Ministrul bulgar al Afacerilor Externe, Ivailo Kalfin, a cerut, marţi, NATO să asigure Bulgariei acelaşi nivel de securitate cu acela de care vor beneficia ţările ce vor fi apărate de scutul american antirachetă. Şeful diplomaţiei de la Sofia a spus că această chestiune va fi abordată cu ocazia vizitei în Bulgaria a preşedintelui american, George W. Bush, la 10 iunie.
“Indivizibilitatea securităţii ţărilor membre NATO este foarte importantă pentru noi. Bulgaria este una dintre puţinele membre UE şi NATO care nu vor fi acoperite de acest scut în cazul ameninţării rachetelor cu rază lungă de acţiune”, a reamintit ministrul, într-o conferinţă de presă la Sofia. Acesta şi-a exprimat dorinţa ca “viitoarele etape în materie de apărare antirachetă să ia sistematic în cont principiul indivizibilităţii teritoriului NATO”. Într-un interviu acordat publicaţiei “Kapital”, apărut sîmbătă, preşedintele Bush a spus că ar fi inutilă extinderea în Bulgaria a acestui scut. “Un eventual atac împotriva Bulgariei ar fi comis cu rachete cu rază mai scurtă de acţiune, împotriva cărora NATO dispune de alte tehnologii”, a subliniat liderul de la Casa Albă, vorbind despre o potenţială agresiune din partea Iranului. Ivailo Kalfin a subliniat marţi că “scutul nu poate fi îndreptat împotriva Rusiei nici din punct de vedere politic, nici strategic sau militar”.
Bulgaria, care a aderat la NATO în 2004, a semnat cu SUA un acord pentru găzduirea unor baze americane, iar preşedintele rus, Vladimir Putin, a ameninţat recent că va îndrepta arsenalul rus împotriva Europei, ca în timpul Războiului Rece, pentru a contracara amplasarea scutului. Luni, Teodor Meleşcanu a anunţat că Bucureşti şi Sofia vor propune Rusiei manevre militare comune pentru a se încerca astfel dezamorsarea tensiunilor cu Moscova în acest domeniu.