Bush militează pentru un acord de pace israeliano-palestinian

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Bush militează pentru un acord de pace israeliano-palestinian

Externe 19 Mai 2008 / 00:00 517 accesări

Preşedintele american şi-a reiterat, duminică, opinia conform căreia un acord de pace israeliano-palestinian este posibil pînă la sfîrşitul anului 2008, dar nu a oferit niciun indiciu concret referitor la un progres în cadrul negocierilor, înainte de a părăsi Orientul Mijlociu. “Cred cu tărie că asumîndu-ne responsabilităţile şi dînd dovadă de curaj, putem încheia acest acord de pace anul acesta”, se arată într-un discurs pe care George W. Bush l-a rostit, duminică, la Sharm el-Sheikh, în Egipt. Textul a fost dat publicităţii de Casa Albă în avans. Chiar dacă preşedintele Bush nu a anunţat progrese concrete în acest sens, secretarul de Stat american, Condoleezza Rice a anunţat duminică că negociatorii israelieni şi palestinieni poartă discuţii private pe tema unui acord de pace, iar tratativele ar trebui să se intensifice în următoarele luni. Preşedintele Bush este atît de optimist, lăsînd să se înţeleagă că ar mai putea efectua o nouă vizită în regiune, fiind a treia într-un singur an.

În alocuţiunea sa, preşedintele Bush a cerut tuturor ţărilor din Orientul Mijlociu să izoleze Iranul şi Siria, dar şi organizaţiile radicale precum cea palestiniană Hamas, cea libaneză Hezbollah sau al-Qaida din Irak şi Afganistan. “Este în interesul tuturor ţărilor paşnice din regiune de a depune toate eforturile ca aceste ţări să nu mai susţină terorismul. Să se opună proiectelor Iranului de a deţine arme nucleare”, a afirmat liderul de la Casa Albă. În cursul săptămînii trecute, palestinienii şi arabii i-au cerut preşedintelui Bush să depună eforturi mai mari pentru a determina Israelul să facă mai multe concesii. Pe de altă parte, George W. Bush şi premierul pakistanez Yousaf Raza Gilani şi-au afirmat voinţa comună de a combate terorismul, însă fără a evoca în public viitorul cooperării între cele două ţări. Administraţia SUA nu şi-a ascuns nici îngrijorarea faţă de negocierile pe care Guvernul pakistanez le-a demarat cu miliţiile Taliban, o deosebire faţă de politica preşedintelui Pervez Musharraf, aliatul SUA în lupta împotriva terorismului.

Pe de altă parte, discursul pe care l-a susţinut preşedintele Bush în faţa Parlamentului israelian a fost taxat rapid de lumea arabă. Chiar şi de ţările care urmau să fie vizitate de preşedintele american. Presa egipteană l-a criticat pe înaltul oaspete: „Bush şi-a uitat rolul de mediator imparţial şi şi-a arătat adevărata faţă în Knesset”, a constatat cotidianul egiptean pro-guvernamental “Al-Gomhuriya”, care îl consideră pe liderul de la Casa Albă „un preşedinte care a eşuat şi care nu a contribuit cu nimic altceva decît cu un discurs infect”. „Discursul lui Bush inspirat de Tora ridică întrebări privind credibilitatea rolului asumat de Statele Unite în Orientul Mijlociu”, a notat şi cel mai citit cotidian egiptean, “Al-Ahram”. Acestea au fost mesajele de întîmpinare ale jurnaliştilor din Cairo la adresa celui mai puternic om de pe planetă. Şi regimul saudit, aliat tradiţional ai SUA, nu au putut să nu reacţioneze la cuvintele rostite în Israel de liderul de la Casa Albă, chiar dacă i-a făcut cadou oaspetelui de la Washington o extracţie suplimentară de 300.000 de barili de petrol pe zi – care nu rezolvă însă problemele SUA. Prinţul Saud al-Faisal, şeful diplomaţiei de la Riyad a subliniat că „este important să fie susţinute drepturile legitime, istorice şi politice, ale palestinienilor”. Prinţul a acuzat Israelul că a „confiscat” aceste drepturi şi că practică “o politică de pedepsire colectivă a palestinienilor”.

Presat de ţările arabe, George W. Bush a fost nevoit să facă, sîmbătă, un pas înapoi şi să revină cu precizări. Acesta a consideră că a fost înţeles greşit şi că, de fapt, „este clar că eu cred că putem reuşi să definim un stat palestinian înainte de finalul preşedinţiei mele şi vom lucra din greu pentru a atinge acest obiectiv”. În conferinţa de presă susţinută după întrevederea pe care a avut-o la Sharm-el Sheikh cu preşedintele afgan, Hamid Karzai, şeful statului american a subliniat că fiecare întîlnire pe care o are cu liderii din zonă înseamnă încă un pas înainte spre statul palestinian, a cărui formare este importantă pentru pacea din zonă. Pacea în Orientul Mijlociu va rămîne visul lui George W. Bush, un vis pe care nu se ştie dacă îl va agrea şi succesorul său de la Casa Albă.



12