Bugetul Spitalului, epuizat de turişti!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sute de pacienţi pe zi Urgenţa ia... foc

Bugetul Spitalului, epuizat de turişti!

Eveniment 12 Iulie 2012 / 00:00 672 accesări

Suntem în plin sezon estival, fapt ce este resimţit din plin şi de cadrele medicale care profesează în Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa. Dacă în afara sezonului activitatea în UPU nu pune prea mari probleme, imediat ce se dă startul distracţiei la malul Mării Negre, dar mai ales în perioada de weekend, încep să apară dificultăţile. Sunt intervale orare în care cadrele medicale nu-şi mai văd capul de treabă, iar în UPU se crează un adevărat haos. Fiecare pacient vrea să fie văzut primul, fiecare vrea ca medicul sau asistentul medical să i se dedice trup şi suflet, în exclusivitate. Evident că este imposibil, aşa că, inevitabil, apar criticile, apar comentariile negative la adresa SCJU, la adresa personalului medical. Această situaţie este cunoscută cel mai bine de către şeful UPU, dr. Rodica Tudoran. Ea susţine că, dacă în mai, media prezentărilor, pe zi, era de 381, iar în iunie ajungea la 427, în iulie a ajuns să crească la 455. „Numai în primele nouă zile ale lunii în curs am avut în Urgenţă peste patru mii de prezentări”, a declarat medicul şef. Poate că cifrele nu par atât de mari, spune dr. Tudoran, însă pacienţii nu bat la uşa UPU pe rând, cu o oarecare pauză între prezentări. Toate solicitările vin buluc, într-o perioadă scurtă de timp, nu eşalonat, astfel că în urgenţă se formează un adevărat haos, recunosc medicii. „Există o perioadă de acalmie între 8.00 şi 11.00. De la ora 11.00 şi până la ora 22.00 există o forfotă permanentă, fapt care duce la o supraaglomerare, la un timp mai mare de aşteptare”, a explicat dr. Tudoran.

Directorul medical al SCJU, dr. Cătălin Grasa, a explicat că oamenii care ajung în UPU trebuie să înţeleagă că nimeni nu stă degeaba şi că nimeni nu este lăsat fără ajutor medical de urgenţă dacă are, într-adevăr, o urgenţă medicală. Explicaţia sa a venit după ce s-a constatat că o cifră foarte mare din totalul prezentărilor în UPU nu constituie urgenţe medicale, ci ar putea să fie tratate cu uşurinţă de către medicul de familie. „Dacă sunt probleme ce depăşesc competenţele medicilor de familie, atunci pot apela la cele ale specialiştilor din policlinicile medicale. Doar dacă sunt probleme grave pot veni la spital. Şi, evident, la spital pot apela turiştii, care nu au posiblitatea să meargă la medicul de familie”, a declarat dr. Grasa. Cât priveşte urgenţele medicale, directorul medical a declarat că cele mai multe sunt constituite de accidente rutiere, politraumatizaţii fiind în număr mare. Se poate constata chiar o dublare a cifrei acestor pacienţi, victime ale accidentelor rutiere.

ŞI COPIII SUNT ADUŞI LA SPITAL PE CAPETE O cifră mare a pacienţilor este reprezentantă şi de copii. Şeful Clinicii de Pediatrie a SCJU, conf. univ. dr. Cristina Mihai, a declarat că, dacă într-o lună obişnuită, din afara sezonului, ajung, în medie, aproximativ 582 de copii, în iunie, cifra a crescut la şapte sute, iar în primele zece zile ale lunii iulie au fost aduşi deja la spital 256 de copii cu probeme severe de sănătate, deci care au şi fost internaţi. „În mod cert cifra va depăşi, în această lună, opt sute”, a spus medicul şef al Clinicii. Conferenţiarul a precizat că predomină afecţiunile respiratorii, infecţiile acute ale căilor respiratorii superioare, dar şi cele inferioare (deşi sunt specifice anotimpului rece) şi cele enterale, care sunt de sezon. Din fericire, cele mai multe sunt virale, adică nu sunt descoperite bacterii la examenele medicale de laborator specifice.

CE RECOMANDĂ PEDIATRII „Avem internaţi copii cu insolaţii, edem cerebral acut, înec, hipertensiune”, a spus dr. Cristina Mihai. Pentru a nu mai ajunge cu cei mici la spital, pediatrii vin cu o serie de recomandări pentru părinţi. În primul rând, spune conf. dr. Mihai, părinţii să nu-i mai expună pe copii la soare între orele 9.00 şi 17.00. Pe de altă parte, ea recomandă şi o mare grijă la depozitarea alimentelor pentru cei mici, întrucât ele pot constitui un mare risc de îmbolnăvire.

MĂSURI CARE AR PUTEA FI LUATE În condiţiile în care cea mai mare unitate sanitară din judeţ - SCJU - este asaltată de sute de pacienţi pe zi şi în condiţiile în care bugetul este mult prea mic, nefiind prevăzuţi bani şi pentru tratarea pacienţilor din alte judeţe, pe timp de vară, directorul medical dr. Cătălin Grasa a declarat că nu este exclus ca medicii să intervină doar în situaţiile de urgenţă, în vreme ce, pentru restul cazurilor, să fie făcute programări.

Premierul Victor Ponta a anunţat că vineri va merge la Ministerul Sănătăţii pentru a asista la prezentarea noii legi a Sănătăţii, dar şi pentru a vedea în ce stadiu ne aflăm inclusiv cu problema taxei clawback, adăugând că „trebuie să luăm rapid decizii şi să ne asigurăm că lucrurile merg bine”.



12