Bulgaria îl primeşte pe Putin, un partener economic redutabil

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Bulgaria îl primeşte pe Putin, un partener economic redutabil

Externe 16 Ianuarie 2008 / 00:00 532 accesări

Ţară membră NATO şi UE, Bulgaria, care în perioada blocul comunist est-european era cel mai fidel aliat al Moscovei, îl primeşte, mîine, pe preşedintele rus, Vladimir Putin, punînd accentul pe proiecte economice şi riscînd astfel să agraveze dependenţa sa energetică. “Mulţi ani, relaţiile noastre cu Rusia erau încărcate de ideologie, acum este în interesul Bulgariei să profite de situaţia sa geografică pentru a deveni un centru de distribuţie a energiei”, a declarat ministrul bulgar de Externe, Ivailo Kalfin. “Rusia, Bulgaria şi Grecia trebuie să semneze un acord tripartit pe tema înfiinţării unei companii comune pentru proiectul de conductă petrolieră Burgas-Alexandroupolis, pentru transportarea gazului rus între Marea Neagră şi Egee”, potrivit ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov. Sînt în curs şi negocieri pentru o participare bulgară la proiectul Southstream de transportare a gazului rus pe sub Marea Neagră, prin Bulgaria, spre Europa Centrală şi de Sud. UE, care importă din Rusia aproape un sfert din gazul pe care îl consumă, susţine însă un alt proiect de gazoduct, Nabucco, la care Bulgaria participă. Nabucco ar transporta gazul din Marea Caspică, ocolind Rusia. Bulgaria depinde aproape total de livrările de gaz şi petrol rus. Compania rusă Lukoil posedă singura rafinărie petrolieră bulgară, la Burgas, iar centrala de la Kozlodui funcţionează cu combustibil nuclear rus.

Un contract de construire la Belene a unei a doua centrale nucleare, de patru miliarde de euro, cu societatea rusă Atomstroyexport, va fi semnat în cursul vizitei lui Putin. Dacă pentru Kalfin aceste proiecte permit dezvoltarea autonomiei economiei bulgare, analistul Evgheni Dainov vede în ele un instrument al politicii externe a lui Putin. Potrivit lui Ognian Mintşev, de la Institutul de Cercetări Regionale şi Internaţionale din Sofia, “aceste contracte intră în conflict cu interesul european. Există un pericol nu doar de monopolizare a sectorului energetic, dar şi un potenţial de influenţă geopolitică directă asupra viitoarelor guverne bulgare. UE este redusă la rolul de observator neputincios faţă de ceea ce se întîmplă la periferia sa estică, în lipsa unei legislaţii energetice europene”. Expertul notează că “ţări ca Bulgaria, Ungaria, Slovacia şi Grecia încheie acorduri separate cu Moscova”.

Opoziţia de dreapta, ca şi mişcările ecologiste, vor protesta, în cursul vizitei lui Putin în Bulgaria, faţă de aceste proiecte care “transformă Bulgaria în calul troian al oligarhilor lui Putin în UE”. Acestea vor fi primele manifestaţii împotriva unui lider rus în Bulgaria. Ocazia oficială pentru această vizită este marcarea a 130 de ani de la eliberarea Bulgariei după cinci secole de dominaţie otomană, la finalul războiului ruso-turc din 1877-1878. Putin a fost în Bulgaria în martie 2003, pentru aniversarea a 125 de ani. În perioada comunistă, Sofia era considerată cel mai fidel aliat al Moscovei: dictatorul comunist Todor Jivkov propusese chiar ca ţara să devină a 16-a republică a URSS. Membră NATO din 2004, Bulgaria a acceptat totuşi să găzduiască baze militare americane, provocînd critici ferme la Moscova şi să participe la coaliţia din Irak. Iar în privinţa provinciei Kosovo, ministrul de Externe s-a declarat “mai apropiat de SUA decît de Rusia”, care susţine refuzul Serbiei de a acorda independenţa acestei provincii.



12