În cel mai mare scandal de corupţie din ultimii 60 de ani, autorităţile chineze au confiscat bunuri şi proprietăţi estimate la 90 de miliarde de yuani, circa 10,5 miliarde de euro. Bunurile i-ar fi aparţinut lui Zhou Yongkang, un fost înalt oficial din domeniul securităţii, dar şi familiei sale sau unor persoane din anturajul său. Peste 300 de persoane, rude, aliaţi politici, protejaţi sau angajaţi ai lui Zhou Yongkang, au fost reţinute şi interogate în ultimele patru luni, într-o anchetă de corupţie fără precedent în istoria modernă a Chinei.
Ancheta este modul de a arăta că noul preşedinte al Chinei, Xi Jinping, nu tolerează arivismul sau un stil de viaţă prea occidental din partea înalţilor oficiali de stat. Însă demersul său riscă să îi înfurie pe mulţi lideri regionali ai Partidului Comunist, ale căror averi încep să bată la ochi. Înaintea lui Zhou Yongkang, Bo Xilai şi soţia sa au fost judecaţi şi încerceraţi pentru acuzaţii de corupţie, crimă şi incitare la crimă, acesta fiind primul semnal că noua conducere a ţării vrea să limiteze influenţa şi puterea economică acumulate de anumiţi lideri. Bo Xilai a fost odinioară creditat cu mari şanse de a deveni preşedinte al Chinei şi îndepărtarea sa a părut normală în strategia noului lider de la Beijing de a-şi securiza poziţia. Zhou Yongkang, în vârstă de 71 de ani, se află în arest la domiciliu de anul trecut. El este cel mai înalt oficial care face obiectul unei investigaţii oficiale de când Partidul Comunist a venit la putere în China, în 1949.
CURĂŢENIE DE CADRE Surse din cadrul Partidului Comunist afirmă că ceea ce se întâmplă este cel mai urât episod din istoria modernă a ţării, cu repercusiuni grave asupra elitei politice. Potrivit aceloraşi surse, Zhou Yongkang refuză să coopereze cu investigatorii şi se consideră o victimă a luptei pentru putere din interiorul Partidului Comunist. În mod oficial, împotriva sa este declanşată o anchetă privind nerespectarea ordinii de partid, sintagmă în spatele căreia se ascund acuzaţii de corupţie. Până să ajungă în elita de conducere a Partidului Comunist Chinez, Zhou Yongkang a ocupat diverse funcţii în sectorul petrolier. A fost apoi numit şef al securităţii interne, o instituţie al cărei buget depăşeşte cheltuielile militare.
Potrivit unor surse apropiate anchetei, printre bunurile confiscate se numără depozite bancare cu o valoare de 37 de miliarde de yuani, circa 4,3 miliarde de euro, precum şi acţiuni şi certificate de trezorerie interne şi internaţionale de circa 51 de miliarde de yuani, circa 5,9 miliarde de euro. Aceste bunuri au fost confiscate după percheziţii la case din Beijing, Shanghai şi din alte cinci provincii chineze. S-au mai confiscat 300 de apartamente şi vile estimate la circa 1,7 miliarde de yuani, obiecte de mobilier şi antichităţi de circa un miliard de yuani, precum şi 60 de automobile. Printre alte obiecte reţinute de Poliţie se află băuturi scumpe, aur, argint şi valută străină. Cea mai mare parte a acestor bunuri nu erau pe numele lui Zhou Yongkang, dar erau controlate de rude, prieteni şi subalterni ai săi. Cel puţin zece dintre rudele fostului oficial au fost reţinute. Dintre colaboratorii săi au fost arestaţi pentru violarea disciplinei de stat Jiang Jiemin, fost subsecretar de Stat al Energiei şi fost preşedinte al companiilor gigant PetroChina şi China National Petroleum Corporation (CNPC), Li Dongsheng, fost viceministru pentru Securitate Publică, şi Ji Wenlin, fost viceguvernator al provinciei Hainan. Înainte de decăderea spectaculoasă a lui Bo Xilai, Zhou Yongkang îl propusese drept succesorul său.