Bursele încep să recupereze

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Uşurare relativă

Bursele încep să recupereze

Externe 10 August 2011 / 00:00 477 accesări

Bursele europene au recuperat pierderile grele suferite de la deschiderea de ieri dimineaţă, în timp ce bursele americane au deschis pe verde, indicele Dow Jones urcând cu 1,2%, la 10.939 puncte. Unii indici, cum ar fi FTSE 100 al Bursei din Londra, care scăzuseră cu până la 5,5%, erau pe plus la ora deschiderii Wall Street. Investitorii speră în ajutorul Federal Reserve, care ar urma să anunţe măsuri de relaxare a politicii monetare. În acelaşi timp, China a făcut apel la o acţiune globală pentru a stabiliza pieţele. Într-o declaraţie dată după şedinţa Guvernului, premierul chinez, Wen Jiabao, a făcut aluzie la problemele legate de datoriile SUA şi ale ţărilor din Zona Euro, invitând statele importante să pună în aplicare politici monetare responsabile pentru a ţine în frâu deficitele. Pe de altă parte, pe piaţa acţiunilor, randamentul titlurilor de stat spaniole şi italiene a scăzut pentru a doua zi consecutiv. Banca Centrală Europeană a intervenit pe piaţă, în încercarea de a păstra costuri scăzute pentru împrumuturile celor două ţări, care vor să evite un program de ajutor financiar de tipul celui oferit Greciei.

Aur mai scump, petrol mai ieftin Preţul spot al aurului a atins noi recorduri, ca urmare a orientării investitorilor spre instrumentele de refugiu, pe fondul turbulenţelor de pe pieţele financiare, uncia de aur ajungând, ieri, la New York, la un maxim de 1.779,70 dolari, relatează ”Wall Street Journal”. TEMERILE VIZÂND O NOUĂ RECESIUNE ÎN SUA ŞI EXTINDEREA CRIZEI DATORIILOR SUVERANE ÎN ZONA EURO AU CONTINUAT SĂ DOMINE, IERI, COMPORTAMENTUL INVESTITORILOR, CARE S-AU ORIENTAT SPRE AUR, VĂZUT CA UN REFUGIU TRADIŢIONAL ÎN FAŢA INSECURITĂŢII ECONOMICE. HSBC şi-a revizuit în creştere cu 4,2% prognoza pentru preţul aurului în 2011, de la 1.525 dolari uncia la 1.590 dolari uncia, în timp ce pentru anul 2012, prognoza a crescut cu 8,3%, la 1.625 dolari uncia, iar pentru 2013 a fost ridicată cu 6,8%, la 1.550 dolari uncia.

Preţul petrolului a scăzut, ieri, sub pragul psihologic de 100 de dolari barilul, pentru prima dată în ultimele şase luni, ţiţeiul Brent cu livrare în septembrie, tranzacţionat la Londra, coborând cu 5%, până la 98,74 dolari pe baril, cel mai scăzut nivel din februarie. Ulterior, cotaţia petrolului a urcat peste 100 de dolari barilul, pe fondul speranţelor că SUA vor lansa o nouă rundă de măsuri de relaxare monetară. Petrolul Brent a pierdut peste zece dolari în doar două zile, această prăbuşire amintind de criza globală din 2008, când preţul petrolului a căzut de la un record de aproape 150 de dolari barilul la mai puţin de 40 de dolari pe baril, în şase luni, ca urmare a scăderii drastice a cererii.

Conversaţii prezidenţiale Preşedintele Barack Obama i-a sunat, luni, pe premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero şi pe omologul său italian, Silvio Berlusconi, pentru a discuta despre criza mondială a datoriilor. Obama a subliniat că SUA merită în continuare ratingul AAA şi că problemele economice pot fi rezolvate. Liderii mondiali şi-au multiplicat contactele, în condiţiile în care bursele occidentale au cedat panicii după reducerea ratingului SUA pentru prima dată în istorie.



12