Cadavrele celor nouă alpinişti morţi pe Gurja, recuperate!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cadavrele celor nouă alpinişti morţi pe Gurja, recuperate!

Externe 14 Octombrie 2018 / 18:03 1134 accesări

Annapurna îşi trece trece în palmares încă un episod tragic de mare magnitudine! Nouă alpinişti au murit în condiţii încă neelucidate în tabăra de pe muntele Gurja. Echipele de salvare au reuşit să recupereze duminică de pe piscul montan Gurja din Nepal cadavrele celor nouă alpinişti care au murit recent pe acest munte, iar primele observaţii au permis autorităţilor să obţină câteva informaţii clare legate de circumstanţele în care s-a produs acel accident, informează AFP, potrivit agerpres.ro.

Salvatorii au descoperit cadavrele celor cinci alpinişti sud-coreeni şi cele patru trupuri neînsufleţite ale ghizilor lor nepalezi în jurul taberei de bază, în mijlocul rămăşiţelor corturilor şi ale echipamentelor lor.

Cadavrele prezentau răni la nivelul capului şi fracturi osoase, confirmând teoriile despre existenţa unor vânturi violente, însă cele nouă decese ar fi fost de fapt rezultatul unei avalanşe, nu al unei furtuni, aşa cum s-a crezut iniţial, potrivit membrilor echipei de salvare. „Se pare că seracurile şi zăpada au căzut din vârful muntelui şi rafalele puternice de vânt care au rezultat din acest fenomen au lovit tabăra, proiectându-i pe alpinişti pe distanţe de mai multe zeci de metri”, a declarat salvamontistul Suraj Paudyal, care a ajuns duminică la locul catastrofei.

Aflată la o altitudine de aproximativ 3.500 de metri, acea tabără izolată era situată în proximitatea unui culoar ce ar fi canalizat căderea unui bloc de zăpadă, stânci şi gheaţă şi ar fi provocat apariţia unui curent de aer violent, care a decimat echipa de alpinişti.

A fost nevoie de mai multe zboruri cu elicopterul pentru a transporta cadavrele la Pokhara, principalul oraş turistic din centrul Nepalului. Tabăra se afla în lanţul muntos Dhaulagiri din regiunea Annapurna. Trupurile neînsufleţite vor fi duse apoi în capitala ţării, Kathmandu.

Alpiniştii sud-coreeni şi ghizii lor nepalezi campau de la începutul lunii octombrie la poalele muntelui Gurja - un pisc cu altitudinea de 7.193 de metri -, aşteptând o fereastră meteorologică favorabilă, care să le permită să îşi continue ascensiunea.

Accidentul s-ar fi produs joi seară sau vineri. O alertă a fost emisă sâmbătă dimineaţă, după ce au trecut 24 de ore fără ca echipele de la baza muntelui să fi primit veşti de la cei nouă alpinişti.

Pilotul de elicopter Siddartha Gurung, care a reuşit să ajungă la locul tragediei, a descris o scenă de haos total, afirmând că trupurile neînsufleţite ale celor nouă alpinişti erau dispersate pe o rază de 500 de metri în jurul taberei. "Tabăra lăsa impresia că o bombă a explodat acolo", a declarat Dan Richards de la Global Rescue, o organizaţie cu sediul în Statele Unite, care acordă ajutor în cadrul misiunilor de căutare şi salvare.

Expediţia era condusă de renumitul alpinist sud-coreean Kim Chang-ho, devenit în 2013 primul om din lume care a escaladat cele mai înalte 14 piscuri montane de pe Terra fără ajutorul unui echipament care să îi furnizeze oxigen suplimentar. Un al şaselea sud-coreean, care se afla într-un sat apropiat, într-o vale, a supravieţuit acelei furtuni, a precizat poliţia locală.

Acesta este cel mai grav accident produs în Nepal după cel cauzat de o avalanşă în 2015, provocată de un seism, în urma căruia 18 persoane au murit pe pantele Everestului. În 2014, alţi 16 şerpaşi au fost ucişi pe Everest de o avalanşă. Rareori escaladat, Gurja se află în ţinutul Dhaulagiri, fiind al şaptelea pisc mondial. Pe acest vârf montan din masivul Annapurna, la 200 kilometri est faţă de Kathmandu, se produc adeseori avalanşe. Doar 30 de alpinişti au reuşit să escaladeze Gurja - prin comparaţie, peste 8.000 de persoane au escaladat Everestul. Prima ascensiune reuşită datează din 1996, potrivit Himalayan Database.



12