Bulgaria trebuie să continue reformele în justiţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Bulgaria trebuie să continue reformele în justiţie

Externe 21 Iulie 2011 / 00:00 379 accesări

Bulgaria trebuie să continue aplicarea strategiei de reforme în justiţie, se afirmă în raportul anual al CE din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), prezentat ieri, la Bruxelles. În document se menţionează ”voinţa politică şi angajamentul durabil al Guvernului bulgar pentru reforme în justiţie”. CE constată că, în ultimul an, Bulgaria a continuat să efectueze reforme în sistemul judiciar, a ameliorat legislaţia referitoare la conflictele de interese şi a început o reforma în poliţie şi în instanţele penale. În acelaşi timp, se remarcă faptul că în ultimele 12 luni, lupta împotriva corupţiei la nivel înalt nu a dus la rezultate convingătoare şi că, în general, rezultatele luptei împotriva crimei organizate trebuie îmbunătăţite semnificativ. Conducerea sistemului judiciar trebuie să dea dovadă de un angajament real în reforma din justiţie, consideră experţii de la Bruxelles. Ei subliniază că adoptarea unei noi legi pentru confiscarea averilor ilicite va avea un rol important în lupta cu crima organizată şi corupţia.

CE formulează o serie de recomandări, împărţite în şapte categorii (Reforma sistemului judiciar, Responsabilitatea sistemului judiciar, Eficienţa acţiunii judiciare, Lupta împotriva crimei organizate, Integritatea şi Lupta împotriva corupţiei, Prevenirea corupţiei). Acestea sunt menite să ajute ţara să se pregătească până în vara anului viitor, când Executivul UE va face o evaluare cuprinzătoare a progreselor Bulgariei în domeniu, la 5 ani de la aderare şi va prezenta propuneri adecvate în lumina acestei evaluări. MCV a fost introdus pentru a ajuta România şi Bulgaria să realizeze un sistem judiciar imparţial, independent şi eficient. Acest sistem include capacitatea de a combate corupţia. În plus, în cazul Bulgariei, vizează şi lupta eficientă contra criminalităţii organizate. În cazul României au fost stabilite patru condiţionalităţi (benchmarks), iar în cel al Bulgariei, şase. Rapoartele anuale, prezentate în vara fiecărui an, conţin o evaluare completă, inclusiv de natură politică, a rezultatelor obţinute privind condiţionalităţile şi identificarea provocărilor rămase.

Ministrul bulgar de Interne, Ţvetan Ţvetanov, a sugerat, după publicarea raportului CE, că ”România şi Bulgaria sunt la egalitate, ceea ce este o perspectivă bună pentru ambele”. Ţvetanov s-a declarat satisfăcut că reformele din poliţie au fost lăudate şi descrise ca un semn de progres. În ceea ce priveşte faptul că criticile CE vizează mai degrabă Bulgaria decât România, ministrul a subliniat că în 2010, Bucureştiul a primit un raport mult mai prost. În Bulgaria, raportul CE intervine în condiţiile în care GERB se confruntă cu o moţiune de neîncredere privind eşecurile din domeniul securităţii şi afacerilor interne.

Taguri articol


12