Ca la noi, la nimeni! Haosul concursului național de Rezidențiat!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Paradoxul din Sănătate: promovați fără loc de muncă!

Ca la noi, la nimeni! Haosul concursului național de Rezidențiat!

Sănătate 24 Noiembrie 2016 / 17:15 1163 accesări

Bibliografia pentru Rezidențiat 2016, plină de greșeli!

Bibliografia pentru Rezidențiat 2016, plină de greșeli!

Toate datele statistice furnizate în ultimii ani de către Colegiul Medicilor din România (CMR) arată cât se poate de clar că sistemul sanitar se confruntă cu un mare deficit de medici, motiv pentru care multe spitale au fost nevoite să își tragă obloanele în lipsa specialiștilor. Cum poate fi rezolvată problema? În primul rând prin atragerea doctorilor acolo unde sunt probleme și, evident, prin creșterea salariilor, în condițiile în care medicii din România au venituri umilitoare în comparație cu cei din străinătate. Din păcate, cea mai simplă ”armă” a statului român de a aduce medici în sistem este dată la o parte. Concursul care te introduce în sistem, după cei 6 ani de medicină (cu care, de altfel, diplomă nu ai ce să faci!), respectiv Rezidențiatul, este parcă împotriva tinerilor mediciniști.

Toate datele statistice furnizate în ultimii ani de către Colegiul Medicilor din România (CMR) arată cât se poate de clar că sistemul sanitar se confruntă cu un mare deficit de medici, motiv pentru care multe spitale au fost nevoite să își tragă obloanele în lipsa specialiștilor. Cum poate fi rezolvată problema? În primul rând prin atragerea doctorilor acolo unde sunt probleme și, evident, prin creșterea salariilor, în condițiile în care medicii din România au venituri umilitoare în comparație cu cei din străinătate. Din păcate, cea mai simplă ”armă” a statului român de a aduce medici în sistem este dată la o parte. Concursul care te introduce în sistem, după cei 6 ani de medicină (cu care, de altfel, diplomă nu ai ce să faci!), respectiv Rezidențiatul, este parcă împotriva tinerilor mediciniști. Ultimele bibliografii au fost, s-ar părea, un mare eșec, toate pline de greșeli, cu erate stufoase (la ultima bibliografie Compendiul de specialități medico-chirurgicale (vol. 1 și 2) nu a fost erată!). Și asta nu este tot! Ca la orice concurs, există o notă maximă și o notă minimă de promovare. Astfel, punctajul maxim este 950, iar cel minim (pentru că nu toți sunt de ”10”) este 60% din maxim. Toate bune până aici. Nu toți candidații care au promovat concursul au, însă, și un loc/post asigurat! Cu alte cuvinte, ai terminat cei 6 ani de facultate, ai susținut un concurs, l-ai promovat, dar ai rămas fără loc de muncă; asta în ciuda faptului că România are un mare deficit de doctori. Ce poate face candidatul care se află în această situație? Nimic. Așteaptă un an până la organizarea următorului concurs; practic, concursul pe care l-a promovat se anulează și trebuie să o ia de la capăt. Pentru mulți, această situație pare imposibilă, dar este cât se poate de reală. Da, se întâmplă în România! Dacă în alți ani Ministerul Sănătății (MS), organizatorul concursului național, a suplimentat numărul de locuri astfel încât să fie incluși în sistem cât mai mulți doctori care au promovat, de anul trecut lucrurile nu au mai fost așa.

ANUL TRECUT, 153 DE PROMOVAȚI FĂRĂ LOCURI!

Au existat 153 de absolvenți mediciniști, cu Rezidențiatul promovat, fără loc de muncă. Unii și-au încercat norocul și în acest an. Din nou, va exista un număr important de candidați, cu punctaj de promovare, fără locuri. Candidații de anul trecut rămași pe dinafară au acționat în instanță MS, motivând că le-a fost luat dreptul să profeseze, deși au obținut punctaje de promovare. Și în prezent, procesul este pe rol. Reprezentanți ai MS le-au recomandat, atunci, două alternative: fie să intre în șomaj, fie să părăsească țara! Reamintim că, anul trecut, tinerii care au promovat, dar au rămas fără locuri au organizat și acțiuni de protest, dar care însă au rămas fără ecou.

ȘI ÎN ACEST AN, ISTORIA SE REPETĂ!

Și în acest an, istoria se repetă. Din nou vor rămâne candidați fără locuri. ”După ce că în acest an bibliografia a apărut undeva în primăvară, plină de greșeli, unele de neacceptat, unii colegi se vor trezi și fără locuri, deși au promovat. Asta e România! Mai bine plecăm cu toții și să facă ce vor”, a spus un candidat constănțean. Un altul s-a arătat la fel de indignat: ”Personal, cred că este și puțină nepăsare. Au scos două volume noi pentru Rezidențiatul 2016, pline de greșeli. Au avut la dispoziție ani. Cred că este puțin rușinos să îți pui semnătura pe asemenea prostii: „dereglări de cunoștință”, recomandarea lavajului gastric cu „apă de la robinet”; factorul de „nevroză” (în loc de necroză) tumorală; „semestrul” II de sarcina, în loc de trimestrul II; „reducerea fracției de excreție” (în loc de ejecție); „dereglări de cunoștință” etc.”.

REPARTIȚII

Concursul s-a desfășurat pe parcursul a 4 ore și a constat în 200 de grile (complement simplu și complement multiplu). La domeniul medicină, punctajul maxim obținut a fost de 935, iar punctajul minim de promovare obținut a fost de 561. În total au fost 4.533 de candidați. Alegerea locurilor/posturilor în specialitate și a centrelor de pregătire se face în 27 noiembrie, prin teleconferință în intervalul orar 9.00 - 21.00. Candidații se vor putea prezenta în unul din centrele universitare: Arad, Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Sibiu, Târgu Mureș sau Timișoara. Dacă repartiția nu se finalizează în prima zi, va continua în ziua următoare, în același interval orar, iar locurile și posturile rămase disponibile se vor afișa pe pagina de internet http://rezidentiat.ms.ro la sfârșitul primei zile de repartiție. Candidații sau împuterniciții acestora care nu sunt prezenți la data, ora și locul fixate pentru alegerea postului ori a locului în specialitate și a centrului de pregătire pierd drepturile conferite de concurs. Candidații sau împuterniciții acestora vor avea asupra lor un act de identitate în termen de valabilitate și, după caz, procura notarială. Mai multe detalii aflați pe www.ms.ro. Deocamdată MS nu a anunțat o suplimentare a numărului de locuri.

Citește și:

Scandal uriaș: Manualele pentru Rezidențiatul 2016, culegeri de erori grave

Ministerul Sănătății ar putea suplimenta posturile la ambulanță

Rezidențiat pe post și pe loc, la Constanța. Detalii pentru înscrierea la concurs!

Rezidențiat 2016: Vezi câte locuri și posturi au fost scoase la Constanța!

Rezidențiatul, o eroare! După 6 ani de facultate, medicii nu pot face nimic cu diplomele!

Bibliografie pe ușa din dos! Manevre la Concursul Național de Rezidențiat?



12