Buldozerul Concurenței „demolează“ cartelul financiar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Investigație amplă

Buldozerul Concurenței „demolează“ cartelul financiar

Economie 11 Decembrie 2017 / 17:17 936 accesări

Consiliul Concurenței a efecuat inspecții inopinate la 25 de bănci, IFN-uri, asociații și patronate din domeniul financiar-bancar

Consiliul Concurenței a efecuat inspecții inopinate la 25 de bănci, IFN-uri, asociații și patronate din domeniul financiar-bancar

Consiliul Concurenței (CC) a demarat una dintre cele mai ample acțiuni de până acum, prin două investigații la 25 de bănci, IFN-uri, societăți de leasing, asociații profesionale și patronate de profil. Acțiunile vizează posibile schimburi de informații sensibile între mai mulți jucători din piață, aflați, în teorie, în competiție. De asemenea, CC suspectează și o posibilă coordonare a politicilor comerciale, prin fixarea prețurilor și/sau împărțirea pieței. Dacă suspiciunile se confirmă, firmele implicate vor fi sancționate cu sume de până la 10% din cifra anuală de afaceri.

MAI TOȚI! Consiliul Concurenței (CC) a demarat două investigații în piața serviciilor bancare, în cadrul cărora a efectuat inspecții inopinate la 25 de bănci, instituții financiare non-bancare (IFN), societăți de leasing, asociații profesionale și patronale din domeniu. Este, fără dar și poate, una dintre dintre cele mai ample acțiuni ale instituției. Au fost vizate Bancpost, Unicredit Bank, Raiffeisen Bank, Banca Comercială Română, BCR Leasing IFN, BRD Sogelease IFN, Raiffeisen Leasing IFN, Unicredit Leasing Corporation IFN, Viva Credit IFN, ALD Automotive, Arval Service Lease România, Autotechnica Fleet Services, BCR Fleet Management, BT Operational Leasing, Leaseplan România, Porsche Mobility, Unicredit Leasing Fleet Management, Finmedia, Asociația Societăților de Leasing Operațional (ASLO), Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), Asociația Societăților Financiare din România (ALB), Federația Patronatelor Serviciilor Financiare din România, Patronatul Leasingului și al Creditului din România (PLCR) și Patronatul Creditului IFN (PCIFN).

„CONCURENȚĂ“ Una dintre investigații vizează posibile schimburi de informații sensibile din punct de vedere comercial între companii concurente în piața leasingului financiar și creditului de consum. Aici, părțile investigate sunt CPBR, ALB, PCIFN și toate companiile membre ale acestor organizații, plus Diplomat Consult SRL. „Monitorizăm permanent această piață și pregătim declanșarea investigației de mai mult timp, iar un rol important l-au avut informațiile furnizate în august de una dintre părțile investigate, care a aplicat la programul de clemență“, a declarat președintele CC, Bogdan Chirițoiu. Cea de-a doua investigație se referă, de asemenea, la o posibilă coordonare a politicilor comerciale, prin fixarea prețului și/sau împărțirea pieței, printr-un schimb de informații sensibile între companii concurente în piața leasingului operațional și serviciilor conexe din România. De notat că inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București (CAB). Documentele ridicate în cadrul inspecțiilor se află în analiza CC. În situația în care se constată încălcarea regulilor de concurență, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cele care cooperează, pot obține fie o reducere substanțială a sancțiunii, fie imunitate.



12