Bust pentru Gheorghe Oancea, realizat de maestrul Tiţoiu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Omagiu pentru un prieten şi un profesionist

Bust pentru Gheorghe Oancea, realizat de maestrul Tiţoiu

Eveniment 24 August 2013 / 00:00 576 accesări

Întru cinstirea memoriei bunului său prieten Gheorghe Oancea, fost preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România, care a părăsit prea devreme această lume (pe 16 iulie 2013, înainte de a împlini 64 de ani - n.r.), maestrul Ion Tiţoiu a realizat un bust impresionant.

ZI ŞI NOAPTE DE TRUDĂ Timp de două săptămâni a lucrat artistul Ion Tiţoiu pentru materializarea acestui proiect de suflet, fiind ajutat de Dorin Barbu, student la Facultatea de Arte a Universităţii „Ovidius”, şi Robert Băjenaru, elev la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”. S-a lucrat zi şi noapte pentru ca bustul să fie gata înainte de comemorarea celor 40 de zile de la încetarea din viaţă a lui Gheorghe Oancea. Efortul maestrului Tiţoiu şi al celor doi discipoli este cu atât mai de apreciat cu cât, în mod normal, o asemenea lucrare se realizează în... jumătate de an.

PRIETENI DINCOLO DE VIAŢĂ „Am fost prieteni o viaţă şi vom fi şi după viaţă”, a precizat Ion Tiţoiu.

NEMURIRE ÎN BRONZ Pentru a materializa acest proiect, artistul plastic Ion Tiţoiu a revenit special la Constanţa de la Slava Rusă, localitate tulceană unde s-a retras de câţiva ani, pentru a crea în linişte, departe de tumultul citadin. Bustul de dimensiuni impresionante, realizat în ipsos patinat, într-un atelier al Colegiului de Arte „Regina Maria”, urmează să fie turnat în bronz sau în alamă. Cel mai probabil, el va fi amplasat în faţa Centrului de Perfecţionare a Scafandrilor de pe strada Soveja.

Scafandru profesionist şi prosper om de afaceri constănţean, Gheorghe Oancea a murit „cu zile”, pe 16 iulie, într-o unitate medicală particulară. Fondator al Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România, Oancea deţinea recordul naţional la scufundare în adâncime - 500 de metri -, stabilit în anul 1984. El a făcut parte şi din expediţia pe care faimosul cercetător francez Jacques Yves Cousteau (1910-1997) a efectuat-o în Marea Neagră şi în Delta Dunării. Pe 1 noiembrie, Gheorghe Oancea ar fi împlinit 64 de ani.

Taguri articol


12