Buzunarele profesorilor, ferite de lăcomia guvernanţilor?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Prim succes

Buzunarele profesorilor, ferite de lăcomia guvernanţilor?

Sindicaliştii constănţeni din Educaţie au obţinut o primă victorie în lupta cu guvernanţii. Tribunalul Constanţa a decis că reducerea indemnizaţiilor de concediu cu 25% este ilegală.
Eveniment 18 Noiembrie 2010 / 00:00 506 accesări

Profesorii constănţeni au obţinut un prim succes în lupta cu guvernanţii. Tribunalul Constanţa a admis o primă acţiune a Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar (SLSIP) Constanţa, afiliat la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), care a contestat diminuarea cu 25% a indemnizaţiei de concediu, pentru perioada 2009-2010. „Sentinţa se referă la salariaţii care au intrat în concediu de odihnă înainte de 3 iulie 2010, data intrării în vigoare a Legii privind reducerile veniturilor cu 25%. Este o acţiune iniţiată în octombrie, în numele membrilor de sindicat din cadrul Şcolii Generale „Dan Barbilian” Constanţa”, a declarat consilierul juridic al SLSIP, Emilian Avrămescu. El a precizat că la începutul acestei săptămâni, magistraţii constănţeni au dat o sentinţă definitivă şi executorie prin care au dat câştig de cauză cadrelor didactice. „Decizia este atacabilă cu recurs, dar asta nu suspendă executarea ei”, a adăugat Emilian Avrămescu. Potrivit hotărârii Consiliului director şi a Conferinţei Judeţene ale SLSIP Constanţa vor urma acţiuni similare împotriva altor unităţi de învăţământ din judeţ, care au aplicat ilegal reducerea indemnizaţiei de concediu. „Cred că, prin aceste decizii, instanţele de judecată doresc să arate Guvernului Boc nedreptatea hotărârilor luate şi care este urmarea acestora”, a declarat liderul SLSIP, prof. Ioana Purcărea.

MAJORĂRI OBŢINUTE ÎN INSTANŢĂ. Acestea nu sunt primele procese în care instanţa constănţeană dă câştig de cauză dascălilor. Reprezentanţii SLSIP au iniţiat, în numele membrilor de sindicat, acţiuni împotriva unităţilor de învăţământ pentru nerespectarea legii privind majorarea salarială adoptată de Executiv în ultimul trimestru al anului 2008. La nivelul judeţului Constanţa, potrivit SLSIP, au fost deschise peste 250 de acţiuni împotriva unităţilor de învăţământ, pentru neplata salariile majorate, 95% dintre acestea fiind soluţionate în favoarea dascălilor. La nivel naţional, şi tribunalele Călăraşi şi Dolj au decis, săptămâna trecută, că reţinerea a 25% din indemnizaţia de concediu în cazul profesorilor este ilegală. Statul ar trebui să plătească 120 de milioane de lei membrilor FSLI care au intentat proces pentru recuperarea veniturilor. Potrivit datelor FSLI, aproximativ 150.000 de membri ai organizaţiei, din totalul de 200.000, au dat statul în judecată. Rămâne de văzut dacă guvernanţii îşi vor recunoaşte greşeala şi vor înapoia banii luaţi ilegal, sau vor adopta noi ordonanţe prin care plata acestora se va face în rate, pe parcursul a mai mulţi ani. „Aceste amânări a punerii în execuţie a deciziilor instanţelor se înscriu în aceleaşi inconsecvenţe ale Guvernului Boc”, a adăugat prof. Ioana Purcărea.



12