Bust pentru maestrul Jean Constantin

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La şase luni de la trecerea în eternitate

Bust pentru maestrul Jean Constantin

Cultură 12 Noiembrie 2010 / 00:00 699 accesări

Cel mai iubit actor de comedie al spaţiului dobrogean şi numai, maestrul incontestabil al bunei dispoziţii, Jean Constantin, îi veghează şi dincolo de moarte, cu zâmbetul său şăgalnic şi uşor enigmatic, pe cei care l-au iubit şi l-au respectat de-a lungul vieţii. Din grija devotatei sale soţii, Nina Jean, un bust din bronz reprezentându-l pe marele actor a fost amplasat ieri, la orele amiezii, la Cimitirul Central din Constanţa, în locul unde odihneşte întru eternitate „omul care... aducea hazul”, pentru ca toţi cei care trec pe acolo să-i cinstească memoria şi să se oprească în loc, cu pioşenie, preţ de câteva clipe. Bustul aşezat pe un soclu din marmură este creaţia sculptorului Cătălin Dragoş Munteanu, cel care a realizat şi monumentul care-i cinsteşte amintirea unui alt mare actor, Gheorghe Dinică. Monumentul va fi dezvelit mâine, de la ora 11.00, în ziua în care familia îi va face actorului slujba de pomenire, la şase luni de când nea Jean a păşit în nemurire.

Cu o carismă ieşită din comun, maestrul Jean Constantin s-a născut pe 21 august 1927, la Techirghiol, pentru a aduce veselie în sufletele oamenilor, provocând la fiecare reprezentaţie „seisme de haz nebun“. „Se pare că ursitoarele micuţului Cornel - cum era alintat în familie - i-au prezis o fulminantă carieră pe scenele de teatru şi din străinătate. Cei care l-au cunoscut în anii copilăriei şi ai adolescenţei mărturisesc că Jean era artist încă înainte de a apărea pe afişul teatrului din Constanţa. Simpla sa prezenţă respira cadenţele unui râs sănătos, ale unui umor de sorginte populară, alimentat de spectacolul străzii şi al portului maritim, atât de colorat, divers şi spontan încât ar fi stârnit invidie oricărui textier din anii care vor veni...”, spunea fostul secretar al Teatrului „Fantasio”, Jean Badea, în monografia „Fantasio 40”.

Maestrul s-a grăbit să plece în eternitate, la cei aproape 83 de ani ai săi, mai având destul de multe de dăruit „fanilor” de toate vârstele. Pe 26 mai, la exact o lună după ce fusese aniversat pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, vestea fulgerătoarei sale morţi, în apartamentul din Constanţa, a lăsat mută de durere o lume întreagă. Dar şăgalnicul Ismail din „Toate pânzele sus”, Jean Constantin, va dăinui în sufletele şi memoria generaţiilor întregi de fani, la fel ca şi rolurile cu registru comic din pelicule de succes precum „BD la munte şi la mare“, „BD în alertă“ sau „Nea Mărin miliardar“. În istoria cinematografiei româneşti va rămâne memorabilul său rol, „Gică Hau-Hau“, din filmul de debut „Procesul alb“, în regia lui Iulian Mihu (1965), unde a avut doi parteneri celebri, Toma Caragiu şi Gheorghe Dinică.

Taguri articol


12