Guvernul bulgar a revizuit, ieri, propria sa decizie din luna iunie 2011 prin care a acordat companiei americane Chevron dreptul de a prospecta zăcămintele de gaze de şist din nord-estul ţării, informează biroul de presă al Guvernului. Compania va putea prospecta şi extrage numai gaze şi ţiţei convenţionale. Motivele pentru revizuirea deciziei sunt legate de lipsa de date suficiente în ceea ce priveşte impactul asupra mediului înconjurător al tehnologiei folosite. Decizia vine în urma unor proteste de stradă organizate de diferite organizaţii de protecţie a mediului. Cea mai mare acţiune de protest a avut loc la 14 ianuarie şi a strâns câteva mii de protestatari în 12 mari oraşe din Bulgaria.
Organizatorii susţin că substanţele care sunt folosite în operaţiunile de prospectare şi de extragere a gazelor de şist prezintă un risc major de poluare a apelor subterane şi a solului din întreg nord-estul Bulgariei. În opinia lor, dacă o parte din aceste substanţe ajunge în sursele de ape, impactul asupra agriculturii şi turismului va fi unul devastator. “Dacă asta este dorinţa oamenilor, vom rezilia contractul cu Chevron”, a declarat premierul Boiko Borisov. Acesta a recunoscut că a fost o greşeală încheierea unui contract cu compania americană fără să fie organizată o dezbatere publică. Premierul Borisov a adăugat că discuţiile ar putea continua dacă într-o zi va apărea o tehnologie care să nu fie controversată.
La iniţiativa partidului GERB, de guvernământ, parlamentul bulgar va supune astăzi votului un proiect de lege ce interzice complet exploatarea gazelor de şist pentru o perioadă de timp nelimitată. Proiectul prevede să fie interzisă exploatarea de gaze şi ţiţei efectuate prin fracturare hidraulică a rocilor cu apă sau alte lichide cu presiune de peste 20 de bari. Dacă propunerea va fi adoptată de Parlament, Bulgaria va deveni a două ţară din Europa, după Franţa, în care extragerea gazelor de şist va fi interzisă.