Bustul clasicului literaturii române Ion Creangă, amplasat pe Aleea Clasicilor din Bălţi, oraş din nordul Republicii Moldova, a fost vandalizat de persoane necunoscute, care au desenat o svastică de culoare albastră. Pe soclul statuii au fost scrise cuvinte obscene. Şefa serviciului de presă al comisariatului de poliţie din Bălţi, Elena Pavliuc, a declarat că poliţia nu a fost sesizată şi nu se cunoaşte nimic despre acest caz. Ea a adăugat că autorităţile locale vor verifica informaţia privind vandalizarea statuii lui Ion Creangă.
Peste 1.000 de poliţişti vor asigura paza steagului lui Ştefan cel Mare, care va fi expus la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie din Chişinău, din 27 august până la 10 septembrie, cu ocazia celebrării a 20 de ani de la proclamarea independenţei R. Moldova. La expoziţie nu vor avea acces persoanele care vor deţine arme albe sau de foc şi va fi interzis accesul persoanelor aflate în stare de ebrietate. Viceministrul moldovean al Culturii, Gheorghe Postică, a asigurat că autorităţile de la Chişinău au stabilit toate etapele de transportare, păstrare şi prezentare a steagului, care va fi adus la 24 august la Chişinău, cu un avion militar al forţelor aeriene române. ”Este pentru prima dată când în R. Moldova va fi organizată o expoziţie atât de valoroasă. Aceasta este pentru noi ca un examen. Steagul a fost restaurat timp de şapte ani şi Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei va fi a doua locaţie unde publicul va avea acces să-l vadă. Expoziţia va fi vernisată de Ziua Independenţei”, a afirmat Gheorghe Postică.
Guvernul de la Chişinău a cheltuit aproape 300.000 de lei din bugetul de stat pentru aducerea steagului liturgic, aflat în posesia Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti. Steagul este asigurat de o companie internaţională iar suma este estimată la 7,5 milioane de euro. Recuperat de statul român de la Mănăstirea Zografu din Grecia, în 1917 şi restaurat timp de peste şapte ani, Steagul lui Ştefan cel Mare a fost expus la 6 iulie la Muzeul Naţional de Istorie a României. La 13 iulie, premierul Vlad Filat i-a scris o scrisoare omologului său de la Bucureşti, Emil Boc, în care a solicitat aducerea steagului lui Ştefan cel Mare la Chişinău.