Buzunare doldora pentru stat, goale pentru copii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Buzunare doldora pentru stat, goale pentru copii

Doar una din trei companii a redirecționat 20% din impozitul pe profit către cauze sociale, anul trecut
Social 03 Octombrie 2017 / 15:16 779 accesări

Puține firme private se preocupă de multiplele cauze sociale, iar indiferența lor nu numai că doare și lovește în cea mai defavorizată categorie socială - copiii bolnavi, dar și umple buzunarele statului român, care ar fi trebuit să aibă mai multă grijă de aceștia. Și nu o spunem noi, ci chiar Autoritatea Națională de Administrare Fiscală (ANAF), care a prezentat date despre contribuabilii care au donat 20% din profit pentru susținerea unor cauze sociale. Potrivit reprezentanților ANAF, anul trecut, doar una din trei companii a redirecționat 20% din impozitul pe profit către cauze sociale.

Astfel, dintre cei 119.594 de contribuabili care au realizat profit, doar 39.067 au folosit această pârghie de a sprijini cauzele sociale prin redirecționarea unei părți din impozitul pe profit. Organizația Salvați Copiii România a utilizat fondurile astfel colectate pentru dotarea maternităților, un program amplu și necesar, România ocupând primul loc din Uniunea Europeană la capitolul mortalitate infantilă.

Statistica ANAF, furnizată Organizației Salvați Copiii România, arată că puțin sub 10% din cuantumul total al impozitului pe profit a fost folosit pentru finanțarea unor proiecte neguvernamentale. În acest fel, în proporție covârșitoare, fondurile astfel rezultate au rămas în administrarea statului, umplând buzunarele unei entități care ar fi trebuit să se preocupe mai mult de ameliorarea situației de-a dreptul tragice din spitale, cămine de bătrâni, școli sau centre de plasament.

Deși numărul companiilor care au înțeles importanța redirecționării a 20% din impozitul pe profit către cauze sociale a crescut în ultimii ani, nu toate companiile au apelat la acest instrument crucial pentru programele pe care organizațiile neguvernamentale le derulează în folosul celor mai stringente nevoi ale societății.

În ceea ce privește numărul companiilor care au ales să sprijine programul de reducere a mortalității infantile derulat de Salvați Copiii România, dinamica este una pozitivă, tot mai mulți operatori economici înțelegând că investiția în această cauză este una necesară. „Una dintre mizele majore pentru care Salvați Copiii militează este aceea a responsabilității sociale. Numai implicarea și asumarea colectivă pot genera schimbări în bine ireversibile, de felul celor care sunt în beneficiul tuturor. Ne bucură să vedem că și companiile din România au început să înțeleagă cât de importantă este sprijinirea cauzelor sociale, pentru că ea se convertește, de fapt, într-o investiție în societate. Sprijinirea programului de reducere a mortalității infantile pe care Salvați Copiii îl implementează de șapte ani deja înseamnă o investiție atât în sistemul de sănătate, cât și în viitorul copiilor născuți prematur“, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Organizației Salvați Copiii România. Efortul Organizației Salvați Copiii de a sprijini maternitățile în a asigura tratament medical adecvat și imediat copiilor născuți prematur este consistent, iar progresul este vizibil: în șase ani, rata mortalității infantile a scăzut, dar a rămas în continuare una care plasează România pe primul loc din Uniunea Europeană.

Trebuie menționat faptul că această cheltuială este deductibilă, costurile pentru companii fiind zero. Suma direcționată nu poate fi mai mare de cinci la mie din cifra de afaceri și nu poate depăși 20% din impozitul pe profitul datorat statului, iar plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2017.

Taguri articol


12