De la 1 septembrie 2007, contribuabilii îşi pot achita obligaţiile fiscale într-un cont unic, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de OG nr. 47/2007 privind reglementarea unor măsuri financiar-fiscale. Mai exact, de la începutul acestei luni, toţi agenţii economici care nu au datorii la stat îşi pot plăti obligaţiile fiscale aferente lunii septembrie într-un singur cont, pe baza a două ordine de plată (unul către Trezoreria Statului pentru obligaţiile datorate bugetului de stat şi un alt ordin de plată, tot către Trezorerie, dar pentru celelalte obligaţii de plată).
Pentru a putea folosi contul unic, contribuabilii trebuie să îndeplinească trei condiţii: să nu aibă restanţe, să plătească integral şi la termen obligaţiile fiscale, dar şi să depună în termenul prevăzut de lege declaraţia 100. Cea mai restrictivă condiţie este cea referitoare la restanţe, mai ales că există mulţi contribuabili care sînt convinşi că nu au datorii deşi, ulterior, le recunosc. Trebuie menţionat faptul că sub incidenţa contului unic au intrat obligaţiile faţă de bugetul de stat şi cele faţă de bugetul asigurărilor sociale, întrucît TVA-ul, accizele şi “alte obligaţii” (cum ar fi amenzile) au regimuri separate.
Atenţie la restanţe!
Recomandarea fiscului este ca în cazul în care există restanţe la buget, contribuabilii să fie foarte atenţi cu utilizarea contul unic, întrucît calculatorul pierde controlul. Care este explicaţia? Mecanismul în care a fost gîndit contul unic funcţionează foarte bine dacă singurele datorii la stat sînt cele cuprinse în declaraţia 100 şi sînt plătite cu ordin de plată. De exemplu, dacă suma plătită este de 100 de lei, iar totalul impozitelor şi taxelor datorate statului însumează tot 100 de lei, atunci calculatorul le “stinge” într-o anumită ordine. În situaţia în care mai apar şi alte sume datorate, ori apar restanţe la aceste obligaţii datorate statului, atunci lucrurile se complică, întrucît calculatorul va stinge mai întîi restanţele şi apoi va trece la datoriile curente. Riscul este ca datoriile curente să rămînă neachitate şi să atragă majorări luna următoare, astfel că agentul economic nu poate utiliza contul unic. De altfel, într-un astfel de caz intervine fenomenul de “cascadă”. Din acest punct de vedere, agenţii economici trebuie să manifeste o foarte mare atenţie, mai ales că în perioada 1 octombrie-31 decembrie 2007 utilizarea contului unic este facultativă şi nu obligatorie. “Este o facilitate facultativă care se oferă exclusiv acelor contribuabili care sînt bun-platnici. Riscul este că, în momentul în care agentul economic plăteşte obligaţiile prin contul unic, practic decide că este de acord ca fiscul să efectueze repartizarea sumelor şi astfel pierde controlul asupra destinaţiei pe care vrea să o dea banilor”, a declarat trezorierul şef al Activităţii de Contabilitate Publică şi Trezorerie Constanţa, Laurenţiu Mateizer.
Practic, calculatorul va acoperi, din suma plătită, eventualele restanţe şi ce rămîne se va distribui proporţional pe obligaţiile curente către bugete. Astfel, dacă apare o restanţă pe un anumit buget, în urma distribuirii proporţionale a sumei achitate pe obligaţiile curente, contribuabilul va înregistra restanţe pe toate bugetele în luna următoare. Cu alte cuvinte, contribuabilii care nu ştiu sigur dacă înregistrează sau nu datorii ar trebui să utilizeze în continuare (pînă la sfîrşitul anului) vechile conturi şi să întocmească cîte un ordin de plată distinct pentru fiecare plată efectuată. Între timp ei trebuie să îşi consulte fişa pe plătitor de la fisc şi să îşi ţină strict evidenţa plăţilor. Concomitent, fiscul ar trebui să dezvolte un mecanism de înştiinţare a tuturor contribuabililor. De altfel, în fiecare lună, contribuabilii primesc de la fisc notificări prin care sînt informaţi cu privire la situaţia fiscală pe care o au la o anumită dată. Astfel, au posibilitatea să decidă dacă luna următoare vor folosi sau nu contul unic. În încercarea de a comunica agentului economic situaţia fiscală, ANAF are nevoie de adresa contribuabilului, adresă care, de cele mai multe ori, nu mai corespunde cu realitatea, întrucît la Registrul Comerţului nu au fost actualizate datele din comoditatea agentului economic.