S-au încheiat deja trei ani de când guvernanţii se joacă de-a dreptul cu banii bugetarilor. Ba le-au tăiat sporurile, ba încearcă se le recupereze pe cele acordate în 2009, ba merg pe varianta amnistiei fiscale... Mai nou, UDMR trece la propunerea de exonerare a funcţionarilor publici de la returnarea sumelor reprezentând sporurile primite în baza contractului colectiv de muncă. Şi jocurile se pare că nu s-au încheiat încă. De cealaltă parte, conştienţi de faptul că toate aceste manevre „împăciuitoare” sunt legate de apropierea alegerilor locale, funcţionarii sunt neîncrezători şi spun că totul este doar un foc de paie.
DECLARAŢII POLITICIANISTE? Funcţionarii publici au revenit în atenţia liderilor partidelor politice aflate la Putere, aceleaşi care i-au îngropat în urmă cu doi ani. Indiferent că vorbim de PDL, UDMR sau de preşedintele Traian Băsescu, toţi au pornit acum o campanie amplă care are ca obiectiv principal, chipurile, sprijinirea funcţionarilor. Declaraţiile nu au fost însă niciodată sincronizate. Ba, mai mult, fiecare susţine câte o idee salvatoare, însă, concret, nimeni nu a luat nicio măsură. Singurul care a scăpat o „strategie”, dar care nu ar fi făcut altceva decât ca funcţionarii să fie îngropaţi mai rău, a fost noul premier, Mihai - Răzvan Ungureanu. El a spus că cere ca funcţionarii să restituie urgent sumele reprezentând unele sporuri pe care aceştia le-au primit din 2009 până în prezent. După această declaraţie însă, probabil pus la zid în spatele uşilor de la Cotroceni, nu a mai spus nimic. Pe de altă parte, UDMR iese periodic cu propuneri conform cărora funcţionarii publici trebuie să fie ajutaţi. Ultima declaraţie de acest gen îi aparţine preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor. El a spus că în şedinţa coaliţiei s-a decis depunerea în Parlament a proiectului de lege privind exonerarea de la plată a funcţionarilor publici care au încasat în 2009 şi 2010 diverse sporuri şi pe care ar fi trebuit să le returneze în urma deciziei Curţii de Conturi. Un foc de paie, spun funcţionarii publici, care nu mai au încredere în nicio declaraţie, în nicio propunere pe care o fac portocaliii. „Şantajul e maxim din partea UDMR. Ai noştri măcar ne mint româneşte. Avem o întrebare simplă: ce măsuri va lua UDMR dacă propunerea nu va fi aprobată? Care este alternativa?“, a întrebat, neîncrezător în declaraţiile politicianiste, liderul sindicaliştilor din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, George Târnăveanu. El a explicat că udemeriştii NU se vor lupta până în pânzele albe ca propunerea lor să fie aplicată, aşa cum au făcut, de altfel, în alte cazuri în care se luptau pentru interesul etnicilor maghiari. Funcţionarii sunt sătui de iniţiativele care sunt destinate eşecului, pentru că nu pornesc din dorinţa clară de a ajuta această categorie, ci doar pentru a mai bifa nişte declaraţii.
CU SAU FĂRĂ VINĂ? Hunor a declarat că funcţionarii publici care au încasat sporurile nu sunt vinovaţi deoarece acestea au fost stabilite prin contracte colective de muncă, avizate de autorităţi ca fiind plăţi legale. „Funcţionarii publici nu au nicio vină că au primit aceste sporuri prin contractele colective de muncă pe baza semnăturilor de la ITM-urile din judeţe, cu ştiinţa tuturor şi cu convingerea că este o plată legală“, a spus Kelemen. Potrivit lui Kelemen, în urma acestui demers, bugetul de stat nu va pierde niciun leu şi nici nu va creşte deficitul. „Nu trebuie să luăm bani de la nimeni, sumele de recuperat nu erau prevăzute ca venituri la bugetul de stat pe 2012“, a afirmat Kelemen. Chiar şi aşa, funcţionarii sunt sceptici. „Noi am vorbit în nenumărate rânduri de respectarea contractului de muncă care era valabil în 2009. Am cerut revenirea la acel contract. Nimeni nu poate face nimic fără să dea undă verde Comisia Europeană“, a spus Târnăveanu, care a explicat că această propunere se află pe masa ministrului Administraţiei şi Internelor. Funcţionarii afiliaţi la Publicsind se vor întâlni la sfârşitul acestei săptămâni în cadrul congresului sindicatului.