Bulgaria şi Croaţia, eligibile pentru Schengen, spre deosebire de România?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
România nu intră din cauza situaţiei politice a ţării.

Bulgaria şi Croaţia, eligibile pentru Schengen, spre deosebire de România?!

Externe 12 Septembrie 2018 / 20:24 1873 accesări

Manfred Weber a cerut miercuri Consiliului să primească Bulgaria şi Croaţia în Schengen şi a solicitat guvernului român să înlăture riscurile care afectează procesul de luptă împotriva corupţiei pentru ca şi România să poată adera la zona de liberă circulaţie.

"Este clar că în momentul de faţă Croaţia şi Bulgaria sunt mai bine plasate să adere rapid la zona Schengen decât este România sub guvernul Dăncilă", ne-a declarat marţi, la Strasbourg, purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European (PPE), Siegfried Mureşan, referitor la declaraţia liderului grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, potrivit căruia Bulgaria şi Croaţia ar trebui primite în Schengen acum, iar guvernul României ar trebui să-şi rezolve mai întâi problemele care afectează procesul de luptă împotriva corupţiei. Pe de altă parte, eurodeputata Renate Weber, din grupul ALDE, denunţă o acţiune "profund nedreaptă" şi "o logică politicianistă de campanie".

Manfred Weber a cerut miercuri Consiliului să primească Bulgaria şi Croaţia în Schengen şi a solicitat guvernului român să stopeze riscurile care afectează procesul de luptă împotriva corupţiei pentru ca şi România să poată adera la zona de liberă circulaţie, potrivit Agerpres.

Intervenţia lui Manfred Weber a avut loc cu prilejul discursului privind starea uniunii a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. "Solicităm Consiliului să includă Bulgaria şi Croaţia în Schengen. Solicit guvernului român să oprească riscurile care afectează procesul de luptă împotriva corupţiei pentru că toate aceste trei ţări ar trebui să aibă posibilitatea de a se alătura Schengen. Europa este o Europă a democraţiei", a spus liderul grupului PPE în PE.

"Spaţiul Schengen înseamnă o zonă de încredere şi, din păcate, sunt state membre ale UE care în acest moment nu au încredere în guvernul României. Eu cred că este corect ca România să adere la spaţiul Schengen, m-am implicat întotdeauna pentru asta, îndeplinim condiţiile tehnice, dar trebuie să recunoaştem faptul că sunt actori în instituţiile europene care nu au încredere în actualul guvern şi obligaţia guvernului este să înlăture această suspiciune, să câştige încrederea partenerilor internaţionali pentru ca România să poată adera cât mai rapid la zona Schengen, este clar că în momentul de faţă Croaţia şi Bulgaria sunt mai bine plasate să adere rapid la zona Schengen decât este România sub guvernul Dăncilă", a mai spus Siegfried Mureşan, potrivit Agerpres.

Eurodeputatul român din grupul PPE crede totuşi că în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen lucrurile sunt ceva mai complicate din punctul de vedere al separării Bulgariei de România "deoarece întotdeauna s-a pornit de la premisa că Bulgaria şi România vor adera împreună la zona Schengen".

"Deci graniţa dintre Bulgaria şi România nu a fost securizată conform standardelor unei graniţe externe a spaţiului Schengen. Deci noi la momentul la care vom fi intrat în spaţiul Schengen va trebui să securizăm graniţa cu Ucraina în nord, graniţa cu Republica Moldova în est şi graniţa cu Serbia în sud-vest, ca graniţe externe ale spaţiului Schengen. Graniţa cu Bulgaria era menită a deveni o graniţă internă în spaţiul Schengen şi ca atare practic să nu mai existe. O separare pe chestiunea Schengen este tehnic dificilă, este costisitoare, fiindcă practic ar trebui securizată graniţa dintre România şi Bulgaria ca şi o graniţă externă a spaţiului Schengen", a declarat el, potrivit Agerpres.

În acelaşi timp, eurodeputata Renate Weber şi-a exprimat îndoiala că s-ar fi discutat în colegiul comisarilor de la Bruxelles despre o separare a României de Bulgaria în dosarul aderării la Schengen, informaţie vehiculată în mediile politice de la Bucureşti.



12