Cabinete medicale mobile pentru școlile din Constanța?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proiectele PSD

Cabinete medicale mobile pentru școlile din Constanța?

Administrație 18 Mai 2016 / 17:20 1921 accesări

Candidatul PSD la funcția de primar al Constanței, Decebal Făgădău: „PSD vrea să înființeze șase cabinete medicale mobile pentru școli: trei de pediatrie, două de stomatologie și unul de oftalmologie“

Candidatul PSD la funcția de primar al Constanței, Decebal Făgădău: „PSD vrea să înființeze șase cabinete medicale mobile pentru școli: trei de pediatrie, două de stomatologie și unul de oftalmologie“

În mediul preuniversitar constănțean sunt 18 cabinete de medicină generală și 13 cabinete de stomatologie pentru cei 28.000 de elevi din municipiu

În mediul preuniversitar constănțean sunt 18 cabinete de medicină generală și 13 cabinete de stomatologie pentru cei 28.000 de elevi din municipiu

Candidatul PSD la Primăria Constanța, primarul interimar Decebal Făgădău, alături de o parte din echipa sa de campanie, a prezentat, miercuri, mai multe proiecte pe care intenționează să le pună în practică dacă va câștiga alegerile din 5 iunie. Făgădău a declarat că prioritare sunt investițiile în Educație și Sănătate. Concret, Făgădău și-a propus reabilitarea mai multor școli și grădinițe din muncipiu și aplicarea unui proiect privind înființarea de cabinete medicale mobile pentru școli. Vor exista 6 astfel de cabinete: trei de pediatrie, două de stomatologie și unul de oftalmologie.

Un oraș dezvoltat înseamnă, automat, și o populație sănătoasă și educată. De asta este convins primarul interimar al Constanței, Decebal Făgădău, candidatul PSD la funcția de edil-șef. Făgădău a prezentat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, o serie de proiecte importante care vizează educația și sănătatea tuturor elevilor și profesorilor din muncipiu. Edilul Constanței a spus că, încă din acest an, Primăria dorește să investească masiv în infrastructura școlară. „Liceele „Mircea cel Bătrân”, „Ovidius”, „Decebal”, „Traian”, „Carol I”, „Tomis”, „I.N. Roman”, „Dimitrie Leonida”, Liceul Tehnologic de Electrotehnică și Telecomunicații, Colegiul Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza”, Școlile generale nr. 16, 7, 14, 38, 17, 18, 43, 8 și 23 și Grădinița cu program prelungit „Lumea Copiilor“ vor intra într-un amplu program de reabilitare. Sincer, mi-aș dori ca toate școlile din oraș să fie modernizate și extinse”, a spus primarul interimar al Constanței. În plus, Făgădău a punctat că își dorește să majoreze bursele elevilor, pentru a crește performanța în învățământ.

FINANȚARE ÎN FUNCȚIE DE PERFORMANȚĂ

Făgădău a spus că nu doar copiii sunt partea importantă a sistemului educațional, ci și profesorii. Primarul interimar al Constanței invită cadrele didactice să realizeze proiecte și să le depună la Primărie, pentru a putea fi finanțate în baza Legii nr. 350/2005 privind finanțările nerambursabile. „Toți cei care se ocupă de educația copiilor sunt importanți. În urma discuțiilor cu echipa de campanie, dar și cu sindicatele din învățământ, am decis ca, în viitor, să alocăm un capitol în bugetul local special finanțării activităților educaționale. Un alt lucru pe care vrem să-l facem ține de formare. Concret, vom aloca bani în buget pentru formarea dascălilor constănțeni. De asemenea, vom acorda diverse bonificații școlilor care obțin performanțe în învățământ și nu au cifre scăzute la abandonul școlar. Eu am încredere în sistemul educațional constănțean, care este unul dintre cele mai bune din țară. Performanța se va naște de la sine atât timp cât noi asigurăm un echilibru financiar și acordăm respect atât dascălilor, cât și copiilor”, a punctat edilul.

CABINETE MEDICALE MOBILE

Problema lipsei de cadre medicale în unitățile de învățământ este un alt subiect pe care social democrații constănțeni doresc să-l abordeze în cazul în care vor câștiga alegerile locale. Potrivit primarului interimar al Constanței, în mediul preuniversitar, avem înființate 18 cabinete de medicină generală, deservite de doar 17 medici, și 13 cabinete de stomatologie. Dintre acestea, în două există tură dublă, în nouă dintre cabinetele stomatologice există un singur medic, iar în alte două nu există niciunul. Asta înseamnă că un medic se ocupă de elevii din 5 - 6 școli. Cât de bine stăm? Foarte... rău! Normele europene cer ca un medic să se ocupe de cel mult 1.000 de elevi, iar la Constanța media este de 3.000 de elevi pentru un medic școlar. Discuția este una extrem de amplă, pe fondul exodului masiv al medicilor români către statele din vestul Europei, dar autoritățile locale din Constanța încearcă prin rezolvarea unor probleme punctuale să amelioreze situația. Printre planurile PSD se numără înființarea a șase cabinete medicale mobile pentru școli: trei de pediatrie, două de stomatologie și unul de oftalmologie. De acest proiect se va ocupa doctorul Liviu Merdinian, care este candidat din partea PSD la Consiliul Local Constanța.

LA CONSTANȚA VA FI CEA MAI MARE GRĂDINIȚĂ DIN JUDEȚ?

La conferința de presă susținută la sediul PSD, unul dintre candidații social democraților la Consiliul Local Municipal Constanța, Irinela Nicolae, a anunțat că va propune construirea, în zona Campusului Universității „Ovidius”, a celei mai mari grădinițe din județ: „Va fi o grădiniță cu program prelungit, care va cuprinde, printre altele, 8 săli de clasă, o sală de spectacole, mai multe dormitoare, o bucătărie, o cantină și un loc de joacă modern“.



12