Întru cinstirea memoriei bunului său prieten Gheorghe Oancea, fost preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România, care a părăsit prea devreme această lume (pe 16 iulie 2013, înainte de a împlini 64 de ani - n.r.), maestrul Ion Tiţoiu a realizat un bust impresionant.
ZI ŞI NOAPTE DE TRUDĂ Timp de două săptămâni a lucrat artistul Ion Tiţoiu pentru materializarea acestui proiect de suflet, fiind ajutat de Dorin Barbu, student la Facultatea de Arte a Universităţii „Ovidius”, şi Robert Băjenaru, elev la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”. S-a lucrat zi şi noapte pentru ca bustul să fie gata înainte de comemorarea celor 40 de zile de la încetarea din viaţă a lui Gheorghe Oancea. Efortul maestrului Tiţoiu şi al celor doi discipoli este cu atât mai de apreciat cu cât, în mod normal, o asemenea lucrare se realizează în... jumătate de an.
PRIETENI DINCOLO DE VIAŢĂ „Am fost prieteni o viaţă şi vom fi şi după viaţă”, a precizat Ion Tiţoiu.
NEMURIRE ÎN BRONZ Pentru a materializa acest proiect, artistul plastic Ion Tiţoiu a revenit special la Constanţa de la Slava Rusă, localitate tulceană unde s-a retras de câţiva ani, pentru a crea în linişte, departe de tumultul citadin. Bustul de dimensiuni impresionante, realizat în ipsos patinat, într-un atelier al Colegiului de Arte „Regina Maria”, urmează să fie turnat în bronz sau în alamă. Cel mai probabil, el va fi amplasat în faţa Centrului de Perfecţionare a Scafandrilor de pe strada Soveja.
Scafandru profesionist şi prosper om de afaceri constănţean, Gheorghe Oancea a murit „cu zile”, pe 16 iulie, într-o unitate medicală particulară. Fondator al Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România, Oancea deţinea recordul naţional la scufundare în adâncime - 500 de metri -, stabilit în anul 1984. El a făcut parte şi din expediţia pe care faimosul cercetător francez Jacques Yves Cousteau (1910-1997) a efectuat-o în Marea Neagră şi în Delta Dunării. Pe 1 noiembrie, Gheorghe Oancea ar fi împlinit 64 de ani.