Bugetul naţional, în chinurile facerii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Bugetul naţional, în chinurile facerii

Eveniment 18 Februarie 2009 / 00:00 542 accesări

Bugetul de stat, atît de disputat în ultima perioadă, a ajuns în cele din urmă în dezbaterea camerelor reunite ale Parlamentului. Potrivit reprezentanţilor Guvernului, la proiectul actual de buget au fost depuse 7.000 de amendamente. Dezbaterea proiectului de buget în plenul celor două camere a fost presărată cu numeroase acuze din partea celor două tabere. Primii care au deschis balul contrelor politice au fost liberalii. Parlamentarii PNL au cerut, în plenul Parlamentului să amîne dezbaterea Bugetului pe 2009 pentru trei zile, cînd s-ar fi împlinit termenul regulamentar de dezbatere. Propunerea a fost respinsă de plenul reunit cu majoritate de voturi. Mai mult decît atît, vicepreşedintele grupului deputaţilor PNL, Horia Uioreanu, a solicitat plenului Parlamentului, retrimiterea raportului asupra bugetului pe 2009 la comisiile de buget-finanţe, motivînd că 214 amendamente ale liberalilor nu sînt cuprinse în raport, dar cererea nu a fost supusă la vot. Au urmat apoi declaraţiile politice ale fiecărui grup parlamentar. Premierul Emil Boc a cerut parlamentarilor să aprobe proiectul de buget pentru 2009, arătînd că proiecţia bugetară asigură stabilitatea ţării în perioada celei mai mari crize economice globale din ultimii 60 de ani şi elimină risipa în cheltuirea fondurilor publice. Boc a acuzat \"risipa şi nepăsarea\" fostei guvernări în gestionarea fondurilor publice, arătînd că volumul ridicat al cheltuielilor bugetare ale fostului Guvern a ridicat deficitul bugetar în 2008 la 5,3% din PIB.

Liberalii şi udemeriştii, împotriva bugetului

El a arătat, în plenul reunit al Parlamentului, că, în perioada octombrie-decembrie 2008, fostul Guvern a cheltuit 4 miliarde euro, nu pentru investiţii, ci pentru cheltuieli de personal şi achiziţionarea de bunuri şi servicii. „În privinţa sumelor alocate pentru judeţe, ceea ce proiectul de buget propune înseamnă o creştere faţă de ceea ce proiectul de buget al anului anterior a aprobat. Dacă din sumele defalcate din TVA pentru judeţe aveam 13,6 miliarde de lei, în actualul proiect de buget, pe anul 2009, avem prevăzute 16,67 miliarde de lei din sumele defalcate din TVA pentru judeţe, deci o creştere de 22%. Ştiu că aceste sume încă nu sînt suficiente, ştiu pentru că eu vin din administraţia locală, dar Guvernul nu a neglijat această componentă a administraţiei locale şi, evident, în măsura în care resursele financiare ale ţării le vor permite, vom aloca resurse suplimentare şi în perioada următoare\", a spus Boc în plenul Parlamentului. Senatorul PD-L Ovidiu Marian a susţinut, ieri, în plenul reunit al Parlamentului, că proiectul de buget corespunde perfect exigenţelor unui an de criză, care se bazează pe bani “reali” care să meargă imediat pe proiectele de investiţii. Replica liberalilor nu a întîrziat să apară, prin chiar preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu. „Acest buget va avea un efect sigur şi garantat: intrarea economiei româneşti în recesiune, cu efecte asupra nivelului de trai, veniturilor cetăţenilor şi a locurilor de muncă“, a declarat Tăriceanu. Cum reprezentanţii UDMR au fost daţi afară pe uşa din spate de către democrat-liberali, aceştia au ales varianta opoziţiei alături de PNL. Deputatul UDMR Lakatos Petru a declarat, ieri în plenul Parlamentului că punctul forte al propunerii Guvernului este că are girul Cotroceniului iar punctul slab, că seamănă cu depozitul de la Ciorogîrla. Lakatos a acuzat că din proiectul de buget lipseşte o strategie coerentă anticriză, rezumîndu-se doar la \"firave măsuri\" pentru sprijinul IMM-urilor, măsuri ar putea avea efecte eventual în 2010. Fostul ministru al Sănătăţii Eugen Nicolăescu a comentat şi el actualul proiect de buget. El a declarat Guvernul ar intenţiona să distrugă şi „bruma“ de încredere în sistemul de sănătate. Nicolăescu a acuzat faptul că proiectul de buget de stat pe 2009 prevede doar 3,4% din PIB pentru sănătate, deşi din 2005 pînă în 2008 bugetul sănătăţii a crescut constant de la 3,3 la 4% din PIB.

„PNL nu a înţeles disciplina bugetară“

După ce a ascultat criticile parlamentarilor din opoziţie, premierul Emil Boc s-a întors la tribună pentru a răspunde acuzelor. Boc i-a răspuns fostului prim-ministru Tăriceanu la acuzaţiile privind buget pe 2009, arătînd că PNL este deranjat că bugetul nu mai favorizează clienţii politici şi bugetarii \"de lux\", dar şi pentru că Guvernul va descretiza toate contractele de exploatare a resurselor naturale. „Eu cred că cei care au transformat o creştere economică de 8% într-un deficit bugetar trebuie să-şi transforme acuzele în scuze în faţa românilor. Cred că PNL nu are cum să înţeleagă filosofia acestui buget şi rigorile lui, pentru că niciodată PNL nu a înţeles disciplina bugetară“, a replicat Boc. Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat că, dacă va fi necesară adresarea către FMI pentru un împrumut, atunci se va face, întrucît „nimic nu este scump atunci cînd este vorba de stabilitatea economică şi financiară a unei naţiuni”. În ceea ce priveşte acuzele liberalilor, Pogea a firmat că aprecierile lui Tăriceanu privind bugetul sînt nefondate, jignitoare şi populiste. El a arătat că Guvernul Tăriceanu a avut şase luni la dispoziţie să elaboreze un buget consolidat, iar actualul Guvern, în 22 decembrie, a trebuit să retragă proiectul de buget înaintat pentru că nu avea legătură cu realitatea economică.



12