Bulgaria a ratificat acordul privind blocul aerian comun cu România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Bulgaria a ratificat acordul privind blocul aerian comun cu România

Externe 15 Martie 2012 / 00:00 289 accesări

Parlamentul de la Sofia a ratificat, ieri, acordul privind blocul aerian comun dintre România şi Bulgaria. Decizia a fost luată în unanimitate de toţi cei 88 parlamentari prezenţi. Acordul privind blocul aerian comun dintre România şi Bulgaria a fost semnat la Bruxelles, în decembrie 2011. Biletele de avion ale companiilor aeriene care operează în România ar putea fi mai ieftine din 2013, odată cu intrarea în funcţiune a blocului aerian comun dintre România şi Bulgaria, a declarat, atunci, Bogdan Donciu, director general adjunct al Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA.

Prin aprobarea pachetelor legislative Single European Sky, UE doreşte reducerea emisiilor de CO2 dar şi îmbunătăţirea timpilor de trafic aerian, odată cu reducerea costurilor operaţionale ale companiilor aeriene şi, nu în ultimul rând, îmbunătăţirea securităţii. Bazele blocului funcţional aerian româno-bulgar au fost puse în 2004, în 2008 au fost finalizate studiile de fezabilitate iar în prezent, o echipă de 70 de controlori de trafic din România şi Bulgaria şi 30 de piloţi din Franţa efectuează o simulare a modului în care va funcţiona organizarea de trafic comună. Până în decembrie 2012, blocul va fi funcţional iar din 2013, traficul aerian se va desfăşura după noua formulă în România şi Bulgaria. Practic, din 2013, aeronavele civile şi militare care vor intra în spaţiul aerian devenit comun al celor două ţări vor putea alege orice rută le avantajează din punct de vedere al costurilor şi al timpului de parcurs până la destinaţie. Astfel, este maximizat modul de utilizare a combustibilului, este redus timpul de parcurs dar şi distanţa de trecere prin spaţiul aerian românesc, au precizat reprezentanţii Eurocontrol, autoritatea europeană în domeniul serviciilor de trafic aerian, care deţine centrul de la Bretigny sur Orge din Franţa, unde România şi Bulgaria simulează funcţionarea viitorului bloc aerian comun Danube FAB, Funcţional Air Block. ”Estimările arată că economiile pe care companiile aeriene le vor face sunt de circa 15 milioane de euro anual, cinci milioane de euro mai puţin din costurile de carburant şi zece milioane euro din costurile operaţionale. Acest lucru ar trebui să se simtă şi în costul biletelor”, a spus Bogdan Donciu. Din estimările iniţiale, reducerea preţurilor s-ar putea situa undeva la 6 – 7% însă calcule exacte vor fi făcute după un an de funcţionare a blocului aerian. Potrivit reprezentanţilor Eurocontrol şi ROMATSA, astfel de reduceri au fost înregistrate şi în cazul celorlalte opt blocuri aeriene comune din UE.

Danube FAB este un proiect iniţiat de Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian şi Autoritatea pentru Servicii de Trafic Aerian din Bulgaria, costul proiectului, estimat la cinci milioane euro, fiind finanţat în proporţie de 50% de CE, prin Programul Reţelei de Transport Transeuropene, iar Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii din România a fost desemnat coordonatorul proiectului în relaţia cu Agenţia Executivă TEN-T.



12