Bunăstarea planetei depinde de eforturile de reducere a poluării

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Consecinţe devastatoare

Bunăstarea planetei depinde de eforturile de reducere a poluării

Monden 24 Noiembrie 2012 / 00:00 2350 accesări

MĂSURI DECISIVE Banca Mondială (BM) a lansat un nou avertisment, anunţând că temperaturile globale ar putea creşte cu 4 grade Celsius în decursul acestui secol. Forul internaţional a cerut factorilor de decizie să acţioneze în privinţa acestei probleme semnificative, anunţând că bunăstarea planetei depinde de eforturile imediate de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. ”Timpul rămas este foarte, foarte scurt. Lumea trebuie să acţioneze mult mai agresiv asupra problemei schimbărilor climatice”, a anunţat preşedintele Băncii Mondial Jim Yong Kim, cu ocazia lansării unui raport pe tema schimbărilor climatice.

Specialiştii BM avertizează că această creştere a temperaturilor globale ar avea consecinţe devastatoare pentru oraşele de coastă şi pentru populaţia săracă de pe glob. Chiar şi în cazul în care ţările respectă promisiunile pe care le-au făcut în această privinţă, există 20% şanse ca temperatura globală să crească cu 4 grade Celsius până în 2100, iar o creştere cu 3 grade Celsius, este probabilă. Negocierile purtate sub egida ONU au ca obiectiv limitarea creşterii temperaturii globale la doar 2 grade. Temperaturile globale au crescut deja cu aproximativ 0,8 grade Celsius iar în ultimul deceniu, de-a lungul planetei au fost înregistrate numeroase recorduri de temperatură şi dezastrele naturale cu impact extins au devenit mai frecvente.

PRESIUNE ASUPRA RESURSELOR În cazul în care temperatura globală va creşte cu 4 grade Celsius, regiunile Terrei vor înregistra efecte diferite. Valurile de căldură din Rusia vor deveni un eveniment anual iar în luna iulie, în zona Mării Mediterane temperaturile ar putea fi cu 9 grade Celsius mai mari decât în cele mai călduroase zile de astăzi. Aciditatea oceanelor ar creşte în ritm fără precedent în istoria planetei, ameninţând recifele de corali ce protejează coastele şi care oferă un habitat pentru nenumărate specii de peşti. Creşterea nivelului oceanului planetar ar putea duce la inundarea zonelor de coastă, cele mai vulnerabile oraşe aflându-se în Bangladesh, India, Indonezia, Madagascar, Mexic, Mozambic, Filipine, Venezuela şi Vietnam. Multe insule mici nu vor mai putea să continue să găzduiască comunităţi umane. Se vor produce modificări dramatice ale volumului de precipitaţii, ce afectează agricultura şi cantitatea de apă potabilă, răspândirea bolilor şi dispariţia unor specii. Încălzirea globală va avea impact considerabil şi asupra producţiei de alimente, ceea ce este îngrijorător, deoarece populaţia se află într-o continuă creştere iar nivelul de trai tot mai ridicat a dus la sporirea numărului de persoane care consumă carne.

NOXE RECORD Concentraţia de gaze cu efect de seră din atmosferă a crescut cu 20% din 2000 iar reducerea emisiilor nu se face îndeajuns de rapid pentru a limita procesul încălzirii globale. Organizaţia Mondială de Meteorologie a confirmat că emisiile de gaze cu efect de seră au atins un nivel record, anul trecut. Raportul ONU atrage atenţia guvernelor, cu câteva zile înaintea conferinţei privind schimbările climatice de la Doha, ce va avea loc între 26 noiembrie şi 7 decembrie, că eforturile sunt departe de a fi suficiente pentru combaterea încălzirii globale şi atingerea ţintei de a nu se depăşi cu mai mult de 2 grade Celsius temperaturile înregistrate înaintea industrializării. Conferinţa are ca obiectiv şi prelungirea Protocolului de la Kyoto, singurul acord internaţional pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, care expiră anul acesta.



12