Bugetul pentru 2016, făcut de tehnocraţi pentru politicieni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Bugetarii, în afara.... calculelor

Bugetul pentru 2016, făcut de tehnocraţi pentru politicieni

Politică 06 Decembrie 2015 / 17:55 1482 accesări

„Fiecare popor îşi are conducătorii pe care îi merită”. Această formulare a istoricului Nicolae Iorga nu este lipsită de sens în România zilelor noastre. După ce și-au luat Președinția înapoi și, mai nou, Guvernul, românii care au țipat sus și tare că Ponta și ai săi trebuie să plece primesc lovituri dure din partea Executivului Dacian Cioloș. Odată văzut la cârma țării, premierul lui Klaus Iohannis începe să o ia pe urmele lui Boc și să împartă discreționar banii țării. La fel ca și în vremea lui Boc, și de această dată victimele noului Executiv sunt bugetarii, care primesc vești foarte proaste pentru anul viitor. Angajații de la stat nu vor primi nici în 2016 tichete de masă ori vouchere de vacanță, premii și ore suplimentare, tichete cadou sau indemnizații la ieșirea la pensie sau trecerea în rezervă. O altă veste proastă pentru bugetari este faptul că salariul minim nu va fi majorat la 1 ianuarie, de la 1.050 lei la 1.200 lei. În schimb, șefii de la Finanțe le scot ochii angajaților de la stat, spunând că aceștia vor primi o majorare salarială de 10%. „Nu avem un impact direct pe cheltuieli în proiectul de buget (al majorării salariului minim, n.r.), pentru că în zona salariilor bugetarilor, datorită creşterilor aprobate în acest an - Sănătate 25%, asistenţă socială 25%, la instituţiile locale 12% şi încă 10% la anul -, au acoperit creşterea salariului, care, de la 1.050 lei la 1.200 lei, era de 14% şi, practic, nu mai avem impact direct pe cheltuieli”, a încercat să explice Daniela Pescaru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, responsabilă de Buget. Ceea ce nu spun cei de la Guvern este că aceste majorări de care vorbesc sunt, de fapt, drepturile salariale tăiate de fostul Guvern Boc în 2010 și care au fost redate bugetarilor de Guvernul Ponta.

„PRIMA CASĂ” - CIOPÂRȚITĂ O categorie lovită de Guvernul Cioloș este tineretul, adică acela care a ieșit în stradă și a cerut schimbarea Guvernului. Pentru a-i „recompensa” pentru efortul lor, premierul tehnocrat al lui Iohannis a luat decizia de a ciopârți cel mai popular program al statului, „Prima Casă”, care va primi o finanţare mult mai mică. Practic, Guvernul Cioloș a alocat pentru acest program, în 2016, doar 1,5 miliarde de lei, față de 2,8 miliarde de lei în 2015. Asta înseamnă că, anul viitor, mult mai puțini tineri vor putea să-și cumpere o locuință în condiții avantajoase.

BUGET MAI MARE PENTRU PREȘEDINȚIE În timp ce românilor li se spune că țara-i săracă și nu are de unde să le dea mai mult, pe de altă parte, Guvernul a găsit suficienți bani ca să umfle, în 2016, bugetele instituțiilor politice. Potrivit proiectului postat pe site-ul Ministerului Finanțelor, bugetul pe care îl va avea la dispoziţie preşedintele României în 2016 este cu 40% mai mare față de 2015. În total, Iohannis va avea la dipoziție 56.309.000 de lei - bani pentru salarii, deplasări, reabilitarea clădirii corpului administrativ din Palatul Cotroceni și modernizarea parcului auto. Pentru deplasări externe, președintele are 8.000.000 de lei, pentru protocol 1.450.000 de lei, pentru maşini 2.750.000 de lei, iar 5.000 de lei au fost alocați pentru hrana animalelor. O altă creștere majoră se va înregistra și la Camera Deputaților, care va primi, în 2016, 313.752.000 de lei, în creștere cu 25% față de 2015. Nici senatorii nu o vor duce prea rău. Bugetul propus pentru Senat este de 130.018.000 de lei, în creștere cu 17% față de cel din 2015. De majorări bugetare vor avea parte și SRI, în creştere cu aproximativ 20% faţă de anul în curs, și SIE, cu aproximativ 7%.

Și totuși, sunt bani pentru Biserică...

O întreagă tevatură a fost pe marginea alocărilor bugetare către lăcașurile de cult. Dacă, sâmbătă, premierul și Guvernul său păreau că au luat o decizie drastică și că nu vor mai da bani pentru construcția de biserici, după numai 24 de ore, Cioloș a făcut un pas mare înapoi. L-a sunat pe Patriarhul Daniel și i-a transmis că robinetul cu bani de la bugetul de stat nu e închis pentru Biserică și că se vor găsi bani pentru anumite proiecte în lucru. „În urma convorbirii telefonice a premierului Dacian Cioloş cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în dimineaţa zilei de 6 decembrie, premierul a precizat faptul că noul buget prevede o creştere a salariilor clerului şi că Guvernul României va căuta soluţii pentru a sprijini în continuare construirea Catedralei Mântuirii Neamului, iar la viitoarele rectificări de buget, în funcţie de posibilităţi, să fie sprijinite şi alte lăcaşuri de cult aflate în construcţie”, se arată într-un comunicat al Patriarhiei Române. La scurt timp, conducerea Ministerului de Finanțe a anunțat că, pentru anul viitor, contribuția statului la salarizarea personalului clerical va crește la 315,1 milioane de lei, de la 278,3 milioane de lei în 2015, iar cea pentru sprijinirea așezămintelor religioase românești din afara granițelor va urca de la 12,8 milioane de lei anul acesta la 13 milioane de lei.

Primarii dau de pământ cu bugetul lui Cioloș

Viziunea tehnocraților lui Cioloș privind bugetul pentru 2016 este aspru criticată din toate direcțiile. Ultima lovitură a venit de unde nu s-ar fi aşteptat niciodată. Oamenii i-au sărit în cap lui Cioloș pe site-urile de socializare. Premierul a postat duminică la prânz, pe pagina sa de Facebook, tradiţionala urare de Sf. Nicolae către toţi românii care poartă numele sfântului. În scurt timp, zeci de fani au reacţionat cu un mesaj comun: „tăiaţi banii bisericilor!”. Și primarii de municipii s-au arătat nemulțumiți de viziunea bugetară. Aceștia spun că Guvernul nu i-a consultat în fundamentarea și elaborarea bugetului pe 2016. Primarii solicită consultări de urgență cu responsabilii de construcția acestui buget. Totodată, edilii de municipii cer alocarea resurselor financiare către administrația publică locală, profesionalizarea administrației publice locale și identificarea și eliminarea vulnerabilităților în absorbția fondurilor europene. Bugetul pentru 2016 e criticat inclusiv de reprezentanţii din Sănătate şi Educaţie, domenii care vor primi mai mulţi bani anul viitor. „Creşterea sumelor alocate nu înseamnă automat că şcolile şi spitalele vor funcţiona mai bine”, spun sindicaliştii. Şi reprezentanţii oamenilor de afaceri consideră că modul în care vor fi cheltuite fondurile suplimentare e extrem de important. „Cheia probabil că va fi o mult mai bună organizare a autorităţilor publice, pentru ca investiţiile alocate, faţă de anul acesta, chiar să se realizeze. Ne-am dori să vedem mai mult cum arată investiţiile la Sănătate şi Educaţie”, spune Cristian Pârvan, reprezentant al Asociației Oamenilor de Afaceri.

Citește și:

Armata şi Afacerile Interne primesc cei mai mulţi bani în plus



12