În periplul său pe litoral, premierul Victor Ponta a ajuns, de 1 Mai, în staţiunea Mamaia şi a fost printre primii turişti care au păşit, alături de soţia sa, europarlamentarul Daciana Sârbu, de primarul Constanţei, Radu Mazăre, şi de vicepremierul Liviu Dragnea, pe pasarela pietonală care a fost construită sub forma unui iaht peste bulevardul Mamaia, în dreptul Satului de Vacanţă. „Iahtul“ a fost dat în folosinţă în prima zi din mai, după ce miercuri au fost finalizate ultimele retuşuri. „Arată foarte bine“, a fost prima afirmaţie a premierului după ce a urcat pe pasarela pietonală. El a fost impresionat de arhitectura pasarelei, s-a bucurat de priveliştea care le este oferită celor care o folosesc şi, în plus, de faptul că se va fluidiza circulaţia în acea zonă, unde este cunoscut faptul că se formau blocaje. După ce a coborât de pe pasarelă, premierul a vizitat şantierul din staţiunea Mamaia, unde Primăria Constanţa derulează un alt proiect european pentru amenajarea promenadei turistice. „Zona asta de aici (Satul de Vacanţă) va fi şi ea refăcută. Este un program european în valoare de 11 milioane de euro, însă aici nu am început încă să lucrăm. Proiectul se întinde din Satul de Vacanţă până unde se termină staţiunea Mamaia, adică nouă km de faleză. Facem toată coloana vertebrală a staţiunii Mamaia. Tot ce înseamnă zonă de promenadă se pavează, se modernizează“, i-a spus Radu Mazăre lui Ponta în drumul de la pasarelă spre piaţeta Perla.
PIEDICI După ce s-au convins că în Mamaia se lucrează, primarul şi premierul au schimbat registrul, vorbind despre nevoia emiterii unei Ordonanţe de Urgenţă prin care constructorilor să li se permită să lucreze şi mai târziu de 15 mai. Mazăre a precizat că potrivit unei legi date de Elena Udrea, pe vremea când aceasta era ministru al Turismului, în staţiunile de pe litoral nu mai trebuie să se deruleze nicio lucrare. „Constructorul ne-a promis că până la 15 iunie va fi gata. Există însă acea lege şi nu avem voie să construim nimic în perioada 15 mai - 15 septembrie. Rugămintea este: daţi o Ordonanţă ca să deblocăm construcţiile pe fonduri europene şi pe lucrări urgente. Există un proiect de lege care îşi urmează cursul, însă va dura mult până când el va fi aprobat în Parlament şi va depăşi termenul de 15 mai, iar noi va trebui să întrerupem lucrul“, a declarat Mazăre.
PONTA: „STAŢIUNILE DE PE LITORAL SUNT CONDAMNATE SĂ NU SE DEZVOLTE. IARNA TE IA ISC ŞI VARA TE IA UDREA“
VOR CONTINUA LUCRĂRILE ÎN MAMAIA Explicaţia primarului a fost urmată de întrebarea premierului: „Şi când ar trebui să lucraţi, iarna?“. „Nu se poate, pentru că iarna te ia Inspectoratul de Stat în Construcţii, pentru că nu ai voie să torni asfalt“, a venit răpunsul primarului. „Staţiunile de pe litoral sunt condamnate să nu se dezvolte. Iarna te ia ISC şi vara te ia Udrea“, a replicat Ponta. După acest dialog, premierul i-a spus primarului că s-a convins de necesitatea emiterii Ordonanţei şi că ea va fi aprobată în şedinţa de Guvern de marţi. „Ideea e să lucraţi în continuare, să terminaţi şantierul. E o idee bună să-i lăsăm pe oameni să lucreze în continuare, nu să lăsăm şantier aici până la 15 septembrie şi să umble lumea în pietre, gropi şi moloz. Asta pe lângă faptul că se pierd bani europeni, ceea ce e o mare prostie. Evident, să dăm Ordonanţa“, a precizat premierul.
NORMALITATE La rândul său, vicepremierul Liviu Dragnea a explicat că proiectul Ordonanţei este deja pe site-ul Guvernului şi că una dintre condiţii este ca Primăria să le impună constructorilor să protejeze construcţiile, pentru a nu deranja turiştii. „Aşa vom intra în normalitate. Nu se pierd nici banii, se dezvoltă şi litoralul. Vara asta, în Constanţa se derulează proiecte europene în valoare de 190 de milioane de euro, mai sunt un proiect la Eforie şi cele două poduri. Deci, se lucrează“, a completat Dragnea.
Carele buclucaşe
Mai în glumă, mai în serios, primarul Constanţei, Radu Mazăre, i-a explicat premierului, în periplul prin piaţeta Perla, că zonele în care se văd pavele negre au fost amenajate pentru a putea circula carele alegorice, dar că nu a putut discuta cu cei care construiesc carele. „Aveam o şedinţă cu cei care făceau carele alegorice, să-i impulsionez, însă o programasem chiar în ziua în care m-au băgat la beci şi nu am mai putut să mă întâlnesc cu ei“, i-a povestit Mazăre lui Ponta. Tot în spirit de glumă, premierul a replicat că are impresia că toată tevatura cu procurorii i se trage lui Mazăre de la carele alegorice: „Cred că erau invidioşi pe carele tale“.