Cabinete dentare pe roţi pentru locuitorii zonelor izolate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proiect al Ministerului Sănătăţii

Cabinete dentare pe roţi pentru locuitorii zonelor izolate

Sănătate 07 Noiembrie 2012 / 00:00 355 accesări

Zonele izolate au fost întotdeauna defavorizate, din toate punctele de vedere. Locuitorii îşi duc cu greu traiul, mai ales dacă au nevoie de vreo examinare medicală. Mulţi poate nu calcă toată viaţa la doctor, iar cei care ar avea nevoie şi care ar vrea să apeleze constată că trebuie să străbată sute de kilometri, aşa că renunţă. Ani la rând autorităţile au tot pus în discuţie acoperirea zonelor defavorizate cu asistenţă medicală, însă niciun cadru medical nu dorea să-şi mute domiciliul, chiar dacă statul le-a oferit şi unele facilităţi, de cazare sau transport. O soluţie pare să fie găsită acum. Specialişti ai Ministerului Sănătăţii (MS) dau posibilitatea dentiştilor, printr-un proiect de ordin, să aibă cabinete mobile pentru intervenţii simple în zonele izolate, în condiţiile scăderii numărului de consultaţii stomatologice, de la 1,62 pe locuitor în 1998, la 0,35 în 2008. Cabinetele mobile vor fi dotate cu truse ce pot fi sterilizate şi cu rampe de acces pentru persoanele cu handicap, se precizează în proiectul lansat marţi în dezbatere publică. Proiectul de ordin reglementează organizarea şi funcţionarea cabinetelor de medicină dentară, inclusiv a celor mobile.

ÎN PREZENT, ACORDAREA SERVICIILOR DE MEDICINĂ DENTARĂ SE REALIZEAZĂ LA NIVELUL CABINETELOR ORGANIZATE ŞI ÎNFIINŢATE LA NIVELUL STRUCTURILOR IMOBILE.

În 2010, în România, erau înregistraţi 12.990 de medici stomatologi, revenind 1.650 de locuitori la un medic stomatolog şi 6,1 stomatologi la 10.000 locuitori, se mai precizează în referat. Conform datelor disponibile la nivelul Centrul Naţional pentru Organizarea şi Asigurarea Sistemului Informaţional şi Informatic în Domeniul Sănătăţii (CNOASIIDS), tendinţa numărului de consultaţii şi tratamente stomatologice în România a fost una în continuă scădere, de la 1,09 consultaţii şi tratamente pe locuitor în 1970 la 1,62 în 1998, pentru a ajunge, în 2008, la 0,35 consultaţii şi tratamente pe locuitor. „Populaţia din zonele rurale, precum şi cea din ariile administrativ teritoriale defavorizate, nu au acces la servicii de medicină dentară datorită absenţei unor unităţi medicale autorizate, astfel fiind necesară parcurgerea unor distanţe mari pentru obţinerea acestor servicii medicale, se mai arată referatul de aprobare a ordinului. În aceste condiţii, autorităţile vor să permită dentiştilor să aibă unităţi mobile, la care să acorde consultaţii şi tratamente simple”, potrivit MS.

ÎMBUNĂTĂŢIREA ACCESULUI LA CONSULTAŢII ŞI TRATAMENTE STOMATOLOGICE Prin acest proiect, spun iniţiatorii, se asigură cadrul legal necesar pentru îmbunătăţirea accesului la consultaţii şi tratamente stomatologice în România şi dezvoltarea activităţilor de profilaxie şi de educaţie pentru sănătate orală. „Cabinetele medicale şi de medicină dentară, inclusiv cabinetul mobil de medicină dentară, pot asigura sterilizarea instrumentarului, dispozitivelor şi materialelor sanitare, pe baza contractelor încheiate cu unităţi specializate şi autorizate în acest sens”, se mai arată în proiect. Potrivit proiectului, unităţile vor avea asigurată apa potabilă şi racordare la reţeaua de canalizare a localităţii astfel încât apele uzate să nu producă poluarea apei, aerului şi solului. Este necesară, de asemenea, dotarea cu instalaţii proprii de colectare, tratare şi evacuare a apelor uzate, astfel încât să nu se producă poluarea solului, a apei şi a aerului, şi la cabinetele medicale din localităţile în care nu există sisteme publice de canalizare, dar şi la cele mobile. În plus, deşeurile rezultate în urma activităţilor medicale vor fi colectate, depozitate, evacuate şi neutralizate conform prevederilor legale în vigoare. „Personalul va avea echipament de protecţie specific, în conformitate cu legislaţia în vigoare, şi va fi instruit periodic privind precauţiile universale”, se mai arată în proiect.



12