţie cu Franţa şi Marea Britanie. Conform IHS Jane\'s, ogive nucleare ar fi instalate şi pe rachete balistice Jericho III. Cu o rază de acţiune mai mare de 7.000 de km, acestea sunt capabile să distrugă ţinte din Europa şi Asia, inclusiv din Iran. De la crearea armei nucleare israeliene, în 1960, statul evreu refuză să recunoască existenţa programului său nuclear militar. Israelienii care dezvăluie aceste informaţii sunt urmăriţi în justiţie.

SUA rămân pe primul loc în materie de cheltuieli militare, chiar dacă şi ele au făcut economii, notează IISS. În 2011, SUA au cheltuit 739,3 miliarde de dolari, în timp ce China a cheltuit 89,8 miliarde de dolari, situându-se pe poziţia a doua. Bugetul american al apărării depăşeşte, el singur, bugetul cumulat al celorlalte zece ţări cu cheltuieli mai mari în domeniul militar.



12