Bustul zeiței Isis de la Constanța, în Muzeul Național al Chinei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Din 28 ianuarie până pe 8 mai

Bustul zeiței Isis de la Constanța, în Muzeul Național al Chinei

Cultură 27 Ianuarie 2016 / 15:31 969 accesări

Bustul zeiței Isis descoperit pe 1 aprilie 1962, la Constanța, alături de alte sculpturi, printre care și șarpele Glykon, i-a impresionat pe specialiștii chinezi

Bustul zeiței Isis descoperit pe 1 aprilie 1962, la Constanța, alături de alte sculpturi, printre care și șarpele Glykon, i-a impresionat pe specialiștii chinezi

Expoziția-eveniment „Comorile României / Treasures of Romania” se va deschide joi, 28 ianuarie, de la ora 16.00, la Muzeul Național al Chinei din Beijing. Printre cele peste 30 de muzee din România care au contribuit la realizarea amplei expoziții se află și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC). Acesta participă în expoziția din capitala Republicii Populare Chineze cu o coroniță din frunze de aur, descoperită în mormântul unei femei din secolul al II-lea, care a trăit la Tomis, precum și cu două monede din timpul basileului traco-get Moskon, care a domnit în secolul al III-lea î.Hr. De asemenea, alte piese importante din patrimoniul MINAC vor putea fi admirate, până pe 8 mai, în Beijing. Este vorba despre busturile zeițelor Isis şi Hecate, statuile lui Venus şi Apollo, un cadran solar, un şirag de astragale şi un vas antropomorf din perioada neolitică, aparținând culturii Gumelniţa.

Conform Muzeului Național al României (MNIR), principalul organizator al amplului eveniment, vernisajul expoziției „Comorile României” la Muzeul Național al Chinei din Beijing constituie un proiect de mare amploare în cadrul Programului de Cooperare Culturală dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Populare Chineze în perioada 2013-2016. „Expoziția „Comorile României” reprezintă primul eveniment de acest gen și de o asemenea anvergură, reunind piese reprezentative de arheologie preistorică, clasică și medievală, precum și de artă medievală românească, organizat în China în ultimii 66 de ani. La materializarea acestui eveniment de seamă al muzeografiei românești au participat 33 de muzee dintre cele mai importante din toată România, reușind astfel să se constituie o colecție de 445 de valori excepționale de patrimoniu, ce vor fi prezentate în expoziția-eveniment”, au specificat reprezentații MNIR. Peste 1.000 de invitați sunt așteptați la vernisaj.

Deschiderea expoziției va fi însoțită de un recital de nai susținut de Nicolae Voiculeț, muzician și compozitor român de renume mondial, care reprezintă şi promovează România în mod constant pe marile scene ale lumii, aducând în atenția publicului folclorul şi autenticitatea românească.

În expoziția „Comorile României” vor rula permanent filme documentare cu subiect arheologic și istoric din Arhiva Multimedia a Televiziunii Române, unul dintre partenerii acestui proiect, precum și clipuri de promovare a României, puse la dispoziție de Autoritatea Națională de Turism din România, un alt partener al expoziției.

Pe 29 ianuarie, ca eveniment conex al expoziției, directorul general al MNIR, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, va susține o conferință științifică având ca subiect recuperarea valorilor de patrimoniu sustrase de-a lungul ultimilor ani din România.

Expoziția este deschisă la Beijing până pe data de 8 mai 2016.

Citește și:

Comorile arheologice de la Constanța ajung în China

„Comorile României” amână drumul spre China

Comorile MINAC vor lua drumul Chinei

Ziua Păcălelii, când șarpele fantastic se reîntoarse printre tomitani



12